Реклама / Ads
0| 15831 |31.03.2016 ПОЛИТИКА

Има ли дупе Цацаров да нахлуе в х-л „Берлин”, както в ДАИ? Не...

.
Цацаров и заместниците му са много храбри, когато трябва да се реализират шумни нахлувания и арести. Под лозунга: „На борба с ламята на корупцията” те се изживяват като юнака, който дири златната ябълка. С тракане на щитове и мечове те атакуваха щаба на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, популярна като ДАИ.
 
Шефът й Цветелин Цветанов бе арестуван, както и още дванайсет негови колеги. Бре, вика си смаяният народ – нема лабаво. Има, има, - отвръща ехото, както обикновено.

Акцията и прокурорските изявления, съпровождани от медийните зурли и тъпани на Пеевски, нещеш ли, съвпаднаха с идването на директорът на Европол Роб Уейнрайт в София. Една от медиите на Пеевски дори не се въздържа и се изпусна: Шефът на Европол на крака при Борисов. Да се чуди човек дали правят свирка на премиера, унижават Уейнрайт или просто са тъпи. И трите, дядо попе, и трите... Както и да е, явно от надуването на фанфари в чест на нападението срещу ДАИ и в прослава на некорумпираната прокуратура мозъчните им клетки измират като ударени от енцифалит...

 

Да допуснем, че обвинението и МВР наистина са подушили лоши практики в ДАИ. Такива със сигурност има. Логично е да има изземвания на документи, събиране на доказателства, задържания, разпити и пр. Но в желанието си да се самоизтъкнат, главният прокурор и негови заместници преиграват глупаво. Хвалят се с намерена тетрадка, в която имало записани имена и суми, което май... може би... нали разбирате... Разбираме, разбираме – не сме забравили как точно прокуратурата организира „кражбата” на тефтерчето на Филип Златанов. Няма го вече „лошото” тефтерче, в което бяха записани инициалите на Цацаровия голям приятел Делян Пеевски. Който е прочел и една кримка, знае, че подобни неща не се огласяват нито в началото, нито по средата на разследването, а се вадят в съда. Тук обаче ПР-ът е по-важен от резултите. Освен това, трябва да припомним, че медии, в това число и Фрог нюз, многократно са сигнализирали и писали за корупция и далавери в ДАИ и то още преди две години. Тогава никой не обърна внимание на изнесените данни и доказателства. Имаше дори изявления на служител от ДАИ по тези проблеми, но вместо да го защити, прокуратурата си затрая и той бе уволнен.

Днес се вдига пушилка, та да може Сотир Цацаров да рапортува – в Брюксел и сараите, да речем, - че води битка на живот и смърт с корупцията. Само че лапнишараните свършиха даже в Брюксел. А в сараите разбират от намигване.

 

Важният въпрос е друг: Защо Цацаров не удари със същата сила и пищност х-л „Берлин” или сараите на Доган. Аргументи – колкото искате. Има официални данни на турските служби за контрабанда на цигари на „Булгартабак” в Турция през Сирия и Ирак. Има предостатъчно данни, че тази контрабанда е финансирала терористични организации. Централата на „Булгартабак” е в София, където е и затворения преди дни без никакво обяснение завод на Пеевски. Най-логичното е да се започне раследване именно по тази следа. Протестиращи втори ден настояват да се изясни собствеността на „Булгартабак”, което е още един прекрасен повод кохортите от прокурори и ченгета да щурмуват базите на депутата от ДПС, а и на почетния председател на движението Ахмед Доган в Бояна. Въпреки всички тези очевидни „покани” обаче Цацаров си трае.

 

Защо?

 

Най-простото обяснение е, че главният прокурор не иска да подкрепи усилията на премиера Борисов да прекрати обществени поръчки за милиарди, над които тегнат съмнения за нещо гнило. Само че Цацаров нито е толкова смел, нито гупав, че да тръгне открито срещу лидера на ГЕРБ. Въпреки презрението, което е изразявал по негов адрес пред близки съратници.

Друга причина за страха и незачитането на обществения интерес и закона е зависимост на Цацаров от Пеевски. Той отрича, но в средите на магистратите има израз: „Звънне ли му Пеевски, с буркан се изнася”. „Буркан” е синята лампа на служебната кола на главния прокурор. Ако наистина има такава зависимост на Цацаров от Пеевски, то една добре организирана акция срещу депутата би поставила главния прокурор в по-изгодна позиция от тази на подизпълнител.

Мина повече от месец след първото изявление на Борисов за спиране на обществени поръчки. Нито прокуратурата, нито НАП, с шеф - друг приятел на Пеевски (Бойко Атанасов), нито финансовото министерство, нито дори Вътрешната комисия в парламента с председател Цветан Цветанов не подкрепиха усилията на премиера.

От всичко това се налагат поне два извода.

 

Първият: Цацаров, Горанов, Атанасов, Цветанов и пр.  бойкотират или саботират усилията на премиера заради лични причини и ползи или заради обслужване на определени кръгове.

Вторият: Борисов играе театър, а на другите играчи е разпоредено да се правят на ударени и да извършват отвличащи общественото внимание действия.

 

Само че участниците във фарса, ако наистина се разиграва такъв, не са предвидили лекарските протести. Те отдавна не са спонтанни и са толкова взривоопасни, колкото играчите на политическата борса дори не осъзнават. Накрая любимият на премиера министър Москов може да се окаже камъчето, което да обърне колата на управлението. А резултатите от предсрочните избори въобще не са толкова сигурни, колкото някои си представят. Защото и далаверите с гласуването имат край.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 11952 |16.03.2016 Трима главни прокурори в Европа с оставки, Цацаров се назлъндисва . 8| 5222 |16.02.2016 Хр. Иванов: Заслугата е на Цацаров за разделяне на България и Румъния от ЕК . 26| 7568 |28.01.2016 Оставка на Цацаров поиска бившият правосъден министър . 23| 7223 |08.01.2016 Местан с първа крачка срещу #Кой, дупе да му е яко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads