Реклама / Ads
217| 9954 |20.12.2011 ПОЛИТИКА

М. Радева: Костов и Сакскобургготски са съпоставими като личности

.
Мира Радева
Първите две години при всички кабинети по-правило били оптимистични, а след това рейтингът на всички падал. Президентската институция била най-одобряваната. Петър Стоянов бил най-популярната личност на политическия преход.
 

През последните 20 години българите са намалели с над 1 млн, обяви по БТВ директорът на Института за социални изследвания и маркетинг Мира Радева. Тя представи книгата си "Общественото мнение в годините на прехода". Българинът вече не бил в репродуктивна възраст. В сравнение с 1990 година, когато раждаемостта е била 12,1%, през 2010 г. тя паднала до 10%. Преди 20 години средната възраст на българина била 37 години, а при последното преброяване вече е 45 години.

По темата за БВП, доходите и бедността, не ставало дума за социология, а за чиста статистика, посочи Радева. Оказва, се че БВП е скочил три пъти. В началото на 90-те той е бил под 2 000 долара, а сега е над  6 000 долара. Средната работна заплата е била 400 долара, а сега е едва 422 долара. Това означава, че имаме едно обществено богатство, което се разпределя много несправедливо. Затова бягат и младите - защото икономическата перспектива се просмуква от една много тясна прослойка, смята социологът.  Много често, когато ние питаме хората какви са доходите им те казват, че не са доволни, а ние смятаме, че  това е самооценка. Когато се направи сравнение за последните 20 години обаче човек вижда, че хората са прави. През 1990 г. 47% са определяли доходите си като добри, по данни на НЦИОМ, 18% тогава са казвали, че са бедни. Сега хората, които твърдят това са цели 38%, обясни тя.

При управлението през последните 20 години социолозите се спрели на последните 4 кабинета, защото това бил периодът на стабилизация, икономически и политически, обясни Мира Радева. Тези правителства са имали и пълен мандат, разбира се, тук бил включен и Бойко Борисов. Първите две години, по-правило, са оптимистични, а след това рейтингът на всички пада. В крайна сметка всички правителства завършват с по-нисък рейтинг, поясни тя.

Иван Костов и Симеон Сакскобургготски са съпоставими като личности. Виждаме един изненадващо висок рейтинг на правителство на Костов, доста по-нисък е рейтингът на правителството на Сакскобургготски. Оказва, се че периодът на Костов получава постфактум сериозна реабилитация. В една историческа перспектива погледнах какво е било положените по време на Беров и Филип Димитров. Понеже Беров формира кабинет отново с ДПС той стартира с доста ниско отношение към правителството – и тогава хората не са одобрявали правителство с ДПС в управление, посочи тя.

Президентската институция била най-одобряваната. Жельо Желев е формирал този надпартиен образ на президентската институция, от президентите най-популярно лице е това на Петър Стоянов. В историческа перспектива той е най-популярната личност на политическия преход. През февруари 1997 г. той получава над 80% доверие. Докато министър-председателите са по-скоро с негативен рейтинг, президентите получават положително отношение, каза още Мира Радева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 279| 14625 |11.12.2011 Ренета Инджова: Иван Костов е политически имплант . 160| 12972 |08.12.2011 Ив. Костов: Евтина страна, евтина система, никой не ще да дойде! . 41| 13796 |30.11.2011 Гласът на Иван Костов изгони Кадиев от БСП . 131| 8637 |26.11.2011 929 преизбраха Костов за лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads