Реклама / Ads
21| 6514 |07.10.2009 ПОЛИТИКА

Сини и червени скочиха срещу Симеон Дянков

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
В остър спор влязоха Симеон Дянков, Мартин Димитров и Корнелия Нинова от Коалиция за България заради увеличаването на алкохола и цигарите през 2010 година.
 

БСП обвини финансовия министър Симеон Дянков в некомпетентност, както и в национално предателство. Причина за тежките думи на чеврените стана увеличение на акциза на цигарите, алкохола и горивата, което според червени политици ще доведе до увеличаване на контрабандата в сивия сектор и ще засили кризата. Напълно обратното на онова, което Дянков обеща – затягане на митническия контрол и намаляване на контрабандата.

“Целите, които си поставя министър Дянков – да събере 130 млн. лева повече от увеличаване на акциза на цигарите и 50 млн. лева от акциза на алкохола няма как да се случи, защото практиката от 2007 година насам показва, че при всяко увеличение на акцизи, приходите от контрабандата се вдигат с 10% годишно”, каза депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Тя добави още, че в момента цигареният бранш осигурява годишно около 2 млрд. лева приход в бюджета. “Ако загубим 10% от това са 200 млн. лева загуба, при положение, че искаме да спечелим 130 млн. лева”, добави Нинова. Нейни съпатийци коментираха, че това което прави министърът, няма нито политическа, нито икономическа логика.
“Обявява мерки за борба с контрабандата, а я стимулира. Обявява антикризисен план, а предприема прокризисни мерки. В момента сивият сектор и контрабандата в цигарения бранш е около 30%, това са приблизително незаконни приходи от 700-800 млн. лева”, скочиха от БСП. Те предлагат да се удари контрабандата и да се намали, дори на половина, това са 350 млн. лева приход в бюджета само от тази мярка.

“Изречението “много слабо ме интересува какво ще се случи с Булгартабак”, оценявам като национално предателство, без никакво колебание”, категорична бе Корнелия Нинова. “Булгартабак Холдинг” внася в бюджета 1,3 млрд. лева годишно от акциз и ДДС. В цигарените фабрики работят над 3 000 души. Всичко това означава, че мерките, които се предприемат ще постигнат фалирането на “Булгартабак”, което означава вакуум в бюджета от 1,3 млрд. лева, за да постигнем печалба от 130 млн. Лева”, каза Нинова.

Мерките означават и нещо друго – падане на цената на “Булгартабак Холдинг” до жълти стотинки, в момент, когато правителството обявява процедура за приватизация. Според червените не е справедливо увеличението на акцизите за цигари и алкохол да се поема от българските граждани.

Припомняме ви, че финансовият министър Симеон Дянков предложи намери свежи пари за здравеопазването. Акцизът върху алкохола да бъде увеличен 15 на сто, това ще важи само за спиртните напитки, ще предложи до дни Министерството на финансите на Министерския съвет, съобщи министър Дянков. Той очаква, че с увеличаването му в приходната част на бюджета ще влязат над 60 млн. лв. допълнително. Тези пари да се насочат към спорта на младите хора като средство за превенция на здраве.

От своя страна лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров също скочи срещу вдигамнето на акциза. В парламента той заяви, че има план за изравняване на акцизите с Европейския съюз и той трябва да се спазва. Сега има известно изпреварване. Аз не подкрепям такива мерки. Трябва да се спазва точния план, точните договорености.  В отговор на критиката на БСП към увеличението на акцизите Димитров заяви: „Хората, които най-много увеличиха акцизите в България, включително на цигарите и алкохола, нямат право на мнение”.

Димитров коментира, че Бюджет 2010 ще е много труден за правене. „В цели сфери ще трябва да бъдат намалени разходите. Това без реформи няма да стане. Здравеопазването е много тежък капан, от който не виждам измъкване до момента от това, което се прави”, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6583 |05.10.2009 Симеон тъгува по хубавите години на БКП . 19| 6999 |03.10.2009 “Червени прашки” бият предконгресно Руменовците . 20| 5968 |12.08.2009 Червени доноси летят към Брюксел . 14| 5922 |13.11.2008 IHT: В България се надигат гласове срещу корупцията, въпреки опасностите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads