Реклама / Ads
12| 2955 |29.03.2024 ПОЛИТИКА

20 години в строя на НАТО!

.
В строя НАТО
На 29 март 2004 г. България става пълноправен член на НАТО. Присъединяването на България към Алианса преминава през продължителен интеграционен процес, започнал през 90-те години на миналия век. През 1990 г. България приема отправената към нея покана за установяване на дипломатически връзки с НАТО.
 

На 14 февруари 1994 г. страната ни подписва Рамковия документ и се присъединява към програмата на НАТО „Партньорство за мир”. През март 1997 г. правителството приема Национална програма за подготовка и присъединяване на България към Северноатлантическия съюз и постановление на Министерския съвет, с което се създава правителствен механизъм за координация на усилията за подготовка и присъединяване към НАТО - Междуведомствен комитет за интегриране в НАТО.


През май 2000 г. страната ни се включва в създаването на Вилнюската група като процес на политическа солидарност и сътрудничество между страните-кандидатки за членство в НАТО. България получава покана за членство в НАТО на 22 ноември 2002 г. на срещата на върха в Прага.


На 18 март 2004 г. Народното събрание ратифицира Северноатлантическия договор, а на 29 март 2004 г., заедно с още шест страни (Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения), става пълноправен член на Алианса. Няколко дни по-късно – на 2 април 2004 г. е официалната церемония в Главната квартира на НАТО в Брюксел по отбелязване на присъединяването на новоприетите седем страни към Северноатлантическия договор. Националните знамена на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения бяха издигнати по азбучен ред. С това приключи най-голямото разширяване на НАТО.


България е сред 18-те страни от НАТО от общо 31 членки , които вече са изпълнили условията за отделяне на 2% от БВП за отбрана, каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на среща на министрите на отбраната на страните Разходите за отбрана ще са над 2% както за тази, така и за следващите няколко години.

 

Членството в НАТО ни прави сигурни. В изминалите 20 години много хора работеха изключително интензивно, усилено и в трудна обстановка, за да може България да се подготви за членство в НАТО и днес да се развива като достоен член на този най-мощен военнополитически съюз, посочи той.


Предвид днешната ситуация по сигурността, това е най-целесъобразното решение, което сме взели в новата ни история, заяви началникът на отбраната.

 

Затова съм горд от това, което се прави в Щаба на отбраната и в Българската армия – да участваме равноправно във всички решения, които се отнасят до колективната отбрана, да сме способни да предоставим на държавното и политическото ръководство необходимата експертиза за вземането на решения, за да бъдем достоен съюзник на Алианса и заедно да бъдем гарант за сигурността и просперитета на нацията, категоричен е адмирал Емил Ефтимов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12180 |28.03.2024 "Защо Крокус, а не Кремъл!" От Санкт Петербург до Магадан полицията арестува хора заради атентата . 4| 11101 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 3421 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"! . 5| 3715 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads