Реклама / Ads
27| 6870 |26.03.2014 ПОЛИТИКА

Фрог предлага: Да вдигнем ограда и по Западната ни граница

.
При посещението си в страната ни комисар Сесилия Малмстрьом бе повече от ясна: сирийските бежанци остават завинаги български. Взет ли им е отпечатък от пръста, те си наши. Така е по европейското законодателство и никой не пита нито нашите управници, нито пък самите бежанци. А те още от тръгването си от Сирия са лелеели на сън и на яве за рога на изобилието на Западния свят. И никой не може да ги спре. Затова да вдигнем ограда и по Западната ни граница, за да не ни се стовари върху главите гилотината на някакви нови, модерни евросанкции.
 

Само преди дни в едно от селата по старата бразда със Сърбия местни хора открили чанта с два мобилни телефона и няколко ножа. Очевидно багажът е принадлежал на някой бежанец, който през дебрите е търсел пътека на Запад. Пак тукашни жители разказват, че имало дни, в които се забелязвало оживление по магистралата, където автомобили стоварвали мургави групички, които бързо се шмугвали по просеките пак на запад от Калотина.

Ясно е като  бял ден, че на по-оправните от бежанците бързо им е светнало, че нямат работа в България и са потърсили свои начини да минат границата. Навярно и Кристалина Георгиева и върховете в Брюксел и София са знаели още от началото, че сирйиците ще останат завинаги наши, но просто са хвърлили пепел в очите ни, за да се спаси Европа от нежеланите гости. Помните, отечествената ни еврокомисарка дори предложи програми за интегриране на сирийците в някои безлюдни селски райони, видя лъч спасение с тяхно участие в решаване на демографския ни проблем.

Вятър работа. Ние не можем да задържим децата си в България, но ще спираме сирийците и африканците. Та те да не са пасли трева и да не знаят, че в Германия, Франция и Белгия се живее по-добре отколкото у нас. Знаят го открай време, имат роднини там, мечтата им е да се махнат час по-скоро от bg-територията. И никаква европейска система на убежища няма да ни помогне, дори и парите на Европа ще са временно решение. В България може да останат само най-бедните и най-простите от бежанците.

Председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев посочи пред проверяващите от Европа, че хората му ежедневно проучват желанията на бежанците у нас и 95% от тях са подведени, че със статут, издаден от България, могат да работят в целия ЕС. По думите му те искат да живеят в ЕС, а не в България. Комисар Малмстрьом изстреля като с автомат заучената фраза за "споделяне на общи отговорности" и дежурни обещания за помощ в интергрирането на сирийците. Заместник вътрешният министър Пламен Ангелов и правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова останаха неми пред дамата от Брюксел. В същото време от МВР прогнозираха, че през април и май се очаква нова бежанска вълна.

Три пътя има пред бежанците в България. Единият е да заживеят при нас. Другият е да се върнат в Сирия, ако войната там спре някога. И третият - без или със статут да минат границата на Запад, като направят опит да останат завинаги в Европа. Няма данни от Гранична полиция или сигурно крием нещо,  но навярно и до днес доста бежанци нелегално са напуснали страната ни. Европейското законодателство обаче е такова, че от Брюксел, ще ни ги върнат отново. Защото са наши. Ще последват и санкции. Ето затова трябва да помислим за ограда и по Западната ни граница, въпреки големият риск в обществените поръчки.

Фрог
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 11766 |06.02.2014 Политологът Ст. Делийски пред Фрог: Бъдещето на Станишев е в Европа . 32| 9694 |22.01.2014 Г. Близнашки за Фрогнюз: В ЕК просто не могат да си представят какво става у нас . 42| 8896 |22.01.2014 Тихомир Безлов пред Фрог: Възможно е да загубим правото си на глас в ЕС . 69| 29773 |01.11.2013 Таско Ерменков проговаря за жена си пред Фрог нюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads