Реклама / Ads
8| 5368 |18.06.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Пребийте петървасилевците*

.
Петървасилевците са идеалният отбор на мързела на държавна издръжка. В него има от проста цигания до висши чиновници. БНТ отказва да спечели сама пари, защото знае, че и без това ще й дадем, пише Калин Руменов в "Новинар".
 

 

П.В. можеше да бъде пребит емоционално преди две години. Боят сега трябва да е за петървасилевците, които заслужават шамари за икономическата си некадърност. Защото продължават да работят на държавно, понеже е най-сигурно. И продължават да чешат мързеливо ташаци, докато другите имат пари за пички. БНТ, както и да го направи, винаги ще се осере. Ако предава европейско, П.В. ще го обърка. Ако не го купи – ще псуваме друг. Тази телевизия винаги ще излъчва кафявата картина на провала. Така както П.В. цял живот коментира един и същ мач. БНТ не е обществена телевизия, а национален циганин. Който продължава да не работи, но е трудно да го изгоним от къщата си заради непрокопсия. Оставяме му пари и въобще не гледаме как ги харчи. Питаме кога ще ходи на работа, но той е много болен. Примерно от рекламна недостатъчност. Ние знаем, че телевизионната медицина е напреднала и му даваме още пари за антибиотици. Циганинът си купува с тях ракия и разправя, че в аптеката са го прередили. Аз за този циганин повече не искам да плащам. Искам само да му тегля един бой, защото краде и лъже.

Петървасилевците са идеалният отбор на мързела на държавна издръжка. В него има от проста цигания до висши чиновници. И всички трябва да бъдат пребивани редовно, ако откажат да играят по правилата. БНТ направи същото и вече не искам да я мисля. Тя отказва да спечели сама пари, защото знае, че и без това ще й дадем. Ако в нея имаше нещо обществено, щеше да изпълни обществената си поръчка. И да снима как почиваме повече, откакто и тя е започнала да работи. БНТ използва една и съща лъжа, очаквайки да не се усетим. Че може да рекламира само по 15 минути на ден и в скъпия футбол няма печалба. Когато обаче БНТ предава култура и спорт, разрешената реклама е 12 минути на час. И тя има право да работи като частна телевизия. По тази схема обяви 800 000 евро печалба от световното в Германия. За тях единствено знаем, че не са реинвестирани във футбол въпреки добрите дивиденти. БНТ може да се оплаква, че е изиграна на търг в тъмното и тя е разбрала последна. Но трудно ще съчувстваме заради собствената й неотчетност как харчи данъците и печалбата от двойните си стандарти. Както имаме право да знаем заплатата на премиера – така искаме да видим колко получават петървасилевците по ведомост. А те получават все повече. Субсидия 2008 на БНТ е със 7 млн. лв. повече от предишната. Пари за едно европейско и половина. И тях не знаем за какво са похарчени. Но много искаме да разберем. Както и да проумеем държавната логика да се инвестира все повече в производство с постоянно намаляващ пазарен дял. Също като да плащаме по-скъпи помощи на циганката, която измита все по-малко улици . Перверзията на петървасилевците е, че те харесват самозадоволяването с отпуснатия бюджет, след като преди това са преспали с властта.

Ако този секс не се случваше, БНТ нямаше да получава увеличаващи се субсидии и трябваше да се оправя пазарно. Тя никога няма да развие комерсиални навици и ще повтаря, че рейтингът за обществената телевизия няма голямо значение. Има значение, глупаци. Заради него загубихте президентските права. Които също досега ви се полагаха. Президентът вече казва важните си неща по други телевизии. Ако парламентарният контрол беше комерсиален, и за него щяха да ви изиграят. БНТ ще изглежда по-логично и икономически последователна, ако не купи и българското първенство. Сумата за него е приблизителна на предложената за европейското. Броят на мачовете ще е същият, ако се предава по един от кръг. Но продадената реклама в абсолютния праймтайм „Левски” - ЦСКА е за 3000 лв. (каза го Вальо Михов) и инвестициите за права е невъзможно да бъдат върнати. След като не си купил европейското, защото не са ти се давали много пари въпреки гарантираната печалба. Как тогава ще бъде обяснена покупката на български футбол, при който загубата е абсолютно сигурна.

Петървасилевците на никого не липсват това лято. Защото пак нямаше да научат имената на играчи и да инвестират в софтуер за анализ на положенията. Но на някои им липсва картината. И като малка компенсация трябва да получат счетоводство. Дори одитът да бъде направен с шамари. С петървасилевците просто е трудно да се работи по друг по-нормален начин.

*Петървасилевците са събирателен образ и не визират конкретна личност. Всички прилики с такава са случайни и неуместни.

Калин Руменов, вестник Новинар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5940 |16.06.2008 Политически съспенс - аууу! . 73| 9465 |11.06.2008 Кой сте Вие, г-н Гамизов? . 6| 5848 |10.06.2008 Сбирщайн . 9| 5837 |08.06.2008 Държава от “В” група

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads