Реклама / Ads
16| 9850 |14.05.2008 ПОЛИТИКА

Заради непослушен Николай Василев, можем да го отнесем всички

.
Нов скандал с евроструктури се заражда в София. За негов автор претендира министър Николай Василев. Той и екипът му са на път чрез шумен пиар да внедрят проект за сертифициране на над 100 общини и областни администрации.
 
На пръв поглед в това няма нищо лошо - дошъл е ред и на тази дейност и някакви хора ще усвоят едни големи пари в името на европеизацията на държавата. Дори изглежда благородно. Само че не е. Разбираме това от реакцията на Лоренцо Тионе, председател на Европейската организация по Акредитация (ЕА), който изрази своето категорично становище, че проектът за внедряване и сертифициране на Министерството на държавната администрация е обречен на пълен провал. Причината е само една: неспазване на европейските правила и традиция в това отношение. Нещо повече, г-н Тионе предупреждава, че може да се стигне до процедура по санкциониране на страната ни по този повод, ако не корегираме поведението си час по-скоро.

За пореден път някой ни казва ясно и конкретно, че бъркаме и трябва да се поправим. Ако Николай Василев беше служил в армията, щеше да знае, че за такива волности се влиза в ареста „от движение". Но тогава щеше да страда само той, което не е кой знае колко драматично за страната. В сегашния случай обаче от грешните му стъпки ще пострадат много хора и структури, а като цяло ще бъде ощетена и държавата. И всичко това, защото Василев и неговите хора са си наумили, че нещата трябва да станат по тяхному. Упорството е похвално докато не премине в инат, казва Богомил Райнов. Ларошфуко е по френски деликатен: „Твърдоглавието е родено от ограничеността на нашия ум; ние с неохота вярваме на това, което излиза от пределите на кръгозора ни."

Но не в остроумието или сравненията е въпроса. Николай Василев оглавява трето министерство, откакто се е върнал в България. Очевидно, дори и да не е ярък любимец на Симеон Сакскобургготски, то поне се ползва с неговото доверие, щом продължава да е във властта след толкова промени. Сигурно притежава и редица качества, за да заема седма година толкова висок пост в държавата. Това пък би трябвало да значи, че е на ти с европейското законодателство и правилата в Евросъюза. Затова е меко казано странно упорството му, или това на неговия екип, да правят нещата според своите си разбирания. В случая обаче не става дума за пиар акции от сорта на табелките с имената на селца, изписани на латиница, пред които министъра позира с група активисти със зачервени бузи. Не става дума и за промяната на наименованията на бланки и премахването на жалбата като термин. Тези неща може и да са важни, но все пак не са солта на живота, затова лекото театралничене около реализацията им е главно медийна акция. Проектът за сертификация на 100 общини и областни администрации обаче е голям залък дори за министерство с претенции, каквото очевидно е това на Николай Василев. Нужна е предваретална подготовка, точни критерии за сертифициране, знания и умения това да се направи и не на последно място кадри, които да го извършат качествено. От Брюксел са го играли този мач във всяка една от държавите членки. Логично е съветите от евроцентралата да бъдат възприети с цялата им сериозност и нужното уважение. Да се демонстрира надменност и самочувствие не е най-удачния модел на поведение в подобна ситуация. Особено след шамарите, които изядохме заради спрени пари и несправяне с корупцията и престъпността. Към тези издънки да прибавим и твърдоглавие е доста несериозно и твърде опасно.

 

Малина Терзиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6924 |14.05.2008 Изравнителни или нагласени сметки ще получат софиянци . 0| 5669 |10.05.2008 България и Румъния - с 20% от оборота в проституцията на ФРГ . 26| 8033 |09.05.2008 Бойко Борисов в страната на собствените си чудеса . 16| 6609 |08.05.2008 Защо ЦСКА трябва да последва примера на Реал Мадрид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads