Реклама / Ads
0| 3875 |20.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за последните скандали и смените на министри; за Маргините и новата им къртица; за Б. Борисов, който даде "половин царство"; за червената спалня за повече секс.
 

Последните скандали можели да доведат до смени на министри, прогнозира Дневник.

Последните скандали със спрените евросредства и с арестите на висши полицаи заради покровителство над фирми от сивия сектор и прикриване на престъпления най-вероятно ще доведат до смени в правителството. Това прогнозираха в четвъртък пред "Дневник" ключови политици от управляващото мнозинство. Те обаче се застраховаха: само лидерите на коалицията - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, могат да кажат дали наистина ще има уволнени министри, а "тримата големи" не разкривали пред подчинените намеренията си. Тезата, че ремонтът на кабинета, за който се говори от доста време, този път е напълно възможен, беше частично потвърдена в в четвъртък от Ахмед Доган. Знакът беше разчетен в думите на лидера на ДПС преди заседанието на Централния съвет на партията. 

Брюксел иска от нас наказани за корупция, информира Дневен Труд.

“Трябва да убедим Брюксел, че ние знаем как да управляваме добре европейските пари”, заявява в интервю за “Труд” еврокомисар Меглена Кунева. Според нея Брюксел иска от нас първо да разкрием случаите на измама, а след това виновните да понесат санкции. Иска да види, когато има злоупотреба за стотици хиляди, какво се случва с този човек. Дали той продължава да си живее спокойно, плащайки само глоба, или има сериозно наказание, казва още в интервюто Меглена Кунева. Според нея друг сериозен проблем е липсата на административен капацитет у нас, няма хора, които могат да говорят на един и същ език с администрацията на Еврокомисията.

МВР знаело кой е наследникът на Куйович, разбулва Монитор.

Будимир Куйович има наследник и той е известен на МВР. Целта на задържането му е била да се прикрият полицейските служители, които са свързани по някакъв начин с него. Това каза в парламента вчера бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов. Той беше изслушан от официалната анкетна комисия за изясняване на случая със сръбския наркобос. Танов обаче не е предоставил документи с доказателства за корупция по високите етажи на МВР, както обеща пред медиите само преди ден. "Ваньо Танов не съобщи нищо ново, което да преобърне работата на комисията. Не ни представи никакви доказателства, за които говореше в публичното пространство", каза председателят на комисията "Куйович" Надка Балева. Тя допълни, че на вчерашното заседание бившият антимафиот №1 дори не е споменал името на вътрешния министър Румен Петков. Танов пък отговори, че няма как да представи подобни документи, защото те се намирали в съответните служби. "Куйович не е важен. Той е бита карта. Вече е загубил териториите си, а в този бизнес няма празно", обясни бившият шеф на ГДБОП. Според него сърбинът е плащал на служители на МВР и в момента, когато е престанал да го прави, е бил екстрадиран. Танов потвърди и че се е срещал два пъти с Куйович. Първият е бил по време на разпит в кабинета му, а вторият - когато сърбинът е предаден на Национална служба "Сигурност".

ДПС гони Петър-Феим-Бисер в понеделник, разбрал е Новинар.

Понеделник е окончателният срок, който ДПС си поставя за решаването на съдбата на зам.-министъра на външните работи Феим Чаушев, по лична карта Петър Чаушев. Това съобщиха за "Новинар" източници от ДПС преди централния съвет на партията вчера. Чаушев се прибира днес от Африка и Доган очаква от него да защити позициите си. Лидерът на ДПС коментира вчера преди заседание на Централния съвет на партията, че "когато се решава съдбата на един човек, трябва да се вземе предвид и неговото становище. "Дори на осъдените се дава последна дума. Бил съм съден, затова знам за какво става въпрос", пошегува се Сокола. По неговите думи лансираната информация в медиите за зам.-министъра на външните работи може да е вярна, но има вероятност и да не е. От разследване на сп. "Тема" миналата седмица стана ясно, че Феим Чаушев фигурира с две различни имена в различни регистри, а с българското си участва в управлението на "Дюни". Като Бисер пък Чаушев е фигурирал в аналите на ДС. Най-вероятно остраняването на Феим Чаушев ще бъде част от станалия вече легендарен ремонт на кабинета.

Маргините с нова къртица, оповестява Стандарт.

Планирана акция срещу Маргините е провалена от нова "къртица" в МВР. Информацията е изтекла след ареста на антимафиот N2 Иван Иванов, научи "Стандарт". Барети трябвало да нахлуят в офисите на Красимир и Николай Маринови на столичния булевард "Джеймс Баучер" в края на тази седмица. Още в понеделник обаче братята са били предупредени от свои агенти в полицията. В сряда помещенията на "Баучер" са били буквално изпразнени, разказаха очевидци. Даже лъскавите лимузини от паркинга се изнесли за нула време. По същия начин през ноември 2007 година, когато антимафиотите претърсиха офисите на Маргините, се оказа, че те не са изненадани от операцията. "Наивно е да се смята, че със задържането на Иванов и двама от съучастниците му мафията е останала без доносници", коментираха служители от родното ФБР. Според друга версия МВР нарочно е допуснало изтичането на информация, за да разкрие двойните играчи.

Пращаме разведка за консул в Косово, четем в Стандарт.

Разведка ще казва кой гражданин на Косово може да влиза у нас и кой не. До края на април врати в Прищина отваря българска консулска служба. Заради спецификата на региона и на новата балканска държава обаче за неин шеф е избран не дипломат от кариерата, а служител от разузнаването, научи "Стандарт". Бъдещият консул на България се казва Петър Петров и в момента минава курс към МВнР, който ще завърши на 27 март. Името му стана ясно минути след като правителството официално каза "да" на най-прясната балканска държава и призна независимостта й. Страната ни е 18-ата държава, признала Косово. Службата, която ще дава визите за България, ще отговаря на всички шенгенски изисквания и ще има гише за биометрични данни, обясниха от МВнР. Засега София ще бави топката за посолство в Прищина, разкриха дипломати. Сегашното ни дипломатическо бюро постепенно ще се трансформира в посолство. Временен управляващ остава настоящият ни представител Николай Колев, докато не бъде изпратен титуляр. Според източници от властта такъв в близките месеци едва ли ще бъде пратен.

Българският бизнес се опасява от проблеми в Сърбия заради признаването на Косово, отбелязва Дневник.

С безпокойство, но без паника, посрещна българският бизнес признаването на Косово от правителството. Опасенията са свързани главно с позицията на Сърбия, която остава най-бързата транспортна връзка на България към ЕС, а някои български компании са инвеститори там. Фирмите не изключват засилване на бюрократизма, забавяне в графиците, негативно отношение на сръбските граждани. Същевременно политическите им оценки са предпазливи в очакване на изборите в Сърбия. Решението за признаване на Косово е безумен ход и удар върху православна Сърбия, заяви съсобственикът на "Приста ойл" и председател на управителния съвет на производителя на акумулатори "Монбат" Атанас Бобоков. Според него е трябвало да се изчака една-две години, за да се види дали в Косово ще има конституция и дали ще се спазват правата на малцинствата. Бобоков изрази становище, че правителството е трябвало предварително да се допита до българските предприемачи, които развиват бизнес проекти със и в Сърбия.

Афера за 30 млн. със земи от Банско, разкрива 24 часа.

Над 100 случая на възстановени земи за около 30 млн. лева в атрактивните райони на Банско и Разлог проверяват антимафиоти от Пиринско. Парцелите били върнати през последната година. Още преди месец била сформирана специална комисия от шестима служители на РЗБОП и Икономическа полиция, които разплитат схема с фалшиви нотариални актове. Бланките на дакументите били напечатани досущ като оригиналните отпреди 60 – 70 год. Разплитането на схемата тръгнало от случай, в който мъж, роден през 1960 год., показал нотариален акт, подписан от него през 1942 год. Когато антимафиотите тръгнали по следата, се оказало, че има доста случаи на върнати от съда земи, като са представени обаче копия от уж стари актове.

Брюксел може да даде още пари за “Козлодуй”, предполага Новинар.

Очаква се скоро Брюксел да разгледа искането на България за допълнителни компенсации заради затварянето на 3-и и 4-и блок на ЕАЦ “Козлодуй”, съобщи вчера Фернанд Араделас, говорител на Комисията по въпросите на енергетиката в Европейския парламент. По неофициални данни е възможно ЕС да ни отпусне около 80 милиона евро годишно обезщетение.

Борсови дебюти захранват аграрния сектор на борсата, научаваме от Пари.

Борсови дебюти захранват аграрния сектор на борсата, отбелязва в. “Пари”. Почти целият оборот в бранша се дължи на водещите шест дружества. Някои от участниците смятат, че спекулативни капитали качват цените на зърнените култури

Шефът на "Булгартабак" обвинен за укриване на данъци, отбелязва Новинар.

Софийска градска прокуратура предяви вчера официално обвинение срещу шефа на “Булгартабак“ Христо Лачев за укриване на данъци в размер на 128 000 лева за последните 3 години. На 6 март срещу Христо Лачев бяха образувани две дела – за длъжностно престъпление и източване на суми в особено големи размери от "Булгартабак" чрез рекламни договори с 5 фирми, при което холдингът е бил ощетен с над един милион лева, и за укрити данъци в особено големи размери. Вчера на Лачев е било повдигнато обвинение по второто дело – за укрити данъци през последните три години в размер на 128 000 лв. На Лачев е определена парична гаранция от 5000 лв. Наблюдаващият прокурор Ангел Илиев от Софийска градска прокуратура отказа да уточни от какви доходи на Лачев са укритите данъци и дали тези доходи са от рекламните договори по първото дело. Градският прокурор Николай Кокинов уточни, че по делото за източване на "Булгартабак" Лачев още няма обвинение. Вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска Надзорния съвет на "Булгартабак холдинг" АД да отстрани изпълнителния директор Христо Лачев до приключването на наказателните производства срещу него.

Борисов даде "половин царство" на строителните предприемачи, съобщава Дневник.

Срещу отказ от заведено дело за поскъпването на разрешенията за строеж в София строителните предприемачи вече ще участват в решаването на най-важните за столицата въпроси - къде и в какво да се инвестира, почистването и дори общинския бюджет. Администрацията на Борисов е "склонила" на този практически отказ от управленски суверенитет в извънсъдебно споразумение с Българската предприемаческа камара и Националната асоциация на строителите на жилища, за да избегне евентуална загуба във Върховния административен съд (ВАС) по заведеното миналата година дело заради поскъпване на строителните разрешителни около 20 пъти - до 12 лв. на кв.м. През май Софийският градски съд взе решение в полза на бранша, което общината обяви, че ще обжалва, но и до днес, близо година, делото под №1 на СГС все още не е стигнало до Върховния административен съд, както в четвъртък уточниха оттам. След сключеното споразумение отпада и необходимостта върховният съд да се произнася, но така остава неясно кой точно се е отказал от делото - строителите или общината. Въпреки съдебните неясноти за 2008 г. мнозинството на ГЕРБ в София гласува ново поскъпване на разрешенията за строеж с още 50%. Според споразумението компаниите вече са съгласни да ги плащат, но срещу условието да участват във взимането на решенията как да се разпределят общинските средства за инвестиции.

11 дни до нова „бомба” с боклука в столицата?, пита Дума.

Западна София може да остане под боклук само след 11 дни. Кофите в кварталите “Люлин”, “Овча купел”, “Витоша” и част от “Триадица” може да останат препълнени от 1 април. Това стана ясно вчера, след като концесионерът, собственик на трите почистващи фирми - “Новера”, съобщи, че договорът на “Волф” със Столичната община изтича в началото на следващия месец. Въпреки това все още от кметството не са заявили дали искат да продължат договора. Споразумението с “Волф 96”, която чисти четирите квартала, е до 16 юни 2008 г., бе отговорът на столичното кметство. Ако има саботажи от страна на фирмата, може да се стигне до прекратяване на целия концесионен договор, коментира пред ДУМА общинарят от екокомисията Николай Желев. Той обаче заяви, че кметството има готовност да подпише нов анекс, който може да е дори до края на годината, докато се избере нова фирма за този край на София. От следващата година пък общината възнамерява да създаде свое дружество, което да се заеме с почистването на жк “Младост”.

Зам.- кметът по транспорта на София иска билет от 1 лев, шокира Новинар.

Доклад на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов предвижда цената на билетчето за градски транспорт да стане 1 лев, а на месечната карта 45 лева. Приходите на общината след това поскъпване ще нараснат с 12 млн. лв. Мотивите на Стоилов за увеличението са направени разчети от директорите на транспортните дружества, които пресметнали, че това е реалната цена на услугата. Председателят на комисията Радослав Тошев обаче заяви, че новата цена на билета е приемлива единствено и само ако е подкрепена от по-добра транспортна услуга и по-високи приходи на общинските превозвачи. По официални данни столичният градски транспорт извършва 550 млн. пътувания годишно. Към днешна дата общината получава 86 млн. лв. от продажба на билети. Напълно неясно остава къде потъват приходите от тези пътувания.

Проектът София Изток се разраства на 700 дка, оповестява Пари.

Върху повече от 700 дка ще бъде изграден Индустриален парк София Изток на територията на Елин Пелин. Проектът включва складови площи, дистрибуционни центрове и леки производства.

Инструктори блокират София, предупреждава Монитор.

Автоинструктори от 1200 школи ще блокират София, ако доводите им против промените в наредбите за шофьорските курсове не бъдат чути от министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Според недоволните текстовете, които прокарват нови технически изиквания, ще доведат до драстично вдигане на цената на курсовете до 1000 лева и така много от бранша ще фалират. Инструкторите от Съюза за обучение в автомобилния транспорт вече са подали жалба до Върховния административен съд срещу текстове от наредбите 37 и 38. От Съюза обявиха, че не са против технологиите, а срещу тенденциозното и прибързано въвеждане. "Ние разчитаме проблемите ни да се решат с разговори или след съдебно решение, но ако това не стане, сме готови да блокираме с протести София, за да чуят в транспортното министерство мнението ни за промените в двете наредби". Това заяви пред "Монитор" Георги Илинов от Пазарджик. "Възможни са нови увеличения на таксите за шофьорски курсове, ако Върховният касационен съд отхвърли жалбата ни", това каза Красимир Начев от Съюза за обучение в автомобилния транспорт, представител на Врачанска област. Според Начев при толкова разходи за мултимедия, офиси и коли с антиблокираща система на спирачките ще страдат само бъдещите курсисти.

Бодигард във всеки самолет, привижда Стандарт.

Бодигард във всеки самолет - служителите по сигурността ще летят с всеки полет от страната ни. Това прие кабинетът като промяна в закона за въздухоплаване на редовното си заседание вчера. Охранителите ще следят за забранени на борда предмети, нарушаване на реда в самолетите и за опасност от терористични атаки. При необходимост гардовете ще имат право да проверяват и ръчния багаж на пасажерите. Освен охранители кабинетът въвежда и зони за повишена сигурност на всяко летище у нас. Това означава, че пътниците ще минават на две проверки багажа си. Освен това ще има допълнителни скенери и рамки за проверка. Причината за новите мерки за охрана е стандартизацията на летищата ни с останалите аеропортове в страните от ЕС.

Червена спалня за повече секс, съветва Стандарт.

Боядисайте стените на спалнята в страстен червен цвят, за да си уредите повече еротика. Това е едно от дълбокомислените заключения на британско изследване на сексуалността, цитирано във вестник "Сън". Според данните 40 процента от момите англичанки биха предпочели да си четат книжка или да зяпат някое токшоу, вместо да се гушкат с любимия. Едва 8 на сто от поданичките на кралица Елизабет са готови да палуват, щом зърнат благоверния, излегнат на дивана само по бельо, правещ жалки опити да изпрати до отегчената си половинка някой друг заблуден флуид. "Става ясно, че жените не са доволни от сексуалния си живот", казва психологът д-р Линда Пападопулос. "Дамите са прекалено заети с бизнеса, със семейството, с децата. Всекидневието им се е превърнало в поредица от неотложни задължения. Оказва се, че в този живот по списък сексът вече не е толкова важен", пояснява тя. Според спецовете проблемът е, че малцина обръщат внимание на интериора на спалнята си, например. За да се настроите заедно с партньорите си за любовни изживявания, трябва да има какво да ви предразположи.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4258 |19.03.2008 Пресата на 20 март . 0| 4212 |18.03.2008 Пресата на 19 март . 0| 3986 |17.03.2008 Пресата на 18 март . 0| 4002 |16.03.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads