Реклама / Ads
0| 4040 |13.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за палавата Клара, която никой не иска; за събирането на данъци с полиция; за удара по матурите; за свободните софийски тротоари от понеделник.
 

Никой не иска палавата Клара, разучил е Стандарт.

Приютите отказват да я приберат. "Много лъже, няма да се справя с нея", признава батко й Кой е луд да прибере такъв пожар като Клара под покрива си? Това си шушукат социални работници за раненото от трънския педофил 15-годишно момиче. Ден след кървавата баня се оказа, че тя няма къде да живее. Заради смъртта на приятелката й Лили и настроенията на останалите деца от приюта Клара не може да се върне в Трън, категорични са психолозите. "Тя е виновна за всичко. Въртеше любов с Асен, а друга умря вместо нея", настръхнали са тийнейджърите в интерната. Софийските домове също не искат Клара. Те тактично отклоняват молбите да я приютят - къде заради собствените си проблеми, къде заради уж течащи ремонти. Ръце от палавата Клара е вдигнал и 23-годишният й брат Любчо Димитров. "Сестра ми е много трудно дете и не съм сигурен, че ще се справя с нея", казва той. Любчо работи на строеж в София. Той се грижи за жена си, за малкото си дете и за татко си, който е алкохолик. "Баща ни живее при мен, но е вечно пиян. Дори не съм сигурен, че изобщо е разбрал за инцидента с Клара", обяснява баткото. Той е категоричен, че ще вземе окончателно решение дали да прибере сестра си едва след като поговори сериозно с нея. Но призна, че не смее да рискува.

Събират данъци с полиция, осведомява Стандарт.

Общински гардове звънят по вратите на длъжници Полицаи и охранители се включиха в събирането на данъци. Служители на фирма "Общинска охрана" в Пловдив вече обикалят по домовете на длъжниците и ги подканят да платят налозите за дома и колата. Местната управа въвела необичайната мярка, за да увеличи приходите в хазната. От началото на февруари между общинските бирници и гардовете е подписано споразумение за съвместна дейност. Само за един месец охранителите са обиколили 550 адреса и са връчили актове на 300 длъжници. Данъчните в Русе пък се сдружават с полицията, за да ловят длъжници. Преди година бирници и униформени атакуваха малки магазини на борчлии и прибираха дневните им обороти. Сега пак ще издирват заедно граждани и фирми, които мамят с данъци и осигуровки.

Суперексперт ще разследва трагедията край Червен бряг, творди Дневен Труд.

Френският експерт, който е разкрил причините за големия пожар във влака Париж-Мюнхен през 2002 г., най-вероятно ще помага при разследването на трагедията край Червен бряг. Жан-Жерар Кьониг е получил официална покана от Министерството на транспорта да подпомогне проверката на причините за инцидента. Отговорът на Кьониг се очаква до дни и най-вероятно той ще извърши самостоятелен оглед на изгорелите вагони. Във влака София-Кардам на 29 февруари загинаха 9 души. Все още не е ясно каква е причината за пожара. Има версия за късо съединение.

Ковачки с най-голям шанс да вземе ТЕЦ "Бобов дол", научаваме от Дневник.

След тригодишна драма с продажбата на ТЕЦ "Бобов дол" Агенцията за приватизация реши да обяви нова процедура - търг с начална цена 100 млн. лв. За да се включат в наддаването, потенциалните участници обаче трябва да покрият определени условия. Първите коментари на изискванията на АП са, че критериите спрямо евентуални чужди стратегически инвеститори са силно завишени, а на условията за български дружества, добиващи въглища, от частния сектор отговарят само тези на Христо Ковачки. Миналата година АП окончателно прекрати преговорите с гръцката компания РРС, започнали през 2005 г. и прекъсвани от съдебни спорове.

„Кремиковци” на прокурор, информира Дума.

Сигналът за действия на шефове на комбината е подаден от министъра на икономиката Петър Димитров Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати писмено искане до главния прокурор Борис Велчев за извършване на разследване от прокуратурата в “Кремиковци”. Установено е, че не са плащани трудови възнаграждения на работници и служители два месеца, че дружеството в момента не е в състояние да се разплаща с доставчиците, както и че липсват суровини. Според официалната справка задълженията на “Кремиковци” към БДЖ само за първите два месеца на годината са над 20 млн. лева. Изискуемите задължения на “Кремиковци” към НЕК и “Булгаргаз Холдинг” са съответно повече от 12 млн. лева и 6 млн. лева. Вчера стана известно, че ръководството на “Кремиковци” е подписало декларация, с която се ангажира да продължи изпълнението на споразуменията с доставчиците БДЖ, “Булгаргаз” и НЕК, така че комбинатът да функционира нормално. Ръководството ще отвори сметки, по които ще постъпват средства към държавните дружества по текущите разходи на комбината.

Запор на имотите на бандата на Митьо Очите, съобщава Новинар. 

Запорирано е имуществото на осъдените от групата на наркобоса Димитър Желязков-Митьо Очите. Това съобщи вчера пред БНР наблюдаващият делото прокурор Светозар Костов. По-рано същия ден Бургаският окръжен съд одобри споразуменията на още трима от бандата на несебърския бос с прокуратурата. Магистратите приеха признанията на Новак Купенов, Васил Василев и Васил Александров за това, че заедно с други 12 от групата на Желязков са участвали в организиране на въоръжена група за търговия с наркотици. Купенов ще лежи три години и 4 месеца, Василев е осъден на затвор от три години и 10 месеца. Той ще трябва да плати и глоба от 10 000 лева заради търговия на наркотици. Според споразумението, Васил Александров трябваше да остане в затвора 1 година и половина. Той обаче има и две условни присъди през 2002 и 2003 година и за това ще бъде в затвора общо три години. След това решение на магистратите само двама от групата на Очите отказват да се признаят за виновни. Това са Недко Костадинов и Петко Бобчев. На 30 януари съдът одобри споразумението с държавното обвинение с 12 от обвиняемите за участие в организирана и въоръжена престъпна група, а шефът Митьо Очите беше осъден на четири години и половина затвор. Освен решетките Желязков се прости и с 18 000 долара, които му бяха конфискувани.

Съд за цигарени компании, разкрива Дневен Труд. 

Както в САЩ, така и у нас производители на цигари отиват на съд. През 2000 г. в Маями осъдиха големите тютюневи производители да платят 145 млрд. долара на пострадали пушачи. У нас на 12 март в столичния градски съд бе внесен първи колективен иск срещу 21 фирми - производителки и вносителки на цигари в България. Подаде го адвокат Николай Йочколовски. Дали процесът ще тръгне, зависи от това, доколко ще се приложат новите правила на Гражданския процесуален кодекс. Надписите върху опаковките на цигарите и рекламите по билбордовете излагат на риск здравето на пушачите, твърди Йочколовски. На прицел са четирите дъщерни дружества на “Булгарбатак” - “София БТ”, “Цигарена фабрика Пловдив”, “Слънце-Стара Загора табак”, “Благоевград БТ”. Те произвеждат марките “Виктори”, “Ева”, “Горна Джумая” и др. Искът е и срещу 17 чужди компании, сред които “Филип Морис”, “Карелия табако къмпани”, “Галахър лимитид”, “Бритиш американ тобако”. Техни са марките “Марлборо”, “Кент”, “Карелия”, Ел Ем и др.

Криза в ЕС удря портмонето ни, предупреждава 24 часа.

Европейските лидери се подготвят за евентуална икономическа криза, която може да удари още повече по портмонето на обикновения гражданин. Вчера те се събраха в Брюксел, за да обсъдят как да избегнат задаващите се пазарни бъркотии, недостиг на храни и енергия. "Засега европейската икономика е стабилна, но се притесняваме, че тя не е напълно имунизирана срещу случващото се на финансовите пазари, и сме нащрек", заяви президентът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

Поне 500 училища ще бъдат закрити, предрича Дневник.

Министерството на образованието и Националното сдружение на общините се скараха за това колко училища ще бъдат закрити след въвеждането на делегираните бюджети. Поне 500 училища ще затворят заради недостиг на пари, съобщи Гинка Чавдарова, директор на сдружението. Не, това е твърде сериозна и много смела прогноза, опонира главният секретар на образователното министерство Димитър Танев. Според него бройката няма да надвиши 124 - толкова учебни заведения бяха закрити и миналата година. Данните, цитирани от Чавдарова, са от анализа на Световната банка, според който 1259 училища ще изпитат сериозна липса на средства, като половината ще трябва да бъдат затворени. От сдружението уточниха, че точният брой ще стане ясен след 31 май, защото дотогава общинските съвети ще обсъждат ситуацията в районите си. Критериите за оптимизация да не са само количествени, но и качествени, така че училищата да могат да се преобразуват и сградите да се запазят, настояват кметовете.

Удрят матурите за дискриминация, твърди Монитор.

Зрелостници и родители ще атакуват една от поправките в Закона за народната посвета заради дискриминационен текст, които позволява на завършващите в няколко елитни езикови гимназии да се явят само на един зрелостен изпит, а не както всички останали на два. Това предвижда текст за промени в просветния закон. Така 70 000 завършващи ще трябва да държат по две матури, а учениците в гимназиите, които издават чужди дипломи по междуправителствени спогодби - по една. Зрелостници и родители от София и Варна ще атакуват една от поправките в Закона за народната посвета заради дискриминационен текст, които позволява на завършващите в няколко елитни езикови гимназии да се явят само на един държавен изпит, а не както всички останали на два. Това предвижда един от текстовете за промени в просветния закон, които вече са приети от парламента на първо четене. Според него учениците в гимназиите, които издават чужди дипломи по междуправителствени спогодби, няма да държат втора матура, защото преди това вече били държали езиков изпит по стандартите на съответната държава.

Свободни тротоари в София от понеделник?, пита се Дума.

Снимат паркираните автомобили и пращат данните в КАТ С 30 лв. ще бъдат глобявани шофьорите, паркирали на тротоар в София. Това съобщиха вчера от Столичния инcпекторат. Негови служители започват масови проверки за автомобили нарушители от понеделник. Инспекторите ще снимат неправилно паркиралите коли, а след това ще дават данните на КАТ. Те ще лепят и стикери на колите, спрели на тротоарите, за да знаят, че ги очаква глоба. Около 1 млн. лв. годишно трябва да осигури Столичната община, за да бъде отворен парк "Врана" за посетители, стана ясно още на вчерашното заседание на Столичния общински съвет. За 2007 г. тя е дала над 380 000 лв. за поддръжка на парка. Зам.-кметът Минко Герджиков обясни, че тези средства са минимални, тъй като са необходими около 2500 лв. за декар, а сега се осигуряват само 250 лева. Съветниците гласуваха още такса смет и данък сгради да започнат да се събират от 1 април. От общината съобщиха, че платилите налозите до края на април ще ползват 5% отстъпка.

Да обичаш съседите на инат, предлага Новинар.

Ако съседите решат, че им пречиш на мирното съществуване, ще се наложи да бъдеш изхвърлен от апартамента си. Това казва новият закон за етажната собственост (виж стр.2). Така вече, ако не си симпатичен на някого, защото имаш куче, защото паркираш на мястото на съседа или защото се прибираш късно, може и да си търсиш нов подслон. Получава се, че един наглед иновативен закон дава маша в ръцете на междусъседски свади и разпри. Ако все пак успееш да омилостивиш съвета на съседите, може да откупиш вината си срещу „скромната” сума от 5000 лева. Просто - или парите, или апартамента. Дотук добре, но защо в новия закон никой не се сети да засегне някои далеч по-съществени проблеми. Като например подборът на съседи да не е след нанасянето, а преди това. Така би могъл да се избегне сериозният проблем със ситуираните в столични апартаменти публични домове. Реално много по-приемливо е живеещите в сградата да имат законово право да отхвърлят наемател, когато имат основателни съмнения за това. А когато до апартамента ти се вихрят платени страсти, ще трябва да събираш 75% съседска подкрепа, за да ги изгониш. Дано са на твоето мнение. Защото, ако не са, но пък се окаже, че протестът ти нарушава вътрешния ред, може и ти да си отидеш. Един съвет - да обичаме съседите за собствено добро. Може и на инат.

Лекуват дете от рак, преди да го развие, пише 24 часа 

Лекари извадиха здравата щитовидна жлеза на 7-годишния Радослав в бившата Правителствена болница, за да спасят живота му. Абсурдната на пръв поглед операция е единственият начин момченцето от родопското с. Свещен да остане здраво. То има генна мутация, заради която със сигурност би развило рак на щитовидната жлеза. Такъв дефект се среща много рядко - по света 300 семейства живеят с проблема, у нас го имат 3 фамилии. Манипулацията беше извършена в столичната болница "Лозенец" от австрийския специалист проф. Бруно Нидерле.

Бум на бъбречните заболявания, стряска Монитор.

Бум на бъбречните заболявания у нас през следващите години очакват специалистите. Последните статистики показват, че всеки четвърти българин страда от бъбречни заболявания и тази цифра ще се увеличи драстично. За това предупредиха от Българската бъбречна асоциация вчера и настояха за изготвянето на превантивна национална програма. Важно е рисковите групи да бъдат изследвани, защото бъбречните заболявания са лечими само ако бъдат открити навреме, обясни председателят на асоциацията доц. Д-р Здравко Краев. Застрашени от проблеми с бъбреците са главно четири групи от хора - тези на възраст над 60 години, болните от захарен диабет, хората, които имат болен от бъбреци в семейството, както и тези с артериална хипертония. Жените по принцип са по-застрашени от мъжете и при тях бъбречните заболявания са с около 10 на сто повече, отколкото при силния пол, допълни още д-р Кривошиев. Причината за очаквания бум на бъбречни проблеми у нас е свързан с тенденцията за увеличаване и на останалите заболявания. За разлика от другите страни по света, където болестите на сърдечно-съдовата система намаляват от година на година, у нас положението е значително по-различно. Починалите от исхемична болест на сърцето например в България са два пъти повече от другите страни в Европа. Смъртността от бъбречни заболявания у нас също е изключително висока - в сравнение с Франция например у нас от бъбреци умират почти два пъти повече хора.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4067 |12.03.2008 Пресата на 13 март . 0| 4195 |11.03.2008 Пресата на 12 март . 0| 4644 |10.03.2008 Пресата на 11 март . 0| 3879 |09.03.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads