Реклама / Ads
33| 10326 |17.11.2010 ПОЛИТИКА

Хамлетовски въпрос в НС: Катастрофирал ли е Цветанов или не?

.
Вицепремиерът, като председател на ГЕРБ, предизвикал тежка катастрофа между София и с. Шума, в протокола за произшествието вписали неверни данни, твърдят от РЗС. Бившият вътрешен министър Румен Петков не бил запознат с такъв инцидент.
 

С нови обвинения към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов излязоха днес от РЗС. Този път те за са документна и застрахователна измама.  В качеството си на председател на ГЕРБ, Цветанов е предизвикал тежка катастрофа между София и с. Шума, при което личният му автомобил е излязъл от пътя и е паднал в дълбоко дере, съобщиха от партийната централа. Оттам обаче не уточниха кога точно е станала катастрофата. Според РЗС при произшествието не е имало пострадали хора, с изключение на самия Цветанов, който е преминал преглед във ВМА. Колата му обаче била напълно изпотрошена и за сметка на държавата е извикана тежка верижна техника на Гражданска защита, за да я извади от дерето.

Пред Frognews.bg лидерът на РЗС Яне Янев категорично отказа да уточни кога е станала въпросната катастрофа. Няма да цитирам дати, няма да цитирам документи, докато Румен Петков не каже знаел ли е за това произшествие, заяви Янев.  Той все пак разкри, че единия от катаджиите, написали протокола за произшествието, бил инспектор Калин Кирилов.

Въпреки задължителната при катастрофа алкохолна проба на водача, Цветанов категорично е отказал да я даде, твърдят от партията на Яне Янев. Според РЗС в протокола за произшествието е вписано, че алкохолната проба на водача е отрицателна, а причина за инцидента не е изпускане на управлението в пияно състояние, а внезапно излязло на пътното платно куче.

Така съставеният фалшив протокол е бил използван от Цветанов пред застрахователна компания, за да получи обезщетение за напълно неизползваемия автомобил, т. е. освен злоупотреба с власт, налице са документна и застрахователна измама, констатираха от РЗС и добавиха, че за случая е бил информиран тогавашния директор на ОДП на МВР-София Цветан Сичанов, който е използвал служебното си положение, за да въздейства на полицаите от КАТ да впишат в протокола неверни обстоятелства. Вероятно от благодарност този началник понастоящем е депутат от ГЕРБ, заключиха хората на Янев.

Предвид изложеното, Политическият съвет и народните представители от РЗС считат, че вицепремиерът Цветан Цветанов дължи публично обяснение дали е участвал в подобен пътен инцидент и използвал ли е служебното си положение, за да се впишат в протокола за произшествието неверни обстоятелства, да се извади безплатно автомобилът му с техника на Гражданска защита, както и да се измами застрахователната компания?

От РЗС настояват още бившият вътрешен министър в правителството на Тройната коалиция и настоящ депутат от БСП Румен Петков да отговори дали му е докладвано за пътен инцидент с участието на сегашния вицепремиер Цветан Цветанов и на него лично известно ли му е, че под въздействието на тогавашния областен полицейски началник на София е бил съставен неистински документ с невярно съдържание, за да се прикрие виновният и да се измами застрахователната компания?

От РЗС се заканиха, че ако Цветан Цветанов и Румен Петков не дадат задоволителни публични обяснения по случая, Политическият съвет на партията ще счита, че и двамата носят отговорност - първият от тях за документна и застрахователна измама, а втория за прикриване извършителя на престъпления по чл. 316 и 209 от Наказателния кодекс.

Малко след новите обвинения срещу Цветан Цветанов бившият вътгрешен министър Румен Петков все пак отговори на поставените от РЗС въпроси чрез медиите.

Не съм запознат с такъв случай, не е запознат и тогавашният ми заместник Камен Пенков, заяви депутатът от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков по повод обвиненията на РЗС, че министър Цветан Цветанов е предизвикал катастрофа.

Разбира се, могат да бъдат правени различни тълкувания на това запознато ли е ръководството на министерството или не, но в крайна сметка да се прикрива от министъра такъв инцидент, без да коментирам как точно е станал той, със заместник - кмет на столицата е най - малкото необяснимо, допълни депутатът.

Румен Петков заяви, че ще се поинтересува "по здравословен начин" дали е възможно да е имало такъв инцидент без той да е бил информиран като министър. Защото ако е имало такова прикриване трябва за обществото да са ясни както участниците, така и тези, които са ги укривали.

Известно е, че с господин Яне Янев не сме в най - ласкави отношения, но за такъв случай не съм информиран и съм сред заинтересованите той да бъде изчистен, посочи Петков. Заинтересован е, разбира се, и министър Цветанов от въпроса имало ли е такъв инцидент или не, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6137 |23.07.2010 Пет въпроса към политическите партии . 7| 7437 |03.09.2008 4 политически въпроса 2008-2009 г. . 22| 6938 |05.10.2007 В Созопол въпросът е: Веска Караманова или „Да"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads