Реклама / Ads
2| 4713 |21.12.2022 ПОЛИТИКА

Европа вади на светло руските шпиони

.
Два военни хеликоптера разбиха спокойствието на предградията на Стокхолм в една късна ноемврийска утрин, прелитайки над частен дом в Кил в шумна акция срещу шведска двойка, обвинена в шпионаж в полза на Русия. Шумът на хеликоптерите в тъмнината се оказа повратен - последният знак, че шпионските игри между Европа и Русия вече се играят на открито. 
 

Двойката в момента е обвинена в предаване на поверителна търговска информация в ръцете на руските шпиони от ГРУ, които отричат обвиненията. Задържаният мъж, руснак, преместил се в Швеция през 90-те години на миналия век и приел шведско гражданство, остава в ареста, а съпругата му, също рускиня, приела шведско гражданство, е освободена. Полицията посочва, че тя остава заподозряна по случая, пишат от “Politico”. 

 

Същата седмица в Стокхолм започна съдебно дело срещу двама братя, които са обвинени в предаване на тайни от шведските служби за сигурност на Руската федерация - обвинения, които от ГРУ също отричат. 

 

Процесът срещу братята, който започна на 25 ноември и се очаква да приключи по-късно този месец, се съсредоточава върху обвинения, че по-големият брат е откраднал файлове от своите работодатели, две шведски разузнавателни агенции, за да ги даде на по-малкия си брат - който от своя страна ги е предал на ГРУ в замяна на пари в брой.

Документи, публикувани преди процеса, разкриват как полицията е следила по-малкия брат и го е засякла да хвърля твърд диск в обществен контейнер за боклук, след като брат му е бил задържан.

 

Шпионски скандал се развихри и в Норвегия. Мъж, за когото сега се смята, че е офицер от ГРУ, наскоро беше арестуван на път за колеж, където е работил под фалшива самоличност като бразилски академик. 


В Нидерландия пък руски шпионин безуспешно се опита да си осигури стаж в Международния наказателен съд (МНС), използвайки фалшивата самоличност на бразилски гражданин, която е изграждал повече от десетилетие, според холандското разузнаване.

 

Всички тези случаи сочат към промяна в начина, по който европейските държави се справят с контраразузнавателните операции: по-малко замитане на случаи под килима и повече шумни преследвания. 

 

Целта изглежда е да предупреди европейските граждани за заплахите, пред които са изправени, като същевременно изобличава Москва и създава пред Владимир Путин предизвикателства при отричането на шпионската дейност на Кремъл.

 

Естония води по присъди срещу руски шпиони. Скорошен доклад на изследователи от Агенцията за изследвания в областта на отбраната на Швеция, разглеждащи съдебни дела около подкрепян от държавата шпионаж в Европа през десетилетието до 2021 г., установи, че трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва са водещи по отношение на присъди за шпионаж в полза на Москва. Само Естония е отговорна за половината от общия брой.

 

Според оценката на изследователите това няма много общо с това, че балтийските държави са цели на разузнаването. По-скоро това е ясна индикация за тяхното желание да демонстрират колко истинска е заплахата от шпионаж предимно от Руската федерация, но и в някаква степен от страна на Китай. В същото време демонстрират способността си да залавят и осъждат шпиони. 

 

В разглеждания в шведския доклад период изглежда Русия шпионира по-агресивно шпионира европейските си съседи. Според Майкъл Йонсон, един от авторите на доклада, това подхранва дебат сред набелязаните държави за това колко открито трябва да се справят с опитите на Москва за шпионаж.


Концепцията за по-видима контраразузнавателна стратегия е започнала да се налага, смята Йонсон. Неотдавнашните арести в Норвегия и Швеция, както и осъждането на шведски консултант за шпионаж за руснаците през 2021 г., демонстрират това.

Добавете към уравнението как Скандинавия в момента е гореща точка за сигурност: Швеция и Финландия са нащрек заради стремежа към НАТО, докато Норвегия е особено загрижена за целостта на своята нефтена и газова инфраструктура след неотдавнашен саботаж на тръбопроводите "Северен поток" под Балтийско море.

 

Също така в Норвегия в момента се провеждат поредица от съдебни процеси срещу руснаци, обвинени в пилотиране на оборудвани с камера дронове над скандинавската страна в нарушение на норвежкия закон, който изрично забранява на руснаците да правят това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7353 |08.12.2022 Анализаторът Едуард Лукас: Обърканият Шолц е заплаха за бъдещето на Европа . 0| 9297 |08.04.2022 Бивш съветник на Путин пред ”Кориере дела сера”: Ако продължи ескалацията, ще бъдат поразени и цели в Европа . 24| 8032 |27.01.2022 Тони Николов: Европа, войната и Путин . 53| 11293 |22.10.2021 Путин стресна Европа: Газовата криза е заради неработещия капитализъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads