Реклама / Ads
0| 6570 |21.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Стихотворение на поета Чичо Стоян за Деня на християнското семейство

.
Поетът Стоян Михайлов Попов е известен с псевдонима си Чичо Стоян. Той е един от големите поети в българската детска литература от началото на 20. век. Сред най-известните му стихотворения са „При мама и при татко“, „Сърдитко“, „Майчина отмяна“. Стихотворението „При мама и при татко“ е част от българската съкровищница на детска литература. С него са израснали различни поколения българи, а споменът за творбата неизменно ги връща в детството.
 

Стиховете на Чичо Стоян са включени в множество антологии с българска детска поезия. С тях са израстнали множество поколения деца.

 

Специален поздрав за всички с пожелание да се чувстват щастливи и обичани в семействата си.

 

При мама и при татко

 

Колко мило, колко сладко

е при мама и при татко!

Те за нас се много трудят,

те за нас се рано будят.

Щом очите си отворим,

със кого ще заговорим?

С нашта мама, кротка, мила,

със зората подранила.

Тихо татко да събуди

да отиде да се труди —

да печели и набави

дрехи и обувки здрави,

и тетрадки, и писалки

за дечицата си малки…

Колко мило, колко сладко

е при мама и при татко!

 

Чичо Стоян

 

Днес (21-ви ноември) е Въведение Богородично или Денят на християнското семейство. Домът е мястото, от което децата научават морални ценности и духовни уроци. Освен на обич, човек се учи на доброта, прошка, вяра, съпричастност, разбиране и грижа. Семейството е връзката с нас самите. Дори човек да е далеч от дома, знае, че в семейството са хората, които безусловно го обичат и на които може да има пълно доверие.

 

Семейството е като тихо пристанище, където всеки може да се завърне, да се чувства защитен и сигурен. Пътят на всеки един от нас започва от дома.

 

Не всички хора имат късмета да имат семейства. За това да благодарим най-вече на родителите си за грижите, обичта, търпението и подкрепата, на близките си за добротата, на братята и сестрите си за смелостта и куража, с които ни дават светъл пример, на децата за топлината и уюта, който внасят с усмивките и думите си, на бабите и дядовците за топлотата, на човека, когото обичаме, както и на домашните си любимци за това, че са част от живота ни и за оптимизма, с който ни зареждат всеки ден. Въпреки всекидневните ни грешки и недоразумения е важно да успеем да си простим, защото няма по-ценно от семейството, което ни дава усещането за обич, цялост и пълнота.

 

Домовете на всички хора да бъдат благословени с радост, хармония и любов.

Честит празник!

 

Ирина Тодорова  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5961 |20.11.2022 Директорът Васил Василев поиска обяснения от Морфов за скандала в Народния театър . 7| 4683 |17.11.2022 Надежда Йорданова от ДБ за участието си в правната комисия: Беше нощ на абсурда и цинизма . 1| 5227 |17.11.2022 Ученик на проф. Чирков: Атаката срещу мен е в стил “Спасете болницата от човека, който я спаси” . 7| 8844 |17.11.2022 Може ли да убиеш човек заради една врата? Приятели и близки на Иво събират средства за семейството му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads