Реклама / Ads
18| 11697 |21.03.2011 ПОЛИТИКА

„Къносания“- поредното петно в мандата на Първанов

.
"Медицинската сестра", или "Къносания", така бившите съпартийци от ДПС наричат и до днес иронично бившия зам.-министър на спорта и външните работи Феим Чаушев заради първото му образование и манията да си боядисва косата.
 
От седмица той търка в софийския арест нарове заради рекет и опит да посредничи за връщане на крадено БМВ Х6.
В биографията и политическата кариера на Феим, известен и с българското си име Петър, прозират много каносани периоди, за които се мълчи и остават без обяснения през годините. Днес бившите му покровители от ДПС, БСП и НДСВ се дистанцират от рекетьорския скандал и връзката си с арестанта.

Отдавна не принадлежи политически към ДПС. Бил е в изпълнителната власт като наш представител, но само за един период от време. На последните избори опита да се реализира чрез друг политически проект, бе лаконичният отговор на Камен Костадинов от ДПС. Людмила Виденова, шеф на отдел Пресцентър и връзки с обществеността на НДСВ, даже не си спомня, че Чаушев е бил и зам.-министър в правителството на Сакскобургготски. Каква е логиката ние да имаме становище и коментар по случая, не е наш член, нямаме нищо общо с него разграничи се Виденова. Феим Чаушев беше зам.-министър на външните работи и като такъв си вършеше добре работа. Какво прави един човек, след като излезе от властта, е негова лична отговорност. А дали е виновен, може да каже съдът. Свидетели сме на масови акции на МВР, които накрая завършват безрезултатно и без присъда, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Случаят е безпрецедентен. Манипулативно се представя само като криминален инцидент, а се пропуска политическият скандал, който е по-страшен. Ако бяхме нормална европейска държава, сега поне три партийни централи и двама премиери щяха да дават обяснения на обществото и да търсят отговор как подобна съмнителна личност е попаднала по най-висшите етажи на държавата, кой ги е подвел? Но днес покровителите му си измиват ръцете, коментира пред „Торнадо” анализаторът и бивша дясна ръка на Доган Осман Октай. Той е категоричен, че ракета носител за внедряването на Петър Чаушев в последните две правителства е бил самият държавен глава Георги Първанов, но това се премълчава.

Чрез „Дондуков” 2 Ивайло Калфин бил натиснат за издигането на Чаушев във Външно. И други източници на „Торнадо” са убедени, че арестуваният за рекет и изнудване висш чиновник е поддържал тесни контакти с близки до Първанов олигарси и хора от администрацията му. Най-силни са били обвързаностите между Чаушев и спонсора на президента Людмил Стойков. Така до 12 август 2008 г. Чаушев е внедрен и в борда на директорите на ваканционния комплекс „Дюни”, собственост на пернишкия бос. В него нееднократно е уреждал ваканциите на политици и свои хора. Стойков и Чаушев са компания и на много шумни тузарски партита. Осман Октай твърди още, че бившият ни дипломат в Лайпциг и Берлин е набъркан и в далаверата за злоупотреби със 7 млн. евро, получени по програма САПАРД. За нея в България бяха арестувани и разследвани Людмил Стойков и Марио Николов, а партньорите им от Германия отдавна са осъдени. В България пък Темида оправда Стойков и осъди Николов. Именно Чаушев свързал немците с червените бизнесмени от България.

Друга каносана история в сивито на уличения зам.-министър е академичната му кариера: доцент в Международната славянска академия за образование, наука, изкуство и култура; специализация в института „Карл Маркс“, Лайпциг, Германия; магистърска степен по социални науки в Академията за обществени науки – София; магистърска степен по счетоводство и контрол в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ - Свищов. Тя звучи впечатляващо и доскоро висеше на сайта на външно министерство. Запознати с биографията на арестанта обаче твърдят, че единственото му реално образование е в училището за медицински сестри и фелдшери в Хасково. Зад всички други дипломи и титли стоят протекции на БКП, ДС или са купени с пари.

Умственият багаж на този човек е толкова ограничен, че се чудя какъв агент и дипломат е бил? Толериран е от ДС единствено заради турския му произход и демонстрираната от него склонност да предава етноса си. В Германия пък е слухтял около синдикати на гастарбайтери, каза бивш офицер от разузнаването. Незабележим е останл и фактът, че човекът на ДПС в най-мрачните години на комунизма - възродителния процес - 1984 - 1988, е помощник по политическите и протоколните въпроси в отдел „Международна дейност“ на Института за съвременни социални теории, София, който пряко бе
ангажиран с покръстването на турците от Живков. Последното политическо превъплъщение на Чашув, след като Доган го отсвири от ДПС заради скандала с двойните му имена, бе ромската партия „Единство”. Мургавите ни сънародници избраха неслучайно човека на Първанов за зам.-шеф на партията, а по-късно формацията участва заедно с БСП на последните избори.

Бриго Аспарухов се опитваше да го пробутва чрез Юнал Лютви, за да следи ходовете на Доган, но още през 1995 г. външният министър Пирински ме предупреди, че Чаушев не е чист и е забъркан в далавери с немски фирми и бизнесмени, спомня си Осман Октай. Той припомня, че Чаушев е поредното петно в мандата на Първанов след разстреляните му съветници Емил Кюлев, Манол Велев и арестувания като тартор на „Килърите” Пешо Сумиста.

Нина Колева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 6955 |21.03.2011 Б. Борисов, скептичен: Операцията в Либия е еуфорична . 140| 7465 |20.03.2011 Б. Борисов: По селски пътища хляб няма . 52| 6186 |20.03.2011 Б. Борисов: Нищо хубаво не ни очаква във военна ситуация . 68| 6125 |19.03.2011 Ив. Костов: Ще подкрепим вот на недоверие към Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads