Реклама / Ads
0| 4054 |16.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 17 октомври

.
Вестниците пишат за смазващата болка, която убива; за дарителя на БСП - свенлив, сърдит и щедър; за нов, жесток шамар от страна на ЕС; за “прясната” кайма с химикали.
 

 

Дарителят на БСП - свенлив, сърдит и щедър, описва Дневен Труд.

Миналата седмица председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде на главния прокурор Борис Велчев папка, в която има доказателства, че 3 фирми на бизнесмена Марио Николов, разследвани за източване по САПАРД, - “Еврофриго”, “Палмигруп” и “Родопа-Шумен”, са дарили по 10 000 лв. на 15 физически лица. Те веднага са ги дали за предизборната кампания на БСП през 2005 г. Пред “Труд” Марио Николов призна, че негови фирми са дали въпросните суми, но не знаел какво служителите са направили с тях. “Труд” откри имената на всички 15 служители от фирмите на Марио Николов, които през 2005 г. щедро дарили премиите си, получени от него за добре свършена работа от по 10 хиляди лева, за предизборната кампания на БСП. Редакцията разполага и с копия на договорите им за дарение, както и с вносните бележки, с които “надарените” прехвърлят по банков път парите в полза на “Висшия съвет на БСП - Фонд “Избори - 2005”. Платили са си и данъци върху дарението. Надарените Поискахме да проверим дали става въпрос за политическа нечистоплътност, като се заобикаля закона, без да се нарушава. Защото той разрешава на фирми да даряват до 30 000 лева. А физическите лица - до 10 хил. лева. Схемата, по която от ГЕРБ подозират, че са работили фирмите на Марио Николов, е следната: Подписва се договор за дарение между работодателя и служителя. Това са т. нар. премии за добре свършена работа. В договора черно на бяло е написано в чл. 1, че “дарителят, т.е. фирмата отстъпва на надерения, т.е. служителя безусловно веднага и безвъзмездно сумата в размер на 10 000 лева”. А в чл. 2 - “надареният приема с признателност направеното дарение”. След което получателят отива и превежда сумата по сметка на БСП с вносна банкова бележка. “Труд” обаче реши да провери дали все пак не става дума за върли привърженици на столетницата. И то при положение, че средната работна заплата, по неофициална информация, и в трите предприятия е около 1000 лева. В сряда вечерта репортерите ни обиколиха всички адреси на въпросните спонсори на БСП. От документите се вижда, че цели 4-членни фамилии са лишили бюджета си от общо 40 хиляди лева под формата на премии и прехвърлени на БСП. Една част от надарените не открихме на посочените от тях адреси, някои вече изобщо не живеят там, а трети от срамежливост ли, от скромност ли не пожелаха да отворят вратите си, след като чуха, че ги търси екип на “Труд”. 

Брюксел може да ореже до 12% от парите за пътища, прогнозира Дневник.

Освен надвисналата опасност над България да връща пари, ако до 23 ноември не бъдат изпълнени всички ангажименти по програма ИСПА и пътната агенция не заработи по европейските правила, вчера се оказа, че Европейската комисия може да прибегне и до допълнителна санкция - орязване на средствата за пътища. Вицепремиерът Меглена Плугчиева предупреди пред БНР, че "в момента се намираме на етап задействане на санкция суспендиране на средства", и уточни, че това означава опасност от съкращаване на парите, които са предвидени за инфраструктура от Кохезионния и Фонда за регионално развитие. Ако по ИСПА се установят системни нарушения, одиторите на ЕК могат да наложат цялостна финансова корекция на плащанията за следващата година. Това означава, че е възможно България да получи от 2 до 12% по-малко от средствата, които й се полагат, уточниха експерти от комисията. Причината са системни грешки при обществените поръчки по ИСПА. До тази опасност, последвала замразяването на средствата, се стигна след скандала "Батко" в пътния фонд и ареста на двама служители заради корупция.

След предупрежденията от лятото: Брюксел няма да признава решенията на съда ни от 2009 г., твърди Новинар.

Жесток шамар от страна на Европейския съюз ни очаква в началото на следващата година, предупредиха депутати от управляващата коалиция вчера. През февруари под натиска на Холандия и Германия Еврокомисията ще наложи предпазна клауза на България заради липсата на присъди по ключови дела и несправянето на правителството с препоръките на ЕС по главата "Правосъдие и вътрешен ред". Според добре информирани източници след междинния доклад за страната ни по тази глава Брюксел ще престане да признава решенията на нашите съдилища. Очаква се новата убийствена критика на Евросъюза да бъде огласена в края на януари или началото на февруари следващата година. "Закъсняваме с промените в ключовите закони, които трябваше вече да сме приключили, нямаме присъди, тече информация, а скандалът с ДАНС е последната капка. Партньорите ни никак няма да са доволни, а всички знаем, че подобни санкции се обмислят отдавна", коментираха депутати. Отказът на Брюксел да признава съдебните ни решения ще доведе и до икономически срив - кой чужденец ще се опитва да изгради бизнес в България, когато не е достатъчно добре юридически защитен и има неуредици в правната ни система, обясниха запознати. Според червения евродепутат Илияна Йотова обаче няма подобна опасност. "Това е изборен период и всичко се използва за подобни цели". Тя обясни, че в Европарламента има доста негативно настроени към страната ни политици, но те са хората, които принципно са били против разширяването на ЕС. Според Слави Бинев обаче опасността Брюксел да пореже правосъдието ни е много голяма. 

Световните лидери ще умуват върху нов икономически ред, пише Дневник.

Заради невижданата от 80 години криза лидерите на водещите страни в света ще се опитат да пренапишат господстващите от почти 65 години принципи на световната финансова и икономическа система така, че да не се повтаря сегашната ситуация. Очаква ни бъдеще, в което ще има нова система за ранно предупреждение за задаваща се криза, международни регулатори, съвсем различни задачи на Международния валутен фонд и на Световната банка, а доларът вече няма да има толкова ключова глобална роля. Офшорните зони като Каймановите острови и териториите "данъчен рай" като Монако може напълно да изчезнат или заедно с рейтинговите агенции и най-агресивните инвеститорски и хедж фондове да бъдат подложени на много строги регулации. Иначе казано, започва фундаментален ремонт на икономическата архитектура на света, договорена през 1944 г. в Бретън Уудс. Зад идеята за глобален форум в началото на 2009 г. се обединиха вчера лидерите на Европейския съюз. Председателстващият ЕС френски президент Никола Саркози е най-активният застъпник на инициативата. "Нямаме право да пропуснем този шанс да реконструираме световната финансова система. Кризите могат да бъдат превърнати в нови възможности", заяви той в Брюксел.

Болката е смазваща и те убива, казва в интервю за 24 часа главният редактор на Фрог нюз Огнян Стефанов.

Самият аз вече съм друг. Светът от това легло, през оптиката на тези ужасяващи болки е наистина друг, съвсем друг. От това легло и избори, и партийни каузи изглеждат доста безсмислени. Тук единствено важна е надеждата изследванията ти да се подобряват. Махването на конците от една рана е върховна радост. Велика!, добавя Стефанов пред 24 часа.

Братя Галеви три часа на разпит в следствието, разказва Дневен Труд.

“Към нас не е изтичала информация, че ДАНС ни готви акция. Научихме за нея предната вечер по кафенетата на Дупница.” Това обявиха вчера дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви. Бившите командоси от МВР се явиха по обед в националното следствие в София за разпити, след като повече от 24 часа бяха в неизвестност. Пред репортери те отрекоха да са се крили. След акцията прокуратурата образува дело за пране на пари, но обвинения няма засега срещу никого. 

Само 6 месеца социалнослаб, пише Дума.

Намаляват наполовина времето за получаване на помощи от трудоспособни безработни От година на 6 месеца се намалява времето, в което безработни в трудоспособна възраст ще имат право на социални помощи. През септември 17 838 души са отпаднали от програмата за социално подпомагане. От тях 9600 души вече са започнали работа по програмите за заетост, а малко над 2 хил. души са се включили в курсове за квалификация и ограмотяване. Изменениеята в Националния план за действие по заетостта дават право на баби и дядовци, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да бъдат наети по програмата “В подкрепа на майчинството”. Те ще могат да гледат децата до навършване на 3 г., когато родителите се връщат на работа. Към 31 август за изпълнение на програмата са изразходвани 1 512 000 лв., от които 569 хил. от държавния бюджет и 943 хил. от Фонд “Общи заболявания и майчинство”. През 2008 г. е предвидено по тази програма да бъдат наети 2275 безработни, а средствата от държавния бюджет са близо 1,8 млн. лева. За периода януари-август в програмата са включени 952 майки, информира още социалният министър Емилия Масларова. 

Момиченца се събличат пред педофили в интернет, ужасява 24 часа.

Криминализиране на виртуалното блудство предлагат на дискусия, организирана от евродепутати. 13-годишни български момичета се събличат за 40-годишни чичковци, които са добавили като свои “приятели” в интернет. Все повече пада възрастта на децата, които използват мрежата, за да предоставят или да гледат порно, съобщи вчера главен инспектор Явор Колев, началник на сектор “Компютърнипрестъпления” в МВР на кръгла маса “Виртуални престъпления – реална заплаха за нашите деца” . Дискусията бе организирана от евродепутатите Филиз Хюсменова и Илияна Йотова. 

Ядем “прясна” кайма с химикали, предупреждава Монитор.

Българското месо, колбасите и най-вече каймата са пълни с оцветители и химикали, за да изглеждат апетитно червени и да имат по-голяма трайност от обичайната за месните продукти. Това обяви вчера ст.н.с. д-р Росица Еникова, дм и ръководител на лаборатория "Микробиология на храните" и член на експертния съвет към Министерството на здравеопазването по оценка на риска в областта на храните. "Каймата и суровото месо по щандовете, които имат неестествено червен цвят, са такива, тъй като в тях се влагат голямо количество соли на натрия, полифосфати и оцветители. Някога имало ли е кайма, която да издържа повече от 36 часа? Сега обаче трайността на този продукт може да стигне до 10 дни и това е в резултат на хранителните добавки", обясни д-р Еникова. Консумацията на тези продукти води до свръхприем на скрит натрий в храната, който е дори повече от този, който си доставяме с приемането на сол. Затова не е изненада, че страдаме най-много сред европейците от хипертония и сърдечно-съдови заболявания, а болните от рак на стомаха у нас се увеличават. 

Глобалното затопляне причинява инфекциозни заболявания, узнаваме от Монитор.

Глобалното затопляне води до влошаване качеството на водата, храната, екосистемите и земеделието, което е причина за възникване на инфекциозни заболявания, стана ясно на конференция, посветена на вчерашния Световен ден на храните. Повишаването на средноседмичната температура увеличава салмонелните инфекции с 5 до 10% за всеки градус. Промените в климата също така водят до възникване на заболявания сред животните. Те са източници на микроби, които заразяват хората. По-високите температури дават импулс на микробните клетки да се размножават двойно по-бързо от обикновено. По-високите температури за даден регион водят до появата на нови насекоми или увеличават броя на съществуващите там. Това ще наложи разработването на нови пестициди и химикали за земеделието, което ще увеличи вредните остатъци в храните и ще донесе нови болести за хората. 

БСП предрича нов концесионер в София, информира Дума.

Участникът, който ще спечели обществената поръчка за почистване и сметосъбиране на пет столични района, се знае, преди да бъдат подадени документите за участие в конкурса. Това заяви вчера председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев. Точно заради това той написа името на фирмата, за която се предполага, че ще спечели конкурса за почистването на районите "Люлин", "Овча купел", "Витоша", "Младост" и "Триадица", и в присъствието на нотариус Елена Еленкова листът беше поставен в плик. Той беше запечатан с червен восък, след което сложен в кутия, която също беше запечатана. Тя ще се съхранява при нотариуса. Общинските съветници от БСП съобщиха, че ще отворят кутията в деня, в който официално бъде обявен печелившият. Жельо Бойчев посочи, че победителят се знае предварително, но отказа да го оповести пред медиите. По думите му конкурсът трябва да приключи в края на месеца. Три фирми са кандидаствали за обществената поръчка, каза председателят групата на БСП в СОС. В момента се разглеждат документите за допускане до конкурса и все още не са отворени финансовите оферти на кандидатите, добави той. Групата на БСП в СОС е категорична, че ще се извини, ако е объркала името на победителя.

Бензинът под 2 лева, изчислява Стандарт.

Бензинът падна под два лева за радост на родните шофьори. "Стандарт" предвиди добрата новина още на 6 септември. Тогава А 95 струваше 2,30 лв. и поевтиняването изглеждаше невероятно. От вчера ЛУКОЙЛ обаче намали горивата с близо 3%. Най-масовият бензин се смъкна с 6 стотинки - от 2,09 на 2,03. Почти всички големи вериги предлагат на редовните си клиенти отстъпки между 5 и 10 ст. Така за тях цената реално пада под два лева. А 98 и дизелът също поевтиняват с по 6 ст. и вече струват съответно 2,22 и 2,16 лв. Промяна няма само при автогаза, който остава 1,20 лв.. Поевтиняването на горивата е сред малкото ползи от кризата. Заради забавянето на световната икономика петролът непрекъснато пада. Вчера цената му се срина до $67,50 в Лондон, което се случва за първи път от 16 месеца. 

Прокурор прати писмо на умрелия Константин Коцев, уведомява 24 часа.

Спират дело за открадната през 1993 г. лада на актьора. Покойният от година и 2 месеца известен актьор Константин Коцев получи вчера по пощата прокурорско постановление. Уведомяват го, че прекратяват наказателно производство срещу неизвестен извършител. Това съобщи пред “24 часа” синът на актьора - режисьорът Димитър Коцев-Шошо. Прокуратурата спира делото за открадната им през 1993 г. 4-годишна лада. Малко след кражбата стана ясно, че колата е продадена на части. Татко си отиде, без да научи кой я е откраднал, сподели синът на народния любимец. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3971 |15.10.2008 Пресата на 16 октомври . 0| 4015 |14.10.2008 Пресата на 15 октомври . 0| 4164 |13.10.2008 Пресата на 14 октомври . 0| 4107 |12.10.2008 Понеделнишката преса на 13 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads