Реклама / Ads
14| 3703 |13.07.2024 ПОЛИТИКА

Николай Денков: ПП-ДБ няма да предложи правителство, този парламент е "плаващи пясъци"

.
Николай Денков
Този парламент е прекалено нестабилен и затова "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не би се опитала да прави правителство с втория мандат. Това каза бившият премиер Николай Денков от ПП пред журналисти в събота, предаде БТА.
 

„Този парламент е като плаващи пясъци - война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се „Величие“, каза той.


По думите му процесите в ДПС имат отражение и в ГЕРБ, поради което развитието на събитията в движението ще повлияе и на партията на Бойко Борисов.

 

Затова коалиционните партньори ПП и ДБ са направили план, който ще бъде обсъден с националните съвети на отделните партии и след това представен пред медиите, допълни още Денков.


ПП-ДБ стана втората по големина парламентарна група, след като броят на депутатите от ДПС се сви до 23-ма. Затова през следващата седмица президентът Румен Радев ще връчи на ПП-ДБ втория мандат за сформиране на правителство.

 

Досега не е имало категорична обща позиция от ПП-ДБ дали все пак няма да опитат да сформират редовен кабинет. ПП бяха категорични, че ще останат в опозиция, но от ДБ беше спомената идея за „технически кабинет“.

 

Денков в събота потвърди досегашната позиция на партията си, но коалицията предстои да съобщи дали е взела такова съвместно решение.

 

От „Възраждане“ казаха, че ако бъдат поканени от ПП-ДБ за преговори за втория мандат, биха се отзовали. БСП също е открита да разговаря за кабинет, както и „Има такъв народ“ (ИТН), откъдето казаха, че имат желание да обсъдят с ПП-ДБ втория мандат.

В парламента имаше и още една група - тази на „Величие“. Тя обаче се разпадна и депутатите ѝ останаха независими. В петък депутатката Красимира Катинчарова, която беше част от групата, каза, че тя и колегите ѝ няма да участват в преговори нито за втория, нито за третия мандат.

 

Независимите народни представители в парламента в петък станаха 38. Те се изравниха с третата по големина парламентарна формация - „Възраждане“. ПП-ДБ има 39 депутати, т.е. само с един повече от независимите.


Първият мандат вече беше връчен от президента по-рано през юли на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС, която предложи правителство с премиер Росен Желязков. То беше отхвърлено от парламента.

 

В петък Радев каза, че ще връчи мандата на ПП-ДБ през следващата седмица, но не уточни деня, в който ще го направи. По Конституция няма конкретен срок за това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3202 |11.07.2024 НАТО смята членството на Украйна е неизбежно, изостря езика към "решаващ фактор" във войната - Китай . 3| 2702 |10.07.2024 Байдън с реч на Срещата на върха на НАТО. Какви заявки даде американският президент? /видео/ . 23| 2811 |09.07.2024 Атанасов е скептик за втория мандат, може да има "непартийно правителство" с третия . 3| 3213 |08.07.2024 Поптодорова: Украйна в НАТО ще е абсолютната спирачка за бъдещи посегателства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads