Реклама / Ads
0| 3569 |21.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 22 март

.
Вестниците пишат за това, че слагат данък лукс; за кабинета "Станишев" на прокурор; за това, че прокурор ще проверява хонорара от 1,5 млн. лв. на Доган.
 

Слагат данък лукс, оповестява 24 часа.

Ще бъде въведен данък лукс, който ще засегне собствениците на яхти, коли над 150 к.с., жилища над 250 кв. м и влогове над 100 000 лв., обяви министър-председателят Бойко Борисов. Въпреки многобройните спекулации няма да се премахва плоският данък. Правителството въвежда таван на заплатите на всички държавни служители - в момента имало хора на държавна ясла с по 72 хиляди лева месечна заплата. В РВД пък директори вземали по 12 000 на месец. Данъкът лукс още не е ясно дефиниран как ще се налага, но вероятно ще е върху вещта. Част от експертите препоръчвали 20%, но решение още няма, нито е одобрен механизъм.

Синдикатите искат данъчна амнистия, пише Дневен Труд.


Да бъде обявена амнистия за доходи на физически лица, които не могат да докажат произхода на парите, с които са купили собственост. Това е една от 50-те антикризисни мерки, за които се договориха работодателите от 6 представителни организации, КНСБ и КТ “Подкрепа”. После те се срещнаха с министър Симеон Дянков. Идеята е, ако някой е купил скъп имот, но не може да докаже откъде е взел парите за него, да поиска данъчна оценка по пазарни цени и стойността на собствеността му да бъде обложена с еднократен данък примерно 10 процента. Очакваните приходи от това са около 1 милиард лева. Предлага се още емитиране на допълнителния вътрешен и външен дълг на държавата, което би донесло на бюджета около 2 милиарда евро.

Социалните осигуровки няма да се намаляват до края на 2011 г., съобщава Дневник.

Работодателите, синдикатите и правителството са се договорили социалните осигуровки да не се намаляват повече до края на 2011 г. Това е една от мерките, предложени от синдикати и работодатели на правителството по време на оперативното му заседание. По думите на вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров Министерският съвет е одобрил предложението. Друга мярка, по която трите страни са постигнали съгласие, е либерализацията на инвестициите, правени от Сребърния фонд. Това означава приходите, които постъпват в него да могат да се инвестират в нискорискови корпоративни облигации в България.

Кабинетът "Станишев" на прокурор, информира Стандарт.

Премиерът Бойко Борисов дава на прокурор бюджета на Тройната коалиция. Това стана ясно след извънредно работно заседание на Министерския съвет днес. Става дума за договори и анекси за около 2,1 млрд. лева, подписани от миналото правителство, за които не е имало предвидени пари в предишния бюджет. Борисов разполага със справка на всички договори за обществени поръчки на министерствата, която е направена по негова поръчка. "В нарушение на Закона за бюджета - изведнъж ми цъфват никъде неописани в бюджетите на предишното правителство 2 милиарда и 150 милиона лева. Ако някой може - да ми даде съвет", каза премиерът.

Каролев: Ненормално е само частният сектор да поема тежестта на кризата, цитира Новинар.

„Държавните служители трябва да си плащат осигуровките. Съзнавам, че това ще им намали реалните доходи. Но, съжалявам, никой не е казал и никак не е нормално, че само частният сектор трябва да поема тежестта на кризата”, заявява в интервю за „Новинар” икономистът Владимир Каролев. Според него в държавните и общинските администраци има най-големия бюджет от 1990 година насам. Оказва се, че всички останали издържаме и наливаме много повече пари в този сектор. В интервюто за „Новинар” Каролев отбелязва, че едно от най-важните правила в пазарната икономика е клаузите в договорите между партньорите да се спазват. И с какви очи държавата ще изисква всички да си плащат данъците и задълженията, като тя самата не го прави и демонстрира рекетьорско поведение спрямо бизнеса”, възмущава се икономистът.

Прокурор ще проверява хонорара от 1,5 млн. лв. на Доган, твърди 24 часа.

Консултантският договор на Ахмед Доган е внесен в прокуратурата заедно с целия проект “Цанков камък”. Това стана ясно вчера от думите на премиера Бойко Борисов. Той отказа подробности как лидерът на ДПС е взел 1,5 млн. лв. хонорар за консултантски услуги. “Целият проект “Цанков камък” е едни огромни погубени пари. 1 млрд. лв., които, ако ги имаше в момента, нямаше да правим антикризисни мерки”, заяви Борисов. “Нямаме сигнал срещу Доган, нито каквато и да е информация да е взел 1,5 млн. лв. като консултант по мегапроекти”, отрече пък Софийският градски прокурор Николай Кокинов. В прокуратурата обаче имало проверки, разпоредени въз основа на одита на Сметната палата за каскадата “Горна Арда”, “Цанков камък” и “Доспат”.

Ахмед Доган: Информацията не е коректна!, цитира Дневен Труд.

Информацията в “Труд” не е коректна, заяви вчера депутатът от ДПС Камен Костадинов от името на лидера си Ахмед Доган.
Оставало впечатлението, че Доган е бил консултант на правителството и му е било платено с държавни пари, което не е вярно. Това бил договор за поръчка между Института по минно дело, който е частно дружество, и Ахмед Доган като физическо лице. Договорите били обявени в данъчната декларация на лидера на ДПС. И не ставало въпрос за проекта “Цанков камък”, а за ефективността от прехвърлянето на високите пролетни води от река Места към каскадата “Въча”. Доган не възразявал да бъде публикуван анализът му, стига собственикът - Институт по минно дело, да няма нищо против.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3789 |18.03.2010 Петъчната преса на 19 март . 0| 4302 |17.03.2010 Пресата на 18 март . 0| 4551 |16.03.2010 Пресата на 17 март . 0| 4515 |15.03.2010 Пресата на 16 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads