Реклама / Ads
18| 7560 |20.03.2014 ПОЛИТИКА

Цв. Цветанов: Глупостта не е порок, но пречи! Пийте Кока-кола...

.
Не знам дали някой ще доживее да чуе от ексвътрешния министър Цветан Цветанов подобна мисъл или самопризнание. Това е по силите май единствено на 108-годишния йога Свами Дев Мурти, който се кани да живее поне 400 години... Единствен той ще бъде озарен някога от плода на закъснелия интелект, ако се роди такъв плод въобще.
 
Като министър Цветан Цветанов даде свобода и възможност на структурите във ведомството да проведат сериозни операции срещу организираната престъпност. Някои от тях отдавна са в съда, има и присъди. Други се случиха зараи натиск от партньорски служби и посолства. Разбира се имаше и немалко провали, на които няма да се спирам сега, те са известни. Истината е, че успехите бяха заслуга на професионалисти и екипи, които знаеха какво правят и как да го правят. Заслугата на Цветанов бе, че не им се бъркаше. Заради справедливостта трябва да признаем, че някои от тях пострадаха при новото управление именно заради непремереното му говорене.

Но и тогава, както и сега словото очевидно не е силната му страна. В четвъртък той заяви по БНТ, че сегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров не можел да се сравнява с предишния - Калин Георгиев. Разликата била очевидно в полза на Георгиев. "Погледнете ги само и кажете", - приканваше той водещите, поставяйки ги в неловко положение.

Истинска мистерия е, как Цветанов успява да сътвори толкова нелепи гафове. Наполеон е обяснил явлението с израза: Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.

Светлозар Лазаров категорично не е инциклопедист, нито ерудит. Обществено известно е, че има покровители, но няма много фенове. Като главен секретар носи отговорност за професионалните успехи и неуспехи на всички структури в МВР. Естествено и за провалената операция в Лясковец. Овъртанията му, прехвърлянето на вината върху този или онзи, избягването на самооценка или невъзможността да се направи такава, недостига на морален рефлекс, липсата на опит и знания, са забелязани и коментирани в публичното пространство. Дори да не понесе пряко отговорност по случая, той вече е натоварен с общественото недоверие и съмнения. Така че аргументи в полза на тезата, че Лазаров не е подходящ за поста, който заема, има. Но такива имаше и за самия Цветанов като министър и вице-премиер.

Сега Цветанов хвали Калин Георгиев, но докато беше министър ограничаваше неговите изяви в медиите, а някои дори спираше. Вероятно, за да блесне самият той. В някое село да хванат циганин с откраднати кокошки - съобщаваше го лично министърът, той и вице-премиер. Медици обясняват подобно поведение със синдрома на хиперактивност поради дефицит на внимание. Забелязва се предимно в детска възраст, но понякога трудно се израства, какъвто очевидно е случаят с Цветанов.


Цветанов е в политиката от години и би трябвало да е разбрал, че има правила за оставките и носенето на отговорност. Можеш да поискаш оставката на някого със съответните аргументи, но не и да противопоставяш, при това на основата на лични качества и да обиждаш. Защото може Георгиев да е по-добър в едно, а Лазаров да го превъзхожда в друго. Подобно говорене ни връща буквално в пещерата... 

За годините в МВР ексвътрешният министър би трябвало да си е задавал и той въпроса как би изглеждал, сравнен със своите предшественици. С Богомил Бонев, например.

Освен това можи да се направят някои аналогии с образованието на висшите полицейски шефове и шефовете на служби в развитите демокрации и сержантското училище в Пазарджик, допълнено с няколко курса тук-там и диплома, взета по втория начин от известни нам ВУЗ-ове. Така, че нека го даваме по-кратко с квалификациите за другите, ако не сме готови да отговаряме първо за себе си. Освен това едно е критиката от избиратели, анализатори и неправителствения сектор и съвем друго - това на политик срещу колеги и институции.

Всъщност Лазаров си е самодостатъчен. Просто трябва да бъде оставен да говори - чуден образ си извайва.

Лошото говорене работи срещу този, който го използва. Ако не можеш да кажеш нещо умно, по-добре не казвай нищо, повтарял Джон Едгар Хувър на своите подчинени във ФБР. Не го е изричал за да ги унижи, а защото е вярвал, че само интелигентни хора могат да се противопоставят реално на престъпността. Ето това не разбрахме ние.  Недостига на интелект в МВР по света е гаранция за провал, а у нас - ценно качество, гарантиращо кариера. Особености на българския кариеризъм, както се казва.

За да обобщя казаното дотук, ще ви разкажа един нов виц.

 

Лясковски първолак се приближава до полицай и протяга към него кутийка Кока-кола.

- Чичко, може ли да ми я отвориш?

Униформеният взима кутийката и почуква по нея:

- Отвори, полиция!

Понякога нещата изглеждат точно така.

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6095 |31.10.2012 Цветанов: Делото срещу Цонев трябва да се разгледа от ЕК . 27| 6190 |21.10.2012 Цветанов: В Кърджали явно е започнала предизборната кампания . 61| 6367 |16.03.2012 Цветанов: Трайков и Константинов допуснаха и гафове . 21| 5437 |06.01.2012 Цветанов: Предсрочните избори са угодни за опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads