Реклама / Ads
0| 3557 |25.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 26 март

.
Вестниците пишат за заплатите равнис по Бойковата; за студентски и родителски гняв на делото “Балтов”; за това, че Първанов нямал право да записва чужденци.
 

Борисов: Заплатите равнис по моята!, цитира Дневен Труд.

“Премиерът разпореди до края на деня във ведомствата ни да няма заплата, по-голяма от тази на ресорния министър”, съобщи след правителствено заседание в четвъртък земеделският министър Мирослав Найденов. Така самият Бойко Борисов ще е с най-висока заплата в администрацията. Той получава 3576 лв. месечно. Министърът на културата Вежди Рашидов разказа пред журналисти, че на заседанието били споменати заплати на лекари по 35 – 40 000 лева, както и на болничен шеф, който си писал 60 000 лв. представителни разходи. Министър Найденов разказа, че колегите му обсъждали как директори на клиники вземали по 70 000 лева. По-късно през деня здравното министерство сложи таван от 3500 лв. на лекарите в държавните заведения.

Димитър Манолов: З млрд. евро ще дойдат от ревизия на заменките, цитира 24 часа.

„Със заменките държавала е загубила 3 млрд. евро от разликата между действителната пазарна стойност и цената, на която са придобити. Има драстични случаи, в които разликата е близо 2000 пъти”, твърди пред „24 часа” вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Според него увеличението на ДДС на 22% ще повиши всички цени и ще изземе доходи от хората, а това ще свие потреблението и ще пусне нещата по низходяща спирала. „Това е шлагерът на чалга икономистите, завършили онзи ден университета и дошли да дават акъл, без нито лев някога да са изкарали. Това е акт на отчаяние. Това значи, че вече са изчерпани всички възможности”, е мнението на Димитър Манолов.

Студентски и родителски гняв на делото “Балтов”, пише 24 часа.

"Писна ни! Стоян е в гроба, а тези тримата дори нямат белезници! Делото можеше вече да е приключило", роптаеха близки на убития студент Стоян Балтов вчера в Софийския градски съд. Те заявиха, че са недоволни от главния прокурор Борис Велчев, защото бил поел ангажимент към това дело. “Страхувам се за живота на другия си син. Не искам детето ми да живее в България, а Стоян казваше, че никога няма да напусне държавата си", каза през сълзи майката на убития Зарка Димова. "Подсъдимите се разхождат и празнуват всички празници. Много са нагли", проплака почернената жена.
Скандалът се разрази след заседание на Софийския градски съд. Родители и близки на убитото момче се възмутиха, че процесът се отлага за пореден път. Адвокатите на единия подсъдим не дойдоха в съда заради ангажимент по дело за изнасилване в Кюстендил.

Парламентът върна вечните обвиняеми, твърди Дневник.

Вечните обвиняеми се връщат, присъдата ще може да се основава само на показанията на таен свидетел и данни от специални разузнавателни средства, а резервни адвокати ще защитават обвиняемите за тежки престъпления. Това гласува мнозинството в четвъртък и успя за един ден да одобри окончателно промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), обявени пред Брюксел като ключови за ускоряване на делата. По време на дебата имаше обвинения за полицейщина и предупреждения за масови дела срещу държавата в Страсбург. В знак на протест БСП и ДПС напуснаха заседанието.

Първанов нямал право да записва чужденци, четем в Дневен Труд.

Президентът Георги Първанов е извън закона, като е правил звукозапис на международните си срещи. Това алармира Асен Агов от “Синята коалиция”. Той се позова на писмен отговор от външния министър Николай Младенов. В него е обяснено, че нито в Закона за държавния протокол, нито в правилника за приложението му има регламент за звукозапис на международни срещи.

Застраховка "уволнен", описва Стандарт.

Вече има лек срещу голямото треперене дали ще бъдеш изхвърлен от работа. Застраховка срещу уволнение е новият хит. Срещу вноска от няколко лева на месец всеки може да си гарантира финансова помощ при съкращение. Заедно с парите, които ще вземем от Бюрото по труда, така ще имаме поне най-необходимото за няколко месеца, докато си намерим нова работа. Най-ниската сума, за която можете да се застраховате, е минималната заплата - 240 лв. В случай че останете без работа, вие ще получавате до 70% от нея за определен период от време, който се избира при сключването на застраховката.

10 мин. делят българите от европейските паспорти, информира Новинар.

Общо 10 минути време ще се отнемат на всеки, който иска да се сдобие с нови документи за самоличност. Системата стартира от понеделник - 29 март. С нея България вече е част от европейските изисквания за документите за самоличност. Всички, които имат лични карти, паспорти или шофьорски книжки с изтекъл срок на годност могат да отидат в районното по постоянен адрес, да си поискат да им се направи заявление, да си платят услугата по банков път, да се снимат на място и да изчакат съответния период, за да се сдобият с документите си.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4196 |24.03.2010 Пресата на 25 март . 0| 3994 |23.03.2010 Пресата на 24 март . 1| 3939 |22.03.2010 Пресата на 23 март . 0| 3569 |21.03.2010 Понеделнишката преса на 22 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads