Реклама / Ads
0| 5609 |11.04.2007 ПОЛИТИКА

Ще избягат ли фирмите от България в Румъния?

.
В България започването на бизнес изисква над 30 дни, има 9 различни процедури, разходът е около 8% от средния годишен доход, а изискваният минимален капитал е 91% от годишния доход. В Румъния времетраенето е 11 дни, процедурите са 5, разходът е наполовина на този в България, а изискване за минимален капитал няма.
 
Георги Ангелов, старши икономист
Институт “Отворено общество”

Компанията “Юниливър” съобщи, че прехвърля от България в Румъния производството под марката “Калиакра”. Твърди се, че това е част от стратегията в световен мащаб за съсредоточаване на производствената си дейност в избрани стратегически обекти, което ще подпомогне растежа в дългосрочен план.
Появява се и информация, че международни компании са предпочели Румъния пред България за големи инвестиции – в производства като информационните технологии например. От време на време чуваме и за други фирми, които избират Румъния за продуктов или дистрибуционен център на Балканите.
В същото време, чуждите инвестиции в България през последните две години са в рекордни обеми и се увеличават много бързо. Страната ни попадна и в топ десет в света за най-предпочитани дестинации за аутсорсинг (най-общо терминът означава възлагане на поръчки на външни изпълнители – б.р.).
Така, имаме информации, които не ни дават ясна представа какво се случва или какво би се случило в бъдеще. По тази причина най-добре е да разгледаме в детайли какви са разликите между Румъния и България и да се опитаме да разберем сами дали страната ни изостава от северната си съседка.
Макроикономика и доходи
По отношение на макроикономическата политика има две големи различия между България и Румъния. Първо, България има валутен борд и съответно – стабилен валутен курс към еврото, докато Румъния се опитва да провежда конвенционална монетарна политика.
България има за 2006 година икономически растеж от 6.1%, а Румъния – по-висок – 7.7%. В същото време, инвестициите в България са малко по-високи, отколкото в Румъния. В допълнение, България има бюджетен излишък и избягва дефицитите в бюджета, докато румънският бюджет има хроничен дефицит.
По отношение на доходите, Румъния е малко по-напред - в България доходът на човек от населението при отчитане на паритета на покупателната способност е 35.1% от средното в ЕС, в Румъния същият показател е 36% за 2006 година. Румъния има и 3 пъти по-голямо население.
Икономическа свобода
Според индекса за икономическа свобода на фондация “Херитидж” и “Уолстрийт джърнъл” България е на 62-ро място, а Румъния е на 67-мо място с минимална разлика между двете страни от 0.9 процентни пункта. Другият индекс на икономическа свобода – на канадския институт “Фрейзър” също подрежда България по-напред от Румъния.
Трябва да имаме предвид обаче, че индексите на икономическа свобода вземат по-стари данни, съответно за 2005 и 2004 година, и въпреки че са показателни за дългосрочни тенденции, те не са съвсем подходящи за анализ на по-скорошни промени в политиката. Затова ще погледнем и по-нови класации.
Среда за бизнес и конкурентност
Според индекса за глобална конкурентност за 2006 година на Световния икономически форум Румъния е на 68-мо място в света, докато България е на 72-ро място. Това, което е притеснително, е, че за една година България е паднала с 11 места в класацията, докато Румъния е паднала само с едно място. Така, за една година Румъния е успяла да мине пред България в класацията.
Според годишното изследване на Световната банка за правене на бизнес по света за 2006 година България е на 54-то място, а Румъния – на 49-то място. Румъния и тук е пред България като отново ни е изпреварила само в рамките на една година. За една година Румъния е успяла да се изкачи с 22 места в класацията, достигайки от 71-во до 49-то място в света и дори бива посочвана като една от най-бързо реформиращите се страни. България в същото време е успяла да се качи с 5 места – от 59-то на 54-то.
Къде изоставаме?
1. Започване на бизнес
България е на 85-то място в света по този показател, а Румъния е вече на престижното 7-мо място в света. В България започването на бизнес изисква над 30 дни, има 9 различни процедури, разходът е около 8% от средния годишен доход, а изискваният минимален капитал е 91% от годишния доход. В Румъния времетраенето е 11 дни, процедурите са 5, разходът е наполовина на този в България, а изискване за минимален капитал няма.
2. Прилагане на договори
В България прилагането на договори отнема 440 дни и 14% от стойността на задължението, докато в Румъния времето е 330 дни и 10% от задължението.
3. Външна търговия
За износ на един контейнер стока са нужни 7 документа, 26 дни и 1233 долара. За внос - документите вече са 10, а необходимото време – 25 дни. В Румъния ситуацията е радикално по-добра – и за внос, и за износ има 4 процедури и необходимото време е 14 дни.
4. Лицензи
И Румъния, и България не се справят особено добре по този показател, но все пак Румъния е с 24 места по-напред в класацията. Това се дължи най-вече на по-малкото процедури в Румъния. И в двете страни има нужда от ускоряване на процеса и намаляване на разходите за него, като за България въпросът е неотложен.
5. Данъчно бреме
Според последните данни на Евростат Румъния е една от страните с най-ниско данъчно бреме в целия Европейски съюз, докато България е по-скоро в групата на страните с умерено общо данъчно бреме.
По отношение на данъка върху печалбата България превъзхожда Румъния с 10% данъчна ставка срещу 16% в северната ни съседка. По отношение на данъка върху доходите Румъния е по-напред с плосък данък от 16%, докато в България данъчните ставки са между 20 и 24%. ДДС – в Румъния е 19%, а в България – 20%.
Ще избягат ли компаниите?
В настоящия момент разликите между Румъния и България по отношение на бизнес средата и конкурентността са малки, макар и в полза на северната ни съседка. По отношение на макроикономическата политика България е с по-стабилни показатели. В този смисъл, за момента няма основания да очакваме масово фирмите да се преместват в Румъния.
Процесът обаче, е динамичен – Румъния успя да извърши голяма промяна в рамките само на една година и да надмине България в няколко ключови рейтинга. Ако това продължи, Румъния може да отиде много напред по отношение на бизнес средата и конкурентността и тогава страната ни ще остане много по-назад от Румъния.
Сериозният проблем обаче, не е сравнението с Румъния. Сериозният проблем е сравнението с водещите страни-реформатори в региона – като Естония, както и сравнението със старите членове на ЕС. Бидейки най-бедната страна членка на ЕС, България трябва да се стреми не само да изпревари Румъния, но и да е сред най-бързо развиващите се страни в целия ЕС, за да може да настигне по доходи старите членки. За съжаление, още сме много далече от достигане на статус “икономически тигър” като балтийските страни или Ирландия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13042 |18.04.2024 "В Скопие прекалиха". Графити зоват срещу българите в Северна Македония . 7| 12959 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 1| 3216 |16.04.2024 Иван Брегов: Клановете в правосъдието могат да унищожат живота на всеки. Борисов и Габриел трябва да бъдат разпитани . 5| 2954 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads