Реклама / Ads
3| 7909 |21.03.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Евгений Кънев: Автокрациите Русия и Китай използват израза “мирът е война”

.
Евгений Кънев, анализатор
В своя профил в социалната мрежа Фейсбук анализаторът Евгений Кънев посочи, че с посещението си в Москва Си Дзинпин преследва две цели.
 

Ето пълния текст на публикацията на Евгений Кънев, в която посочва какви са целите на китайският президент в Москва:


Първата цел е да даде сигнал към света, че Пекин стои зад Москва като стратегически партньор, на който ще помага дипломатически и икономически да компенсира срива на Русия в международните отношения. Доказателство е все по-голямата зависимост на Русия от Китай: 40% от вноса и 30% от износа, както и посещението на първия държавен глава на геополитическа сила, дни след призовката на Путин от Хага.


Втората цел е да каже на Путин, че пряка военна помощ няма да има, освен такава, която да не позволи стратегическа загуба на Руси и така да олекоти мястото на Китай на геополитическата карта. Доказателство е липсата на военни в делегацията на Си и на данни за преки военни доставки от Китай за Русия досега.


Ключов елемент от взаимната им легитимация пред света е посланието за мир, което автократите често използват в своята лексика, като Путин обеща да внимателно да разгледа китайския план за неговото постигане - в който липсва най-важното: изтегляне на Русия от окупираните украински територии.


Както още Оруел го е дефинирал - в тази лексика “мирът е война”, защото автокрациите на практика използват термина “мир” за прикриване на своите военни намерения:


(1) Преди предстояща агресия (Договорът от Мюнхен 1938 г преди началото на ВСВ);
(2) Когато имат нужда от възстановяне преди следващата агресия - Русия (1917 (Брест-Литовск), 1994 (Будапещенския меморандум с гаранция на суверенитета на Украйна срещу нейното ядрено оръжие);
(3) Когато искат да узаконят своя териториални придобивки (Минските споразумения 2014-15, сега Китайско предложение).


По този повод днес външният министър на Тайван Джозеф Ву написа в Twitter: “Китай заплашва с война Тайван, но иначе предлага мирен план на Русия, която започна войната срещу Украйна. Ние не сме идиоти. Искате мир? И двете автокрации следва веднага да спрат със своите заплахи, агресия и експанзионизъм”.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 11440 |19.03.2023 Проф. Евгений Дайнов: Хора като Путин са обречени . 12| 8688 |09.03.2023 Евгений Кънев: Законът за чуждестранните агенти като в Грузия у нас го вкара ”Възраждане” . 17| 8334 |03.03.2023 Евгений Кънев: На трети март нищо чак толкова добро не се е случило за България . 11| 6078 |13.02.2023 Икономистът Евгений Кънев: Газпром прави опит да блокира бг- искове с насрещни искове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads