Реклама / Ads
0| 3879 |16.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 17 април

.
Вестниците пишат за това, че чиновниците били стресирани преди вота; че всеки трети вече губи пари заради кризата; за мрачната прогноза на астролог за Хасково.
 

 

Едвин Сугарев: Станишев плаща за медийния си комфорт, цитира Дневен Труд.

Сделката на правителството с медийния консорциум на Ирена Кръстева е една от най-скандалните, сключвани от българското правителство, заявява в интервю за в-к Труд бившият заместник-председател на СДС Едвин Сугарев. Според него в учреденото дружество между Кръстева и държавата, в което на всичкото отгоре държавата има миноритарен дял, обект за придобиване като непосредствена цел на сделката са имотите на НАП в центъра на столицата. Те надхвърлят с десетки милиони стойността на апортирания от Кръстева имот. По думите на Сугарев отсега е ясно какви са функциите на Ирена Кръстева – да осигури меден комфорт на управляващите по време на изборите и пълен медиен монопол след тях. Акцията си има своята цена и държавата си плаща чрез сградите на НАП, казва още пред Труд Едвин Сугарев. 

500 лева глоба за ремонт на колата на улицата, известява Дневен Труд.

От 150 до 500 лева ще бъдат глобявани жителите на София, които си ремонтират или мият автомобилите на улицата или тротоара. Това предвижда нова наредба за поддържане и опазване на чистотата, която беше приета вчера от столичните общинари. Същата санкция грози и физическите лица, които използват междублоковите пространства за животновъдство, пускат боклуци от терасите си и изхвърлят батерии в кофите.

Лимузини остават без застраховки, пише 24 часа. 

Скъпи автомобили от престижни марки се оказват едно от най-трудните за застраховане неща в България. Компаниите масово затягат изискванията при сключването на полици за лимузини и джипове. Причината е в бума на застрахователни измами с тях, особено ако са взети на лизинг. Имало засечени множество опити за фиктивни кражби или палежи на возилата. Застрахователи прекратили и договорите си с поне трима от вносителите на известни марки автомобили. Други компании пък вече застраховат до определена стойност, въпреки че тя е по-ниска от пазарната цена на колата. 

Всеки трети вече губи пари заради кризата, известява 24 часа.

Икономическата криза вече е и у нас, сочат данните от новото проучване на МБМД. Почти половината (44%) очакват кризата да ги засегне сериозно, 31% - по-леко. Финансовата криза се издига до пето място сред тревогите на българина. Около една четвърт от икономически активните твърдят, че вече я усещат на гърба си – 9% на пазара на труда за загубили работата си, а 17% работят с намалено работно време. Най-силен удар върху заетостта се усеща в по-малките населени места. На всеки трети в страната доходите са намалели. Около една четвърт от избирателите имат непогасени кредити, 3 на сто жилищни и 20% - потребителски.

В 12 без 5 кабинетът се сети за временната заетост, съобщава Дневник.

Две седмици преди края на мандата на 40-ото Народно събрание правителството прие поправки в Кодекса на труда, за които работодателите настояват поне от две години и които са още по-важни за пазара на труда в условия на икономическа криза. С промените, внесени от социалното министерство, се регламентира възможността за временна заетост. Уреждат се дейността на агенциите за временна заетост, отношенията между служителите, компаниите, които ги наемат временно, и агенциите посредници. Преди година подобни промени бяха предложени от депутати от мнозинството, но парламентарната социална комисия под натиска на синдикатите ги отклони към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вариантът на правителството мина през тристранния съвет едва преди седмица и почти няма шанс да бъде одобрен от сегашния парламент.

АЕЦ Белене може да се оскъпи до 10 млрд. евро, предвижда Пари.

Проектът за АЕЦ Белене може да ескалира до 10 млрд. EUR, ако договорът с руската Атомстройескпорт за 3.9 млрд. EUR се отчете по руската инфлация. Това заяви за в. Пари Борис Пеков, председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Затова НЕК, която е мажоритарен собственик на проекта, и руската компания изпълнител не може да се разберат вече половин година. Ние настояваме да бъде приета българската инфлация или тази в еврозоната, които са значително по-ниски от руската.. Въпросът, който се обсъжда в момента, е проектът да не ескалира повече от 8 млрд. EUR. 

 

Световната банка: Голямо забавяне на икономическия растеж в България, цитира Атака.

България, както и цяла Източна Европа, ще изпита голямо забавяне на икономическия растеж. Липсата на кредитиране ще има негативен ефект. Това вкарва икономиката в т. нар. негативна, низходяща спирала. Тази прогноза направи експертът на Световната банка Фернандо Монтес-Негрет. Според него българската икономика ще претърпи допълнително свиване. Нашите притеснения са, че безработицата навсякъде в Източна Европа може да се увеличи. Това ще потисне потреблението и ще влоши перспективите за растеж, твърди Негрет. Според него една от причините за кризата у нас е бързата експанзия на кредитирането. В България например то растеше с 40 до 60 процента на година, което е много висок процент. Второ, голяма част от кредитирането беше финансирано чрез външни заеми. Това създаде ред дисбаланси. В Световната банка ние наблюдаваме едно много важно съотношение, един коефициент. Това е съотношението между заеми и депозити. То определя какъв процент от всеки заем е финансиран от домашната, депозитна база на банките.

 

Кабинетът дава 10 млн. лева на София, оповестява Дума.

Правителството ще отдели 10 млн. от държавния бюджет за кризисното почистване на София. Това решиха министрите на вчерашното си заседание. Парите ще се вземат от бюджетното перо, заделено за овладяване на последиците от бедствия. Със средствата ще се заплати събирането и извозването на боклука до сметището в Суходол, миенето и метенето на улици, тротоари и спирки. Министрите изслушаха доклад на председателя на Кризисния щаб Тодор Модев за това какво е свършено дотук. Решено бе веднага да се направят разчетите за разплащането с фирмите, мобилизирани от Кризисния щаб. Все още няма конкретни цифри за цените, според които ще се компенсират фирмите. Според Тодор Модев обаче те ще са по-ниски от тези, които общината е договорила с останалите осем фирми. Кабинетът реши още да отпусне близо 2 млн. лева за финансирането на енергийния форум “Природен газ за Европа - сигурност и партньорство”, който ще се проведе на 24 и 25 април в столицата. Според правителството се очаква в срещата да участват представители на най-високо равнище от 30 държави и международни организации.

 

Чиновниците били стресирани преди вота, жали ги Дума.

Голяма част от държавната администрация се стресира в период на предстоящи избори за ново правителство, смята доц. Милена Стефанова от Катедрата по публична администрация в Софийски университет "Св. Климент Охридски" в интервю пред агенция "Фокус". Според нея е лошо, когато администрацията трябва да продължи да изпълнява програмата на кабинета до края на мандата и едновременно с това да очаква новата програма на следващия кабинет, която ще трябва да изпълнява в следващите четири години. Политическите партии в България нямат традицията достатъчно време преди изборите да представят управленските си намерения в такъв ясен и категоричен вид, че да може чиновниците да са в състояние да разработят варианти на изпълнение на предвижданите в политическите програми мерки. Стресът в администрацията обаче се поражда и по други причини. Политически назначените държавни служители знаели много добре, че ако техните работодатели не спечелят отново изборите, ще бъдат освободени. Добре би било, ако политиците се въздържат от политическите назначения, като започнат да разчитат на професионализма, уменията и компетентността на хората, които работят в администрацията, а не на партийната им лоялност, апелира специалистът по публична администрация. За съжаление това не се случвало в практиката. Точно заради подобна специфика на администрацията у нас не се дава шанс да се изгради стабилна и професионална, компетентна администрация на ключови позиции, обясни доц. Милена Стефанова.

 

След мрачна прогноза на астролог: Паника тресе Хасково, хората се изнасят за Великден, ужасява Новинар.

 

Паника тресе Хасково и региона, след като астрологът Емил Лещански предупреди за опустошително земетресение с много жертви по Великден. Така с наближаването на празниците, вместо да се радват, хасковлии са потънали в размисъл къде да заминат, за да се спасят от евентуалния трус. Според прогнозата на астролога земетресението ще разлюлее града и околията на 19 април в 4 часа сутринта. Два последващи труса ще бъдат регистрирани в 8 и 12 часа на обяд по Великден. Ще има жертви и щети, обясни Лещански. Прогнозата му обаче беше категорично опровергана от директора на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев. Няма нищо, което да предвещава такъв трус, обясниха геофизиците. Затова не бива да се създава излишна паника сред населението, категоричен бе Милошев. Според него хората, които говорят подобни неща без основание, трябва да носят наказателна отговорност за твърденията си. Мрачната прогноза на астролога беше оборена и от екстрасензора Мая Попова, която чрез сигнали по тялото си предусеща бъдещи трусове. Въпреки това обаче жителите на Хасково масово стягат куфарите си и поемат към роднини или близки, които живеят извън периметъра на евентуалния трус.

 

140 лв. за скромен Великден, изчислява Атака.

Какво са 140 лв. за бюджета на едно семейство? Това е една трета от минималната заплата и е с 15 лв. повече от минималната пенсия. Като прибавим, че прагът на бедност за 2009 г. е 194 лв., излиза, че всеки трети пенсионер живее под линията на мизерията. Той, както и безработният, ще свие още разходите за Великден. Тази година Възкресение минава под знака на кризата и невижданата безработица. Затова и пазаруването за Великден е отдалече и предпазливо. Купувачите, особено пенсионерите, обикалят сергиите, големите търговски вериги, спират се при търговците по тротоарите, сравняват и чак тогава вземат. Пазарува се по малко. Същото е на Женския пазар и в арабските магазини. Някои търговци дори слязоха под миналогодишните цени. Други обещават промоции в последния момент. Традиционното агнешко хем е скъпо, хем е замразено. То идва чак от Нова Зеландия. Търгува се за 14-15 лв. и обичайно за българския пазар, дни преди Великден качва цената си. Тук-там в големите търговски вериги се намира и охладено родно производство. Оправданието е, че не се харчело и затова малко се предлага. Все пак всеядният софийски пазар наред с вноса се зарежда и от ферми в Разград, Силистра и Костинброд. За да спечелят някой лев отгоре, търговци предлагат ярешко вместо агнешко. Разликата между двата вида месо е тънка и предимно познавачи могат да я уловят. Ярешкото е по-постно, има по-малко мазнина и тя не е така жълта, както на агнешкото. Най-голямото му предимство обаче е цената - тя е по-ниска, на живо тегло дори пада до 2.50 лв. за килограм срещу 4- 4.50 лв. за агнешкото.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4418 |15.04.2009 Пресата на 16 април . 0| 4059 |14.04.2009 Пресата на 15 април . 0| 4027 |13.04.2009 Пресата на 14 април . 0| 4027 |12.04.2009 Понеделнишката преса на 13 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads