Реклама / Ads
1| 4079 |19.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 20 ноември

.
Вестниците пишат за това, че Костов пак иска проверка на Доган; че депутатите не чуха Борисов - вдигат ракията; че през 2012 г. - краят на света се отлага.
 

Депутатите не чуха Борисов - вдигат ракията, осведомява 24 часа.

От януари акцизът за твърдия алкохол да се вдигне, реши изненадващо парламентарната бюджетна комисия вчера. Предложението направи Кирчо Димитров от Синята коалиция. Той поиска ставката да се промени от 1110 на 1250 лв. Това означава още 72 ст. за литър 40-градусов алкохол. За домашната ракия ставката се вдига автоматично, защото е 50% от тази за твърдия алкохол. Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев гласува против. Той предупреди, че премиерът лично е обещал да не вдигат ставките. И прогнозира, че това предложение може да падне в парламентарна зала. От догодина и разводът ще се облага с ДДС, след като комисията реши и адвокатските услуги по съдебни дела да се облагат с косвения данък. Депутатите отрязаха идеята на Яне Янев от РЗС да скочи и акцизът за бирата. Шефът на винарската камара Пламен Моллов заяви, че е против вдигане на акциза в този момент. “Има 20-25% спад на продажбите и повишената ставка няма да увеличи събираемостта”, аргументира се той. Зам. финансовият министър Владислав Горанов заяви, че от финансовото министерство били по-склонни да подкрепят увеличението на акциза за алкохола. Депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски предупреди, че акцизът за алкохола се събира най-трудно. "Вдигането на акциза ще доведе до вдигане на цените, което ще рефлектира върху продажбите. В условия на криза ще паднат драстично", смята шефът на поморийския винзавод "Черноморско злато" Йордан Панайотов. "Ние считаме, че това е в ущърб на българския потребител, ще доведе до повишаване на разходите му. Вдигането на акциза ще свие пазара на легален алкохол в България и ще стимулира сивия сектор въпреки усилията на държавата в момента да ограничи производството на нелегален алкохол", заяви Трендафилов, директор "Маркетинг" в "Пещерска".

Костов пак иска проверка на Доган, известява Дневен Труд.

И новата власт ще подхване лидера на ДПС Ахмед Доган и имотите, за които има сигнали, че се управляват и ползват от ДПС. Това ще стане, ако премиерът Бойко Борисов приеме исканията на лидера на ДСБ Иван Костов да се довърши започнатото в предишния парламент разследване. Знайно е, че Костов питае възможно най-нежните чувства към Ахмед Доган, отвърнаха от ДПС. Костов каза, че е разговарял с Борисов и той е приел аргументите по сигнала. В писмото до премиера лидерът на ДСБ напомня кои имоти са проверявали депутатите от 40-ото НС - т.нар. Сарай на ДПС в столичния квартал “Бояна”, почивна станция в парк “Росенец” край Бургас, спа хотел “Орфей” в Девин, хотел “Каза Домини” в Рибарица и имот в с. Дръндар - т. нар. Доганленд. В същото село живее и майката на Доган. За последния имот Командира пише на Генерала, че лидерът на ДПС е подписал през 2002 г. договор за покупко-продажба за сумата от 18 360 лв. Декларирал го е обаче едва през 2008 г. На имота е построена голяма сграда, която е дарена от Доган през 2008 г. на управляваната от него фондация “Хермес”. Доган обаче не е подавал данъчни декларации и не е посочвал такива в декларациите по публичния регистър, така че нямало явен източник на финансирането. Комисията “Антимафия” в предишния парламент установи също, че фирма “Акома” ЕООД, която бе собственик на Сарая в Бояна, го е дарила на асоциацията на общините “Толерантност” и дължи огромни данъци. Националната агенция по приходите трябвало да събере данъците, а дарението да се обяви за нищожно, пише Костов на премиера. Той настоява още МВР да проследи през Агенцията по вписванията и Търговския регистър сделките за имотите, ДАНС да провери дали собствениците им перат пари. “Не се притесняваме от никакви проверки, в това число и инициирани от Иван Костов, за когото е знайно, че питае възможно най-нежните чувства към Ахмед Доган”, коментира зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. И обеща да съдействат за изясняване на истината.
 
Пълномощно от Орешарски отложи делото "Ковачки", пише Дневник.

Съдът изненадващо отложи делото срещу Христо Ковачки. Повод за това стана липсата на надлежно пълномощно от двамата юрисконсулти на Националната агенция за приходите (НАП), които предявиха граждански иск срещу бизнесмена за 16.7 млн. лева. Това предизвика острата реакция на адвоката на Ковачки Ина Лулчева. Тя заяви, че граждански иск не може да става повод за отлагане на наказателно дело и това изрично е записано в Наказателно-процесуалния кодекс. Лулчева отказа да коментира дали решението на съда да даде отсрочка на юрисконсултите да получат пълномощни, валидни по конкретното дело, не е плод на политически натиск. Тя и колегата й Илиан Василев заявиха, че няма да искат отвод на съдията Александра Йорданова, въпреки че не са съгласни с решението й. Проблемът възникна, след като се установи, че юрисконсултът, изпратен от НАП, не е упълномощен да се явява по наказателни дела, а и освен това представителната му власт произтича от документ, подписан от вече бившия министър на финансите Пламен Орешарски.

Кутев: Кюфтаците и вибраторите опростачват политиката, цитира Новинар.

Думи от типа на кюфтаците, вибраторите и садо-мазо атрибутите опростачват и профанизират диалога в политиката. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев, който коментира думите на премиера Бойко Борисов, че докато се гласувал на първо четене проектобюджет 2010 депутатите от БСП и ДПС яли кюфтаци. Кутев е категоричен, че това, което се случва в момента, е простащина, доведена до степен, в която разрушава държавата. Депутатът смята дори, че тази простащина е на път да доведе държавата до нови избори. Според него всичко ще доведе до деструкция и разрушаване на обществото. В това общество не живеят идиоти. В тази държава има достатъчно много хора, които мислят с акъла си, и не искат да бъдат представени по пътя на садо-мазо атрибутите, коментира той. "Всяко нещо има своите граници. Опростачването на политическия диалог стига до нива, които започват постепенно да обезсмислят не само парламента, не само правителството – те започват да обезсмислят държавата", коментира народният представител. Според Кутев депутатите нямат право да довеждат държавата до тези нива на идиотизъм, защото това означава разрушаване на държавното устройство.

Ген. Танов, почваш битка, не посичай бойците си, цитира Дневен Труд.

- Г-н Димитров, оказа се, че и вашето име е в телефонния тефтер на Красьо Черничкия - плевенчанина, за когото се твърди, че търгувал с постове на магистрати. Или греша?
- Моят телефон е служебен, всеки, ако рече, може да го намери и да си го запише в тефтера. Аз обаче вдигам телефона само на хора, които имам в моя указател. Нямам записан Красьо, защото такъв не познавам. Ако ми е звънял, не съм му вдигал, нямам от него есемеси, не сме се срещали.
- Въпросът е защо би могъл да ви търси вас човек като Красьо?
- Нямам представа. Докато аз бях директор на митниците, той е бил ученик, няма как да ме е молил да го назнача за митничар. Плюс това аз не съм магистрат, та да му плащам, ако искам да се издигна в йерархията. Не съм и фирмаджия, не съм в големия бизнес, търгове не уреждам и т.н. По едно време участвах в избори, покрай тях и в Плевенско съм бил, може там да съм попаднал на Красьо в полезрението. 1300 души има в неговия указател - кой знае защо са му били толкова номера, пред кого и как се е хвалил с тях...
- В тефтера му освен магистрати фигурират и бизнесмени, политици... Но дали ще научим имената на всичките?
- Вижте, след като и аз се оказах в тоя списък, направих по него проучвания. Оказа се, че към 50 от всички имена в тефтера на Красьо са на магистрати, кандидати за началници. Един прокурор е манипулирал тази информация, като е изнасял само част от имената - за да злепостави някои магистрати и да прикрие други, по-влиятелни. Скандалът “Красьо” е резултат на компроматна борба между лобита във Висшия съдебен съвет (ВСС). В основата му стои убеждението на съдии и прокурори, че само с акъл и стаж не може да се расте в кариерата. Връзки трябват - има много кандидати за началници, обаче рядко назначават само заради професионални качества. Видимо успели некадърници растат в йерархията - разни партийни протежета и бизнесклиентелисти... Ето защо амбициозни магистрати гледат да влязат през задния вход на ВСС, другият е почти винаги затворен. Те търсят посредници, за да си купят влияние, а има ли търсене, има предлагане и хоп - появява се Красьо. Той се заема с лобирането, което доскоро е ставало по един начин: след среща на хора, които са се обявили за братя и седят на едни маси с бели покривки. Единият брат отговаря за съдебната система, той представя на другите одобрените кандидатури, минали през Красьо, и те заминават за ВСС, където проформа се гласуват. Това е.
- Откъде го знаете?
- Пише го и между редовете на декларацията на съдиите, свързана с Красьо.
- Там пише, че скандалът “Красьо” се използва, за да бъде отстранен един нелегитимен кръг от друг с по-мощен задкулисен властнически ресурс. Но тия неща с масата и братята откъде ги знаете?
- Ами знам ги, защото по едно време част от намиращите се на масата са започнали да работят за себе си - сами да си одобряват кандидати и да ги прокарват през ВСС. Следва сблъсък между двете лобита, при което те вадят едно срещу друго информация. Впрочем този сблъсък е потушен вече, взети са мерки отцепилите се от бялата маса да бъдат върнати, смъмрени и всичко да продължи както е било. Неслучайно почнаха пак спрените временно назначения на магистрати. Скандалът “Красьо” принадлежи на миналото вече, както и илюзиите, че покрай него съдебната система ще се изчисти.

Бизнесът пак се заигра с кризата, анализира 24 часа.

Бизнесът се опитва да използва кризата, за да сбъдне своя стара мечта - да спре да плаща на подчинения си по 6 заплати при пенсиониране. На въдицата, че сега е тежко и това ще спре уволненията на работниците над 58 г., може да се хванат само хора с кратка памет. Този шлагер периодично се върти. Идеята бе почти на път да влезе в Кодекса на труда още по времето на Лидия Шулева, когато икономиката цъфтеше. Просто сега някой смята, че по-лесно може да мине. Колективни договори има в 1/3 от фирмите, а и все по-рядко се подписват. Кризата си е криза, уволнения ще има. Нека поне тези, които остават, да си вземат полагаемото. В крайна сметка не може всичко да е на гърба на работника. И синдикатите да се събудят.

Плащаме за паркиране в цяла София, пише Дума.

Паркирането във всички квартали на София да стане платено. Това предвижда нов проект, приет вчера от общинския съвет на столицата. До януари догодина ще трябва да се изготви стратегия за райониране на града, за да се обособят платени зони за паркиране навсякъде. Гласуваното предложение бе направено от съветника от ГЕРБ Радослав Тошев. Той обясни идеята си с това, че платеното паркиране ще накара много софиянци да ползват градския транспорт и така щял да се реши проблемът с трафика. В същото време обаче съветниците не успяха да чуят ясни и конкретни предложения за терени, където да се изградят нови обществени паркинги в столицата. Общинарите приеха вчера проекта за промяна в общия устройствен план на София. Документът, представен от главния архитект Петър Диков, бе гласуван единодушно, като единственият глас "против" бе на съветника от БСП Георги Кадиев. Според него са неприемливи предложенията в Софияленд да изникнат 30-етажни офиссгради, а в Западния парк да бъде разрешено нискоетажното строителство. Пак нахранихме "котараците", категоричен бе Кадиев. Съветниците от левицата бяха против новия план на София да бъде приеман преди заклеването на Йорданка Фандъкова.

Аштън и Ромпой са новите лидери на Евросъюза, прокламира Дневник.

Британката Катерин Аштън беше избрана за първия представител на Европейския съюз за външната политика, а белгиецът Ерман ван Ромпой стана първия президент на съюза. Лидерите на страните-членки на ЕС избраха единодушно двамата политици и избегнаха очакваните дълги дискусии в Брюксел. Аштън е еврокомисар на Великобритания, а Ван Ромпой - министър-председател на Белгия. Двамата ще заемат новите си постове от 1 декември, с влизането в сила на Договора от Лисабон. Аштън трябва да получи и одобрението на Европейския парламент. Изборът на Ван Ромпой не е изненада за разлика от този на Аштън, която беше номинирана днес. На прес-конференцията тази вечер тя призна, че не е подготвила обръщение към медиите днес, защото не е предполагала, че ще и е нужно. Националните лидери я предпочетоха главно заради негласния консенсус, че на поста тряба да застане социалист и жена. Аштън е член на британската Лейбъристка партия, а Ван Ромпой е християн-демократ от Фландрия.

2012 г. - краят на света се отлага, оповестява Новинар.

Твърденията за настъпването на края на света през 2012 г. са неоснователни и абсолютно безпочвени, заяви астрономът Иван Иванов, бивш директор на Варненската обсерватория. Откакто свят светува, има такива предсказания, които се засилват в периоди на кризи или пък около някакви годишнини, допълни и колегата му от Института по астрономия към БАН Васил Умленски. Според него преминаването на масивно небесно тяло в близост до нашата планета може да промени нейната орбита и да предизвика катастрофални земетресения, приливни вълни и вулкани. Досега обаче никой астроном не е наблюдавал планета, която да е в опасна близост до Земята и която може да нанесе подобни огромни поражения, каза Умленски. Това е теорията на различни експерти, които предават шумерски легенди, поясни Умленски.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4131 |18.11.2009 Пресата на 19 ноември . 0| 4405 |17.11.2009 Пресата на 18 ноември . 0| 4283 |16.11.2009 Пресата на 17 ноември . 0| 3992 |15.11.2009 Понеделнишката преса на 16 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads