Реклама / Ads
1| 4056 |09.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 10 април

.
Вестниците пишат за това, че няма да гласуваме мажоритарно; за държавата, която ще продава имоти на половин цена; за това, че крадат 8 коли накуп.
 

Изненада! Няма да гласуваме мажоритарно, оповестява 24 часа.

Този парламент няма да променя системата за гласуване. Вчера депутатите от изборната комисия отхвърлиха всички варианти за промяна в закона, включително намерението да избираме 31 мажоритарни депутати. За това решение изненадващо надделя гласът на Татяна Дончева “въздържал се”.
Последователно бяха гласувани искането на НДСВ за преференциални листи, идеите на БСП за смесена система и 31 мажоритарни депутати, както и първоначалното им предложение за 58 преки избраници. И трите варианта бяха отхвърлени след 2 ч общи приказки и спорове. Накрая на заседанието се оказа, че отхвърляйки основния текст за промяна на избирателната система, депутатите де факто са отхвърлили и предложението на Яне Янев за вдигае на 8% бариерата за коалиции. Така тя реално остава 4.

Кабинетът се сдружи с Ирена Кръстева, твърди Дневник.

Държавата ще стане съдружник с медийната група на Ирена Кръстева. Това е резултат от решението на правителството да създаде общо дружество с ИПК "Родина", който се контролира от бившата шефка на тотото. Така кабинетът ще влезе в публично-частно партньорство с Кръстева, която официално притежава шест вестника, ръководи телевизия и има участие и в разпространителска фирма. В дневния ред на правителството решението предхождаше обсъждането на кризата с боклука. През последните почти 2 месеца вестниците на Кръстева са в явна кампания срещу кмета Бойко Борисов заради проблемите със сметопочистването, а един от тях излезе със заглавие, че боклукът е "заплаха за националната сигурност". В замяна на изграждането на сграда на НАП Кръстева ще получи три имота на агенцията в центъра на София. Сделката беше поискана от Кръстева още през септември 2008 г., но след малко забавяне става факт два месеца преди изборите.

Висшите чиновници ще бъдат проверени за имоти, уднал е Дневник.

Ще бъдат проверени имотите на служителите на ръководни длъжности в държавната администрация. Това е една от антикорупционните мерки, които е обсъдила в четвъртък правителствената комисия за превенция и противодействие на корупцията под ръководството на вицепремиера Меглена Плугчиева. Идеята е проверките да са постоянни, тепърва ще се мисли по какви правила ще бъдат извършвани. Общо 80 мерки за борба с корупцията са обсъдили експертите.

Държавата ще продава имоти на половин цена, съобщава Пари.

Имотите частна държавна или общинска собственост вече ще могат да се купуват на цена определена от данъчната оценка. Това предвиждат промените в закона за насърчаване на инвестициите, приети от министерски съвет вчера. Това означава, че инвеститорите ще могат да придобият имот на половин цена тъй като обикновено такава е разликата между пазарната стойност и данъчната оценка.

Москва внезапно си поиска "Булгартабак", изненадва Новинар.

Русия изненадващо обяви в четвъртък, че е решила да си върне редица обекти в чужбина, които навремето са били собственост на бившия Съветски съюз (СССР), в това число и компанията „Булгартабак”. Новината съобщи Владимир Кожин, началник на стопанския отдел в администрацията на руския президент Дмитрий Медведев, цитиран от руските медии.
Става дума за списък с 800 обекта, които Москва счита за руска собственост. По думите на Кожин тютюневият холдинг е руско предприятие, за което Русия разполага и с нужните документи. Според администрацията в Москва фабриките на „Булгартабак” са били предадени на Съветския съюз след 9 септември 1944 г. в рамките на подписаната от българската страна спогодба за изплащане на репарации на СССР като победител във Втората световна война. Предадени са били и активи, влезли в смесеното българо-съветско минно дружество „Горубсо”. Според запознати още през петдесетте години на миналия век страната ни е изкупила обратно имотите в рамките на двете дружества.

Строител изгоря с 2 млн. лева в ударения трезор, разучил е 24 часа.

С 2 млн. лв. олекнал строителен предприемач, който държал космическата сума в две касетки на обрания преди седмица трезор в София. Това споделил бизнесменът с другите повече от 100 потърпевши от наглия грабеж. Спецгрупа в столичната полиция взема показания от обраните софиянци. Повечето казали, че имат в сейфа от 10 до 30 хил. лева. “Крадците са търсели само за пари, по земята имаше огробен брой непипнати документи и цели поставки с десетки златни пръстени”, разказа човек, присъствал на първия оглед на местопрестъплението. Според данните до момента десетимата обирджии са се измъкнали с плячка от поне 3 млн. лева, но все още не са събрани показания от всички обрани. Най-малко 106 сейфа, пълни с левове и валута, златни накити и документи, бяха ограбени от апашите, преоблечени като полицаи.

КНСБ: 300 лв. минимална заплата от 1 май 2010 г., цитира Дума.

Недопускане замразяване на работните заплати в бюджетния сектор и гарантиране на заложеното в бюджета 10% увеличение; нови размери на паричните обезщетения при безработица от 1 май 2009 г., които да са 60 на сто от осигурителния доход на лицето в диапазона между 60 на сто от минималната работна заплата за страната и 60 на сто от средната работна заплата за страната. Това са част от предложенията на КНСБ за национална антикризисна програма в защита на покупателната способност и социална защита. Сред тях е и съгласуваната за 2009 г. линия на бедност от 194 лева като основен критерий за целите на социалното подпомагане. От синдиката предлагат минималната работна заплата да се обвърже с линията на бедност и средната работна заплата за страната да достигне до 300 лева от 1 май 2010 г. и поне 60% от средната заплата за страната от 1 януари 2010 г. КНСБ настоява също за увеличаване броя на ваучерите за работническо хранене и преразпределение на квотите между операторите на основа на тяхната ефективност, с оглед разширяване на кръга от обхванатите работници и служители.

Крадат 8 коли накуп, разкрива Дневен Труд.

Осем скъпи коли бяха откраднати при дръзка акция на столичната автомафия. Пет джипа БМВ Х5, една лимузина от същата марка и два мини купъра били откарани в сряда към 22 ч. от частен паркинг до митницата в кв. Суходол. Повечето от автомобилите са били чисто нови и с мощност над 150 конски сили, за тях трябвало да се плати акциз. Странно, но автомобилите били оставени на паркинга отключени и с ключовете на таблото.

Отвлечените моряци – в каютата на капитана, описва Дневен Труд.

Всички моряци, включително 16-те българи, на отвлечения кораб “Маласпина Касъл” са в капитанската каюта. Поне един от тях – боцманът, се е свързал по телефона със семейството си и е съобщил, че членовете на екипажа са живи и здрави. Това съобщи от Москва зам.-външният министър Милен Керемидчиев, който оглавява кризисния щаб за отвлечените българи. Той добави, че корабът е достигнал крайната си дестинация – пристанище в южната част на Сомалия. Това е било установено със спътниково наблюдение, което мисии за борба с пиратите на САЩ и ЕС имат в региона. Според Керемидчиев откуп не е поискан и все още не са започнали преговори.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4338 |08.04.2009 Пресата на 9 април . 3| 3825 |07.04.2009 Пресата на 8 април . 0| 4264 |06.04.2009 Пресата на 7 април . 0| 4935 |05.04.2009 Понеделнишката преса на 6 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads