Реклама / Ads
5| 5927 |17.03.2017 ПОЛИТИКА

Румен Радев: Турция се меси в нашата политика, недопустимо е

.
Румен Радев
Само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е моя. Всички министри са мой избор. Допитвал съм се до приятели и колеги за служебния кабинет, не до партии. Това заяви президентът Румен Радев в предаването „Панорама”.
 

Бяха пресечени редица схеми, ощетяващи държавата. Бяха показани порочни изнесени обществени поръчки.  Министерство на енергетиката успя да вземе 120 млн. лв. Транспортното министерство е на път да реши важен проблем – железниците. Подписан бе Националния рамков договор, изреди постиженията на служебния кабинет президентът. 

 

В някои областни дирекции на МВР текат проверки. Има сигнали, които са в прокуратурата, продължи той.

 

Попитан за уволнението на Гаравелов, държавният глава отговори: Право на служебния премиер е да уволнява медийния си съветник. Той постъпи като джентълмен като защити своята колежка. Бях информиран за неговото отстраняване.

 

Радев обясни позицията си по казуса СЕТА: Той беше приключил през октомври у нас, а през февруари в Брюксел. СЕТА предвижда промени в нашата Конституция. Ще сезирам Конституционния съд при нередности.

 

Българският еврокомисар ще бъде избран през май. Ако не се сформира редовно правителство, служебният кабинет ще го излъчи, отговори Радев на въпрос кога ще имаме наш еврокомисар.  

 

За кохезионна политика в ЕС вече не се говори. Влияе й БРЕКЗИТ. Без такава политика едва ли ще успее нашата икономика. Ние сме зависими от еврофондовете.

Другият ни приоритет е интеграцията.  Много държави се обявиха против Европа на скорости. Ако остане, рискува тя да се разпадне. За пръв път открито се заговори открито за този проблем.

 

Турция е наш съсед, приятел и партньор и държим да развиваме добросъседски отношения. Факт е обаче, че Турция се меси в нашите вътрешни дела. Тя няма право да се меси. България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС.  По време на Съвета през март изложих нашия проблем. Казах, че рискът е най-силен за нас, тъй като сме на първа линия. Очакваме солидарно решение от ЕС по този въпрос. Така коментира Радев поведението на социалния турски министър и турския кмет. 

 

Санкциите срещу Русия трябва да се решават на политическо ниво, на този Съвет обаче те не бяха на дневен ред.  Санкциите разединяват, а не обединяват.

 

Имам желание да се срещна с Тръмп и Путин. Те определят кога ще се срещнат с мен. Надявам се с Тръмп да се видя през май на срещата на НАТО, а с Путин догодина на честването на Освобождението ни, завърши Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2339 |19.04.2024 Кирил Петков съзря тайна завера между Борисов, Радев и Пеевски . 13| 13859 |18.04.2024 "В Скопие прекалиха". Графити зоват срещу българите в Северна Македония . 7| 13238 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 1| 3385 |16.04.2024 Иван Брегов: Клановете в правосъдието могат да унищожат живота на всеки. Борисов и Габриел трябва да бъдат разпитани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads