Реклама / Ads
0| 4555 |19.08.2021 ПОЛИТИКА

Георги Гьоков, БСП: Ще подкрепим актуализация на бюджета за ДОО, имаме предложение за преизчисляване на пенсиите

.
„Едно от важните неща, които налагат актуализацията на бюджета е неадекватността на размера на пенсиите, особено в условията на ускорена инфлация и криза. Не е тайна, че коефициентът на заместване, който осигуряват пенсиите спрямо доходите, е най-нисък в Европа. Това налага вземане на мерки за повишаване на доходите на възрастните хора.“
 

Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в подкрепа на актуализацията на бюджета по време на изслушването на министъра на финансите Асен Василев, министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

 

„В рамките на тези средства, които бюджетът е възможно да осигури, вашето предложение за увеличение на пенсиите най-ефективното и най-адекватно действие за повишаване на доходите в пенсионна възраст ли е? Това решение не увеличава ли разликите между т.н. „стари пенсии“ и „новите“ и така косвено не се ли задълбочават неравенствата, които в България са на най-високо ниво в Европейския съюз.“ Този въпрос отправи социалистът Гьоков към министър Донев.


„Има ли справедливост в това решение в контекста на това, че хората са се осигурявали назад в годините при различни условия и при различен осигурителен стаж, както и размер на осигуровките? Разглеждали ли сте, обсъждали ли сте други политики за преизчисляване на пенсиите?“, попита още той.
Депутатът от левицата обяви, че парламентарната група на БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на ДОО, но между първо и второ гласуване ще направи предложение за преизчисляването на пенсиите, което да даде повече средства на всички пенсионери.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4640 |17.08.2021 Георги Кадиев: Задължително е да има актуализация на бюджета . 13| 18274 |03.08.2021 Георги Кадиев: Ако на Слави Асен Василев му е много ляв, то ние сме ултралеви . 11| 17333 |14.05.2021 Георги Табаков за ГЕРБ: Искаха да махнат представителя на Световната банка за България заради критика към тях /видео/ . 9| 10568 |08.05.2021 Георги Свиленски, БСП: Новото мнозинство в парламента беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads