Реклама / Ads
8| 10574 |16.03.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Левон Хампарцумян пред Фрог: Публичността на доклада на МФ е неумел предизборен ход

.
Левон Хампарцумян: Не е добре непрекъснато хората да бъдат плашени Източник: БГНЕС
Темата за доклада на МФ трябва да я разделим на две части. Едната е професионалната част. Съвсем нормално е Министерството на финансите да вземе предвид всички възможни рискове по отношение на фискалната стабилност и икономическите процеси на държавата.
 

Това заяви пред ФрогНюз банкерът Левон Хампарцумян.

 

"Оттам нататък вероятността тези заплахи да се реализират - примерно това, което пише, че има заплаха за валутния курс, според мен това е с изключително ниска вероятност", допълни още Хампарцумян.

 

По думите му обаче дори тогава тя продължава да е в анализите.

 

"От една страна имаме професионално свършена работа - министерството е длъжно да взима предвид всички рискове и да ги оценява от гледна точка на краткосрочна и средносрочна заплаха. Но ако го кажете на публиката по някакъв начин - виждате, че интерпретациите стават различни", категоричен бе банкерът.

 

Според него предоставянето на подобен текст за четене от "неподготвени хора", дава възможност да други интерпретации.

 

"По същия начин - държавата ще фалира. Фалит не е професионален израз, това е израз от говоримия език. Професионално говорим за несъстоятелност, за неплатежоспособност. Така че на мен ми прилича на не особено умел предизборен ход. Сега кой какви цели гони - политолозите могат да кажат", обясни още Хампарцумян.

 

По думите му не е добре непрекъснато хората да бъдат плашени - та с енергийна криза, та с с финансова криза, та с банкова криза. Според банкера това дава вероятно краткосрочни политически дивиденти, но като цяло създава неуютна атмосфера в държавата.

 

"По отношение на инфлацията надделява мнението, че ние ще говориме за едноцифрена инфлация за по-продължителен период от време. Инфлацията ще намалява, но не бива да очакваме да видим цените от 2019 г. Има инфлационен натиск върху цените в цяла Европа", допълни Хампарцумян.

 

Росица Петрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8987 |05.03.2023 Левон Хампарцумян: Противниците на еврото може да си отдъхнат и пият по едно шампанско в Москва . 13| 5865 |23.02.2023 Васил Данов: Русия, едно болно и непредвидимо чудовище, управлява се колективно от КГБ . 0| 8430 |10.02.2023 Петиция в защита на представленията на Морфов и Гърдев в НТ ”Иван Вазов” . 39| 21743 |31.01.2023 Не, не ни предлагат евро, което стъпква ”българския лев”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads