Реклама / Ads
14| 12273 |13.04.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Кристиан Гьошев: Маски долу! И пловдивски интелектуалци ги атакуват в съда

.
Адвокат Кристиан Гьошев
Пловдивски юристи, лекари и икономисти, обединили се в платформа ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА „МАСКИ ДОЛУ“ в понеделник ще внесат жалба във Върховния административен съд за отмяна на заповедта от 11 април 2020 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за задължително носене на предпазни маски или други средства покриващи устата и носа на обществени места, независимо дали са на открито или закрито.
 

Това обяви пловдивският адвокат Кристиан Гьошев. Преди малко повече от седмица той се възпротиви на тогава въведената забрана, отново с група интелектуалци,
но протестът им бързо стигна до „ушите“ на правителството, след многократно споделяне на клипът им в социалната мрежа, след което управляващите оттеглиха заповедта си само 24 часа след издаването ѝ.


От групата считат, че въведената мярка е прекомерна и неефективна. Според тях, при такава ниска заболеваемост, носенето на маски от здрави хора по улицата, които маски доказано не предпазват от COVID19 било абсурдно и нарушавало до голяма степен личният им и семеен живот.


Кристиан Гьошев намира, че спазването на дистанция и избягване на груповите струпвания, забраната за посещаване на паркове и градинки, са достатъчно рестриктивни мерки, за да не се разпространи заразата при броя на заболелите до момента. В жалбата на инициативата им се цитират становища от сайта на Световната здравна организация, относно това кои лица следва да носят маски.


В оплакването до Върховния административен съд е включено и становището на един от най-престижните журнали по вътрешна медицина в света, издаван в САЩ още от 1927 г. носещ името „ANNALS OF INTERNAL MEDICINE“ /“ЛЕТОПИСИ ПО ВЪТРЕШНА МЕДИЦИНА“/, което е видно от интернет сайта му https://annals.org/.


От медицинският журнал считат, че хирургическите и памучните маски са неефективни за предотвратяване разпространението на коронавируса.


До тази информация групата жалбоподатели се е добрала от профила във Facebook на българския лекар, практикуващ в Германия д-р Стоян Монев, който от скоро дава интервюта по българските медии по повод пандемията.


В далечното минало през 2002 година имената на Стоян Монев и Кристиан Гьошев бяха свързвани с ученическата им офанзива срещу Министерството на образованието и министър Владимир Атанасов за отмяна на задължителните матури, които по-късно ВАС отмени. Двамата, заедно с бившата учителка Нина Георгиева бяха лицата на ученическите протести, с които не веднъж медиите ни сблъскваха преди 18 години.

Според адв.Кристиан Гьошев Върховният административен съд не следва да бъде „обстрелван“ с много еднакви жалби, по подобие на инициативите и призивите на някои адвокати, тъй като това ще блокира работата му по повод администрирането им.


Той счита, че Съдът следва да бъде оставен да работи в една стерилна обстановка, без да му бъде оказван обществен натиск, нито пък политически от страна на управляващите.


„Нашата жалба не е политическа. Тя не преследва политически цели или краткотрайна слава за някой от жалбоподателите. Нашата жалба е за защита нарушените права на българските граждани, което е ѝ една от причините да не я публикувам в интернет, за да не бъде употребена от партийни лобисти.“, каза още Гьошев.


Юристът обърна внимание също, че заповедта на министър-председателя Бойко Борисов, с която е създаден Националния оперативен щаб, оглавяван от Венцислав Мутафчийски е нищожна, понеже в устройствения правилник на Министерски съвет е дадено правомощие на премиера със своя заповед да създава само работни групи, а не и такъв щаб, който не е работна група. Липсата на законно правно основание за издаването на даден административен акт, според практиката на ВАС било нищожно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 45392 |11.04.2020 Адв. Хаджигенов с призив за масови жалби: Заповедта за маските е поредната правна и медицинска пунта-мара . 12| 7811 |19.03.2020 Доц. Атанас Мангъров: Маските не предпазват, от ръкавиците ще си докарате гъбички . 15| 7633 |28.06.2019 Адвокат: КПКОНПИ не само не разкри нищо, но и замаскира ”Апартаментгейт” . 0| 12179 |13.07.2017 Вижте последното интервю на Кристиан Таков в "Честно казано"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads