Реклама / Ads
0| 10077 |02.03.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Скандално! Шефът на най-големия оръжеен завод в България с отнет допуск до класифицирана информация

.
Новият изпълнителен директор на най-големия държавен оръжеен завод – ВМЗ, няма издаден допуск до класифицирана информация. Това показва направена неофициална проверка. Нещо повече, Иван Стоенчев, който бе назначен от Корнелия Нинова преди близо 1 месец на стратегическата позиция, дори не е подал молба към службите, за да оперира с подобна чувствителна информация.
 

Причината е, че е бил предварително уведомен, че няма да издържи проверката, твърдят информатори от сектора. Припомняме, че името на Иван Стоенчев неколкократно е било замесвано в скандали свързани с нерегламентиран износ на оръжия и сделки в ущърб на държавата в миналото. За някои от тях Фрог вече писа. Най-вероятно и това е причината да бъде определен за неблагонадежден от службите за сигурност.

 

Допускът до класифицирана информация не е пожелателно, а задължително за управляващия най-големия военен завод у нас. „Вазовските машиностроителни заводи“ от 2016 г. е обявено за стратегически обект от националната сигурност. Неговото значение в момента на разрастващо се напрежение в региона, е още по-голямо.

 

Припомняме, че още на 20 февруари Донецката народна република официално обяви, че е била обстрелвана с произведени в България оръжия. Вицепремиерът Нинова опроверга тези твърдения и посочи, че не е реализиран оръжеен износ към Украйна през последните години под какъвто и да е начин. Каквато и да е обективната истина обаче замесването на името на България в този контекст показва колко важен е военнопромишленият ни комплекс за целия регион и колко интереси са заплетени в него.

 

В дни на безпрецедентно военно напрежение, България компрометира националната си сигурност с подобно назначение, категорични са експерти. Според тях естеството на работа във ВМЗ ще предостави на Стоенчев досег до информация, на каквато той няма право. В този смисъл е възможна и злоупотреба с тази стратегическа информация.

 

Източници пожелали анонимност твърдят, че опасения за назначението на Станоев са изразени не само от националните ни служби, но и от стратегически партньори.

 

Информацията, че изпълнителният директор на ВМЗ не разполага с допуск до класифицирана, особено в този момент на военни действия в региона, е крайно притеснителен. Очакваме Иван Стоенчев и вицепремиера Корнелия Нинова да дадат ясна и обективна информация по информацията, за която все повече се говори в сектора.

 

Милен Вазов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6453 |22.02.2022 Украинецът Игор Федик специално за Фрог: Призракът на войната в Донбас, Путин погреба Минските споразумения . 9| 38366 |14.02.2022 Бимбалов: Отдавна знаем, че филмът се казва „Мата, Хари, Барселона“. Само дето Буци не е Уди Алън . 17| 24633 |14.02.2022 Емилия Милчева: Как Борисов се самопровъзгласи за елит... . 17| 12421 |10.02.2022 Журналисти от Фрог: Когато стъпихме в психиатрията в Курило, видяхме истинското лице на държавата ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads