Реклама / Ads
0| 15268 |01.08.2016 ПОЛИТИКА

Война в БСП заради кандидат-президенти

.
Корнелия Нинова
Каквото й да говори БСП – партията не разполага с кандидат-президент, който може да се противопостави на Бойко Борисов. Раздувките на Бузлуджа, както и мистерията с прекъснатия сигнал на телевизиите за национално изллъчване няма да прибавят нужните проценти.
 
Защо въобще от БСП са си въобразявали, че нацията има нужда да гледа „на живо” събирането на Бузлуджа, яденето на кюфтета и просълзени комунисто-социалисти е друг въпрос. Въпрос по-скоро за д-р Карл Гюстав Юнг, който е казал: Всеки вид зависимост е лош – независимо дали от алкохола, наркотиците или идеализма.

 

Социалистите само на пръв поглед разполагат с кадри, които са с достатъчно авторитет извън строго лявото пространство. Шансът им обаче, ако имат такъв, идва от горчивината от управлението на ГЕРБ, а не от завладяващата аура на „червените” кандидати.

Лидерът на партията Корнелия Нинова безспорно е човек с качества и амбиции. Особено амбиции. Което е добре, защото без енергия, инат и хъс водачество не се отстоява. Но и Нинова не е в състояние да укроти или поне да усмири нетърпимостта между кръгове в БСП и около нея. Не защото не ги знае и не им познава зъбите, а защото става дума за власт и пари. Както и да се премълчава или извърта темата за олигарсите в БСП, АБВ и други формации – тя съществува. И не просто съществува, а именно тези кръгове нерядко налагат мнението си в партията. Без тяхна подкрепа кандидатурата на Нинова ще се наложи да разчита на онези хора от БСП, от които никога нищо не е зависело. А те я харесват по принцип и нямат особени познания за задкулисните битки и войни. Те все още посрещат и изпращат по това дали някой им прилича на Георги Кирков, Димитър Благоев или Георги Димитров. На това са ги учили десетилетия наред. Това е вечната заблуда на редовите партийни членове. Вярват в честността на своите ръководители, защото самите те по някакъв начин и в някаква степен са се опазили от тежки грехове. Действителността обаче е нещо съвсем друго.

Корнелия Нинова би била достоен съперик на Борисов, но за да го победи е нужно той да сгреши. Което не е невъзможно, но не зависи от нея и БСП.

 

Левицата едва ли може да излъчи дори кандидат, който би се справил и с конкуренцията на Слави Трифонов. Ако последния реши да участва в надпреварата за президент. Трифонов няма структури по места, но има емоцията и желанието на младите за промяна. Трифонов заложи промяната във въпросите за референдума. Той и екипът му зададоха нова посока – различна от тази на статуквото. Това не е просто завой, нито хитра смяна на пътя – това е революция. Това е алтернатива. Не на корупцията, лъжите и лицемерието са единствения лозунг, който може да изпрати младите хора до урните. На тях им писна от лъжи и чакане нещо да се случи. Време е да го направят сами. Слави е техният човек. Който не го е разбрал, да ходи да сади боб и праз лук. Реши ли шоумена да премине в политиката, всички партии ще трябва да се съобразяват с него. Но за това друг път.

 

БСП днес се въодушевява и по друг свой избраник – ген. Румен Радев. Неговата номинация със сигурност би влязла в рекордите на Гинес, ако има такава графа. Защото да се номинира за държавен глава действащ офицер, командващ на ВВС от деполитизирана армия, е повече от тъпо.  Вече се пише и коментира, че бил приятел с Георги Първанов, лидер на АБВ. И сигурно е така, защото номинациите за него идват от  Пловдив, Габрово и Стара Загора. Там БСП е в ръцете на Георги Гергов, Кирил Добрев и Драгомир Стойнев. Все първи приятели – по лов, бизнес и партийност на Първанов. Очевидно тези хора не си дават сметка в какъв филм вкарват ген. Радев. Или го правят нарочно. Вместо да навредят на Нинова, каквато очевидно е идеята, ще направят мечешка услуга на един добър офицер. А това освен ужасно, е и подло.

 

Друга номинация била Весела Лечева. Мине се не мине и Лечева току изплува в ролята на кандидат за нещо. Коя е Лечева обаче? Супер спортист, шампион, лоялна на БСП, но и с доста „заровени котки” в двора. Само да се появи на пистата към „Дондуков” 2 и компроматите ще залеят медиите. Бизнесът на съпруга й Манол Велев никога не се е славел с прозрачност. При управлението сега от нея и брат й нищо не се е променило. Нито любовната й връзка с бившия военен Сотир Ушев. Не е забравено и полицейското разследване, което свърза убийството на Георги Илиев, боса на ВИС-2 с оръжие, притежавано от Лечева. Тя е обяснила, че е станала кражба от дома й, но фактите могат да се тълкуват по всякакъв начин. Тя самата е наясно, че подобно състезание не е по силите й и навреме обяви, че няма да приеме да участва.

 

Друга дискутирана и „много желана” кандидатура е тази на Мая Манолова. Освен с неистовото желание за кариера и участие във властта с какво друго качество са я запомнили редовите социалисти? С това, че заживя с развелия се заради нея набързо депутат от БСП Ангел Найденов? Досега Манолова така и не е дала що-годе логично обяснение за участието й в аферата „Костинброд”. Как се оказа в тандем с Николай Бареков, как и откъде е получила сигнала за съмнителните бюлетини? Защо не се извини, след като съдът отхвърли всички обвинения на уж замесените в скандала? Ще бъде питана и дали не е възнаградена по подходящ начин за участието си в целия този цирк, сътворен заедно с прокуратурата? Хората, които знаят нещата около „мръсната поръчка” са живи и здрави. Нарцисизмът трудно се надвива, но понякога е полезно човек да се погледне в огледалото и да си припомни това онова.

 

Левицата е свикнала, като стане напечено, да вика на помощ Стефан Данаилов. Това обаче толкова се изтърка, че и лоялният към партията актьор със сигурност би отказал. Освен това време е БСП да излезе от миража на бригадирското движение и „На всеки километър”. Време е на Бузлуджа да се появи Покемон, да бъде търсен из храстите и чукарите, например. Другото е нафталин и преброяване на живите, с извинение.

Корнелия Нинова има трудна задача. Задкулисието в БСП не е от вчера и няма да си тръгне изведнъж. Лобита и интереси ще създават препятствия, колкото и редовите членове да искат очистване на партията. Нинова няма кой знае колко полезни ходове в тази ситуация. Или трябва да намери наистина избираем кандидат или да поеме отговорността самата тя. Добре е да залегне над това домашно, докато другите са на море.

Освен това да провери още веднъж случката с тв излъчването от Бузлуджа, да не се окаже вътрешна работа...

 

Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5958 |31.07.2016 Нинова: Саботираха ни на Бузлуджа, подадохме сигнал до прокуратурата . 1| 5380 |30.07.2016 Корнелия Нинова: Ще имаме обща лява кандидатура за президент . 1| 5783 |23.07.2016 Миков: Отношенията ни с Нинова са възпитани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads