Реклама / Ads
3| 5449 |14.04.2010 ПОЛИТИКА

Политическо говорене затрупа парламента

.
Политически залпове и остри критики към управлението дадоха старт на новата сесия в Народното събрание. Първи на парламентарната трибуна застанаха бившите министър-председатели Иван Костов и Сергей Станишев, както и депутати от ДПС.
 

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция упрекна управлението на ГЕРБ и припомни обещаните от тях реформи. „В първия антикризисен план на ГЕРБ са записани 10 стратегически цели и 93 мерки, сред които реформиране на публичния сектори и публичните услуги, както и намаляване на бюрокрацията и изграждане на пътната инфраструктура.”, заяви в пленарната зала Иван Костов.
По думите му сегашните 60 антикризисни мерки на кабинета Борисов са без стратегически цели и издават страх от реформите, „като птички, в които на управляващите им се привижда идваща пролет”. Командира нарече определи увеличението на износа като успех с ишлемето.

Костов предупреди, че се очаква неизпълнение на приходите на бюджета от порядъка на 20 % и допълни, че ако правителството не проведе реформите ще трябва да търси 1.6 млрд. лева, за да издържа неефективни дейности.
„Морето не е до колене”, на свой ред каза от парламентарната трибуна Лютви Местан. Според него ситуацията крие риска да се ускори загубата на доверие. „Вместо управляващите да си зададат въпроса кои са причините, търсят вината извън себе си", заяви Местан.

Според него твърденията, че натрупаният дефицит от 1.4 млрд. лева за първите два месеца на тази година е заради сключени договори през 2008 и 2009 година е залъгване.
Причините са в това, че реформите не са проведени и дефицит се генерира от други харчове, включително на администрацията, каза Местан и посочи като пример „новите черчевета на новите министри".
„Дефицитът няма да бъде овладян с непрекъснато повтаряне на мантрата за предишните управляващи", заяви Местан.
Той е категоричен, че са необходими реформи, но ГЕРБ не може да се компенсира с необходимостта от противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Приоритет на приоритетите според него е на вниманието на парламента да стои адекватна антикризисна програма.
Лидерът на БСП Сергей Станишев припомни, че след броени дни изтича срокът на първия антикризисен план на правителството и подчерта, че би трябвали изпълнителната власт да се отчете за изпълнението му.
Той настоя антикризисните мерки да се дискутират в парламента.
Станишев изрази съгласие с мнението на Костов, че бюджетният дефицит ще е много по-голям от прогнозирания от МФ.
Лидерът на БСП припомни на управляващите, че на зрелища определено са добри, но все повече на преден план излиза въпросът за хляба.

Експремиерът отправи упрек, че парламентът е изпълнител на воля, която се генерира в МС и посочи, че продължава практиката на прокарване на лобистки закони, като даде за пример промените в ГПК.
Според лидера на Атака Волен Сидеров критиките от различните парламентарни групи към мнозинството са удари под кръста. Той защити правителството на Борисов и изтъкна, че в последните 8 месеца запушва пробойните, от които изтича народната пара.

Сидеров репликира Станишев, заявявайки му: „Вие сте изяли хляба, затова сега има повече зрелища" и подчерта, че днес започва да се слага ред в държавата и Атака помага за това.
Финансовият министър Симеон Дянков отговори на упреците, като заяви, че нещата, които са предприети в последните 8 месеца чистят тинята, която се е наслагвала. Като основна задача и визия той посочи перспективата България да стане държава с най-добрия бизнес климат и подчерта, че тогава всички ще са по-богати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6187 |18.03.2010 Янев осъди арменския геноцид с парламентарна декларация . 7| 6952 |15.02.2010 Вкарват гербер за сметка на ДПС, Семов казва чао на парламента . 8| 5516 |14.10.2009 Политическото бъдеще на подкрепящите десни . 4| 11776 |30.06.2009 Парламентарни клишета 2009 – властелини на нищоговоренето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads