Реклама / Ads
11| 9940 |09.02.2017 ПОЛИТИКА

”Нова република” иска оставка на синдиците на КТБ

.
Бившият депутат Мартин Димитров, който е член на надпартийното обединение ”Нова република”, обяви, че за утре са подготвили отворено писмо до служебния министър Кирил Ананиев. В него настояват за оставката на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ), ново международно разследване, което да подгони хората, които са източили пари от банката.
 
Иска се проверка за принадлежност към Държавна сигурност на лицата, които са квестори, както и реализация на идеята на Радан Кънев да бъдат внимателно проследени действията на ДАНС по време на фалита на КТБ.

"Заради такива конкретни неща ще гласуват хората за нас", заяви Димитров пред ON AIR. "По време на мандата на БСП фалира КТБ. Много малко беше свършено и по време на мандата на ГЕРБ по отношение на източването на банката", допълни той.

Мартин Димитров съобщи, че са обявили пакт, който ще предложат на другите партии.

"В този пакт има няколко много важни неща. Едното, искаме зам.-главен прокурор, който да се занимава с борбата с корупцията, по румънски модел и втори зам.-главен прокурор, който да отговаря за борбата с тероризма", разкри Димитров в студиото на Владимир Сиркаров.

Останалите неща от пакта са: 50% от данък общ доход и 50% от корпоративния данък да остават в съответната община, диференцирани ставки от 9% ДДС за храни, лекарства, книги (учебници) и др.

Във връзка с предсрочните парламентарни избори гостът заяви, че дясното обединение вече го има в "Нова република" и надпартийната платформа има достатъчно сили да се представи "изненадващо добре" на вота.

Ето го и писмото до министър Ананиев:

До
служебния Министър на финансите
г-н Кирил Ананиев
ОТВОРЕНО ПИСМО
от група народни представители
от 43-то Народно събрание,
Членове на политическия съвет на „Нова Република”

Уважаеми господин Ананиев,
През последната година действията на държавните институции по разкриването на замесените лица и връщане на източените пари от КТБ са крайно неубедителни и разочароващи. Въпреки настоятелните искания и може би десетките парламентарни въпроси по темата от страна на Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, фирма за международни разследвания беше наета единствено за писането на аналитичен доклад, но не и за реалното връщане на източените средства. Отношението към проблема в края на мандата на кабинета „Борисов-2” дори граничеше с безхаберие, като на парламентарен въпрос  за събираемостта, зададен от Мартин Димитров и Петър Славов през януари 2017 г., министърът на финансите дори не сметна за необходимо да отговори .
От общо подлежащи на разпределение между кредиторите 600 млн. лева в началото на 2017 г., по публични данни, едва около 180 млн. лева са събрани от синдиците. Това е в пъти по-малко от прогнозата на независимия консултант AlixPartners, който след анализ на кредитния портфейл прецени като събираеми в 12-месечен срок между 600 и 800 млн. лв. в при оптимистичен сценарий.
На тази основа се обръщаме към Вас със следните предложения, във връзка с правомощията Ви по Закона за банковата несъстоятелност:
1/ Освобождаване на досегашните синдици поради незадоволителни резултати и избор на нови с категорична мотивация за работа и резултати.
2/ Ангажиране на компания за международни разследвания за връщане на източените средства от КТБ АД в масата на нестоятелността на принципа – фирмата получава като възнаграждение процент от възстановените суми, без да й се заплаща ппървоначално възнаграждение.
3/ Съгласно последните промени в ЗДРДОПБГДСРСБНА (така наречения „Закон за досиетата“), в сътрудничество с ресорната Комисия, за бърза проверка на принадлежност към бившите комунистически репресивни служби на квесторите на КТБ, заемополучателите, получили необезпечени кредити, извършили цесии или прихващания и цитирани в списъците по чл. 62 ЗКИ и незабавно обявяване публично на получените резултати.
4/ Проверка на предприетите действия, но преди всичко и на бездействието на тогавашното ръководство на ДАНС преди и по време на фалита на КТБ.

                        Подписи:
                                Радан Кънев
                                Мартин Димитров
                                Петър Славов
Методи Андреев
Иван К. Иванов
Вили Лилков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2390 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО! . 4| 10121 |28.03.2024 "Защо Крокус, а не Кремъл!" От Санкт Петербург до Магадан полицията арестува хора заради атентата . 4| 10498 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 3047 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads