Реклама / Ads
23| 9739 |17.12.2007 НАРОДЕН ГЛАС

Да платиш глоба за откраднати документи е най-извратеното нещо

.
На мен много ми харесва да живея в България. Но някои неща тук са наистина много странни за европейското ми съзнание, пише живеещата у нас германка Юта Ребушат, която си плаща данъците в България.
 

Германката Юта Ребушат живее вече 7 години заедно със съпруга си в България. Абсурдната история, която я сблъсква челно с нашенските норми, разказва сайтът zagrada.bg.

Бих желала да ви разкажа за това, което ми се случи в София. Със съпруга ми сме германци и живеем в България от 1999/2000 година. От 2006 г. сме с българско гражданство и, разбира се, плащаме данъците си тук. В края на октомври със съпруга ми заминахме на почивка в Италия и за съжаление там ни откраднаха документите, включително немските паспорти и българските лични карти. Отидохме в полицията и подадохме оплакване. Когато се върнахме в София, незабавно отидохме в МВР, за да си извадим нови лични карти.

И сега започва много неприятната история. Първото, което направиха полицаите, беше да ни напишат акт за 20 лв. - за това, че са ни откраднали документите. Това е най-извратеното нещо, което съм чувала в живота си! Разбира се, трябваше да платим и за новите лични карти и разбира се, дадохме всички документи, които са нужни на МВР, но не мога да разбера защо трябва да плащаме глоба за това, че някой е откраднал нещо от нас?! И при това тя е по-висока от таксата, която се заплаща за изваждане на нови документи. Не смятате ли, че този закон е повече от несправедлив? Например, ако, не дай си Боже, утре ми откраднат колата, полицията ще ми поиска ли пари за това престъпление?!

На мен много ми харесва да живея в България. Също така говоря и български (за съжаление не толкова добре, че да напиша това писмо на български език), но някои неща тук са наистина много странни за европейското ми съзнание. Добре, тук има голяма бюрокрация, както и служителите от администрацията невинаги са особено учтиви, но да ме карат аз да заплащам за това, че нещо е откраднато от мен – това не е добре и не мога да го приема. Каква е вашата позиция?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8246 |11.12.2007 Защо документалната лента на БНТ за Иван Хаджийски излъга очакванията . 43| 8561 |07.12.2007 Набеденият за писател Г. Ст. пуска нова глупост за убийството на Илия Павлов . 9| 8096 |05.12.2007 Елена Иванова от Слънчев бряг или защо снегът не скрива калните стъпки . 2| 5865 |26.11.2007 Да се смееш ли, да плачеш ли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads