Реклама / Ads
73| 9442 |11.06.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Кой сте Вие, г-н Гамизов?

.
Момчето изникна от нищото! За първи път българският телевизионен зрител го видя в тв предаване с водеща някогашната страстна комунистка Светла Петрова, еволюирала по-късно в още по-страстна демократка.
 
Любезният читател вероятно си спомня дамата притежаваща изключителна пластичност, на която биха завидяли дори професионалистките от програмите на нощните клубове. Коронният номер на дамата е прегъване в кръста. Точно с този номер навремето в БНТ, когато Сърбия беше брутално бомбандирана от американската авиация, Петрова се опита да уязви колоса на българската историческа наука, пламенният патриот и родолюбец, професор Андрей Пантев,обявявайки сърбите за зомбирани?! Реакцията на професора беше унищожителна. До толкова унищожителна, че отговорът, който се опита да артикулира фамозната дама беше комбинация от заекване и фъфлене, от което в съзнанието на българския телезрител остана само образа на професора.

Да се служи на чужди каузи, макар и като момиче за поръчки, не е лесно даже в една оспорвано обществена телевизия, каквато е БНТ. По тази причина пък и по други, чисто оперативни причини, на дамата и се наложи да премине в друга телевизия /в района на НДК/, за която злите езици говорят, че се финансира от бюджета на голяма задокеанска държава. Там поведението на дамата пред камерата се промени драстично. Там тя не просто влезе в образа на  „независим" журналист. Тя дори си повярва. Друг е въпросът, че никой друг освен нея не вярва в нейната независимост.

И така „независимата" журналистка в едно свое предаване, кръстено на името на древноегипетски паметници на културата, показа на телевизионната аудитория лицето Стефан Гамизов. Добре облечен и добре изглеждащ млад мъж, който средностатистическият българин сигурно веднага причисли към групата на „юпитата".  Групата на ония млади хора взели образованието си и поработили на запад, които дебаркираха в България заедно със Симеон Сакскобурготски, с претенциите да оправят нашенските неща по западен образец. Традиционно доверчивият българин повярва на сравнително късите им трудови биографии, може би за това, че в тях бяха преплетени имената на световно известни корпорации като „Мерил Линч", „Голдън Закс", „Морган Стенли" и т.н.

Разбира се, разочарованието от новите месии не закъсня. Много бързо българинът разбра, че освен западната наука момчетата сериозно са изучили и иширетите на западните мошеници. Видяхме как се преструктурира държавен дълг, така че вместо да си облекчи положението, българинът ще трябва да плаща повече, заради сумата, която остана в джобовете на един финансов министър и на световна финансова компания. Видяхме как се продава единственият телекомуникационен оператор за сума четири пъти по-малка от тази, на която братята македонци макар и още неузрели за европейци продадоха своят.

Така внедреният в медийното пространство от Светла Петрова - Стефан Гамизов зае нишата на политически анализатор от последна инстанция. И започна медийни изяви, с които меко казано често се опитва да манипулира общественото мнение. Да манипулира общественото мнение като внушава тези, явно по поръчка на небългарски институции, които очевидно в замяна на това пък му осигуряват съответното ниво на  материално благосъстояние. Не само да поддържат алибито му на успял бизнесмен, но и като материална компенсация за извършваните услуги. На неизбежния въпрос - какъв е бизнисът му, отговорът е : „занимавам се с антикорупционни практики, главно в енергетиката."

Айде бе! Кога стана въглищар и кога ти почерня дупето. И кой е тоя дето ти дава поръчките? Борбата с корупцията в България е работа на държавата. Затова са и нейните специализирани служби. И ако българската държава наистина ти е поръчала подобно нещо можеш ли да ни покажеш протокола от проведения търг по закона за възлагане на обществени поръчки.

Защото иначе в държавата ни мераклии да се борят с корупцията бол. Повече са от тия дето я упражняват. Нещо повече! Наскоро по една телевизия икономическият експерт на ГЕРБ - Маврудиев каза, че въпросният Гамизов се движи по бул. „Витоша" с десет души частна охрана?! Това, че г-н Гамизов има охрана е нещо нормално. Много хора ходят днес с охрана. По важен е отговорът на въпроса, ако лицето Гамизов работи по държавни поръчки, не следва ли той да бъде охраняван от държавата?!

Или пък интересен е отговорът на г-н Гамизов на въпроса къде и кои са неговите фирми, при което момъкът твърди, че всичко е зад граница, без да се споменават имената на фирмите. Къде зад граница обаче? В някоя офшорна зона ли? Делауеар например!

И все пак ако бизнеса на г-н Гамизов е борба с корупцията в енергетиката има и още два въпроса, които се нуждаят от публичност и отговор. Въпросите са : защо точно в енергетиката,  а не да речем в улова и търговията с редки видове черноморска риба?! Ноторно известно е, че механизмите на корупцията  не се различават фундаментално в различните браншове? И вторият въпрос е защо стопанските субекти, чрез които оперира г-н Гамизов не са регистрирани в България след като бизнеса му е България?! Подобна практика често е израз на нехигиенично отношение към българската данъчна система или иначе казано понякога с нея се цели да се прикрият нерегламентирани парични потоци от облагане с данъци. Източник на тези потоци са най-често чуждестранни контрагенти с интереси в българската икономика в т.ч. и в енергетиката, които предпочитат анонимността. Не знам защо, но като чуя някой да споменава за енергетика, веднага се сещам за голямата задокеанска държава, която се разпорежда в България както у тях си. Разместването и появата на нови центрове в геополитиката обаче, карат все по-често различните представители на тази държава да избягват изяви на осветени места.

И няма смисъл наистина да се налива допълнително масло в нарастващата омраза и враждебност към тази държава в целия свят. И без това хора като Стефан Гамизов в България дал Господ. Е това, че точно той се е уредил сигурно не е случайно. Не че случайни работи по принцип няма. Още повече, че ония, които са го наели също никога не залагат на случайни неща. Момчето просто си го е заслужиило.

Енчо Енев

 

P.S. В рубриката „Народен глас" всеки може да изрази своето мнение или гледна точка по даден проблем. Не налагаме ограничения, освен за нецензурни изрази.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5823 |10.06.2008 Сбирщайн . 9| 5819 |08.06.2008 Държава от “В” група . 18| 10797 |31.05.2008 След бала идва лято на емигрантски изпращания . 48| 8817 |30.05.2008 Писмо до израелския посланик в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads