Реклама / Ads
0| 4191 |17.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за коалиционната фаза на взаимен рекет; за бунта на малкия бизнес; за отвлечените и откупите; за мача Божков : Ковачки; за дърветата по покривите в София; за лишената от секс Мадона.
 

Коалицията влезе във фаза на взаимен рекет, информира Монитор.

Управляващата коалиция влезе във фаза на взаимен рекет заради предстоящите промени в кабинета. Това признаха пред "Монитор" източници от трите партии в мнозинството. От ръководствата на тройната коалиция вчера даваха разнопосочни сигнали за промените в кабинета "Станишев". Според самия премиер преговорите са стартирали едва вчера, тъй като трите партии е трябвало да излъчат работни екипи. Това потвърдиха за "Монитор" и от ДПС. В същото време обаче лидерът на ПГ на БСП Михаил Миков коментира в парламента, че преговорите вече текат. Милен Велчев от НДСВ пък заяви, че жълтите не са излъчили преговорен екип и че очакват разговорите да започнат до дни. По-късно стана ясно, че в жълтата преговорна група влизат Велчев, Камелия Касабова и Пламен Моллов. Като пълна мъгла, която скоро ще се разсее, определи ситуацията зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Сергей Станишев обяви вчера, че може да се стигне до предсрочни избори, ако в парламента няма достатъчно подкрепа за правителството и за водената от него политика, но това щяло да се види другата седмица. По думите на премиера, заради появилите се търкания в коалицията напоследък, вероятно разговорите за структурни и персонални промени ще отнемат няколко дни. "Срещи между представители на коалицията има постоянно, има и в момента", заяви още Станишев. 

"Вкарайте нови играчи , по вота се разбира кой е лоялният партньор", цитира Стандарт.

"Най-важно е да не се допусне стесняване на тройната коалиция. Дори напротив - ако може, да се обявят конкретни политики, в името на които коалицията да приобщи и други". Това каза държавният глава Георги Първанов в интервю за "Стандарт". Според него трябва да се възстанови доверието вътре в коалицията. Партньорите се познават при изпитания като вот на недоверие и приемане на бюджет, заяви още Първанов. Ако коалицията се пропука в тeзи случаи, няма никакво значение дали тя ще е единна по дребните неща, заключи президентът. Той отново апелира за повече експерти в кабинета.

Казват в понеделник в “Бояна” новия кабинет,твърди Дневен Труд.

Тримата лидери на партиите във властта - премиерът Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС), ще преговарят днес пред клетката на лъва в зоопарка. Така се пошегува вчера един от преговарящите, след като репортер на “Труд” упорито го преследваше цял ден с въпрос кога е срещата. Всъщност тримата лидери ще обявят състава на втория кабинет “Станишев” в резиденция “Бояна” в понеделник, научи “Труд”. Преговорите между коалиционните партньори за рокадите започнаха вчера. Това призна още в 14,40 ч самият премиер. Според наши източници преговорите започнали в 17 ч и били между групите на БСП и ДПС. Днес ще са тези с НДСВ, а след това ще се видят трите групи. “Каквото трябва да се прави, ще се прави до Великден, за да има стабилност и доверие в МВР”, каза още Станишев. Запитан ще има ли предсрочни избори, той заяви: “Чувам различни интерпретации. Разбира се, ако няма достатъчна подкрепа за едно правителство в парламента, се отива към предсрочни избори. Но това ще видим другата седмица.” Предупредиха ни, че във вторник ще има пленум, а гласуването на новия кабинет ще бъде в сряда или в четвъртък, потвърди червен депутат. Друг изрази недоволство, че за пръв път дори членовете на Изпълнителното бюро на БСП “тънели в мрак” за това, какво се крои. “Всички колеги са в ужасно тъпа ситуация”, каза социзбраник. 

Ще възкръсне ли държавата по Великден, пита 24 часа.

До Великден ще има второ правителство „Станишев". С ремонтирана формула или без формула, пише в анализа на "24 часа" Велислава Дърева. С преразпределени министерства. С нови министри, които ще бъдат повече от оставащите (мнозина изглеждат посърнали и попарени). С нова политика, която (би трябвало да) е сърцето и разумът на това занимание. Въпросът „Дали и кога Петков ще си даде оставката?" получи отговор. До портретите на предишните вътрешни министри ще окачат още един. Въпросът „Кой ще го замени?" е много по-драматичен. Отговорът е пълен с рискове и рифове, миниран от гангренясалата институционализирана симбиоза между политика и мафия. Петков си тръгна на 13-и, неделя. Никой не се изненада (освен президентът откъм Кайро). Всички го похвалиха. Развърза ръцете на Станишев и отпуши генералния ремонт на правителството. Не бил „запалка", ами запушалка. И тук НДСВ припадна зад парламентарния фикус. Жълтите опърлиха коалиционния юрган в преследване на „бълхата" Петков, а насреща им - главният преговарящ Петков. Какво червено коварство! Сега НДСВ е с едното краче извън юргана, с едното оче се оглежда за нов юрган, а коалицията от трио върви към дуо. Аз няма да се занимавам с врачуване кой ще замести Петков и кое министерство на коя от трите партии (ако са 3) ще се падне при второто раздаване на блага, власт и отговорности. Друго ме интересува. Защо правителството започна реформите в МВР чак на третата година от мандата? Ако го нямаше скандала (въпреки дълбоката му интригантска същност), щеше ли да има генерален ремонт? Какъв ще е ремонтът - радикален или приспивателен?, пита още Велислава Дърева.

Разпитват генерали по доклада на ДАНС, съобщава Стандарт. 

Докладът на ДАНС за нарушения в МВР не е доказателство за извършени престъпления. Предстои отново да бъдат разпитани всички "герои" в документа, ако се наложи - и по три пъти, заяви за "Стандарт" зам. главният прокурор Камен Ситнилски. Девет са основните пунктове в първата част на доклада, по който работи държавното обвинение. Бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов ще бъде викан от разследващите за още куп уточнения. Прокуратурата продължава търсенето и на къртиците, които след разкритията за мафиотски връзки на МВР шефове обилно поднесоха на обществото класифицирана информация. Секретна информация изтече и от парламентарната комисия, припомни Ситнилски. Рано сутринта вчера столичният кмет Бойко Борисов обяви пред Нова тв, че е дал на шефа на ДАНС Петко Сертов специална папка с информация, за да го тества дали е политически обвързан. Генерала обаче отказа повече подробности за съдържанието на четивото. След срещата си със Сертов Борисов похвали работата на родното ФБР. Кметът коментира, че Румен Петков е повишен в длъжност, след като хвърли оставка. С изказването си за готовност за предсрочни избори БСП плашат гаргите, коментира Борисов. 

Малкият бизнес на бунт за парите по европроекти, съобщава Дневник. 

Близо трийсет предприемачи от цялата страна инициираха в четвъртък спешна среща със зам.-министъра на икономиката Нина Радева заради драстичното забавяне на администрацията за усвояването на средства по програма ФАР. Първата фаза на пресяване на бизнес проектите по програма "Конкурентоспособност" е била още в края на ноември 2006 г., през лятото на миналата година одобрените компании са представили в министерството на икономиката и вече сключените договори с доставчици на техника и оборудване, но и досега ведомството не ги е одобрило, заради което спечелените евросредства не могат да се усвоят от бизнеса. В резултат изпълнението на близо 190 проекта е блокирано, а мениджърите не могат да реализират стратегиите си за обновяване или разширяване на производството и търпят загуби. Срещата се проведе по идея на една от пострадалите, собственичката на розоварна от Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева, която по интернет беше издирила част от колегите си. Целта на бизнеса беше да разбере от първа ръка защо държавната администрация не изпълнява задълженията си по вече сключените договори. На срещата предприемачите решиха да създадат свой интернет форум, чрез който взаимно да си помагат в битката с чиновника. 

Отвлечен върнат срещу 250 000 евро, разследва Новинар.

Синът на един от големите строителни босове у нас е бил отвлечен и пуснат на свобода срещу откуп, съобщи вчера "24 часа". Информацията беше потвърдена и от полицаи, които в момента работят по разкриването на бандитите. Вестникът писа, че момчето е върнато срещу 1,5 млн. евро. Според близки до разследването обаче сумата е около 250 000 евро. За да докажат, че жертвата е при тях, бандитите са отрязали част от ухото му. Последното шумно отвличане в столицата бе на сина на Вилхелм Краус, който беше върнат срещу 300 000 евро откуп. Засега няма данни полицията да е задържала престъпниците.

Адвокатът на Маджо: България има нужда от хляб и зрелища, цитира Новинар.

Когато Младен Михалев-Маджо трябва да бъде разпитан, ще бъде. Това каза вчера адвокатът на Михалев Траян Марковски. Той обясни обаче, че не може да коментира дали клиентът му е вече в България и дали има опасност за живота му. Художествената измислица е нещо добро, то продава книгата. Очевидно старата максима “хляб и зрелища” не е отмряла. България има нужда от такива зрелища. Така Марковски коментира книгите на убития Георги Стоев, където се споменава и името на Маджо. Във връзка с убийството на Стоев вече беше разпитан и о.з. генерал Любен Гоцев, който също е един от героите на книгите. На въпрос дали има информация за политически чадър над клиента му, адвокатът отговори: “Досега не съм виждал никакъв чадър. В България едва ли някой може да каже, че има чадър над себе си”. 

Божков взима реванш срещу Ковачки с пристанище Лом, четем в Дневник.

Васил Божков е на път да вземе реванш срещу Христо Ковачки във втория директен бизнес сблъсък между двамата. При първия, през 2004 г., самоковският бизнесмен победи в конкурса за "Атоменергоремонт", с което започна походът му в енергийния сектор. Сега фирмата на Ковачки "Бри порт" отпадна от концесионната процедура за пристанище Лом. Според вече бивши участници в надпреварата е останала само една валидна оферта - на Божков, който играе заедно с "Кремиковци трейд" на Прамод Митал. Така победителят в най-оспорваната процедура в транспорта за последните години изглежда предизвестен. От ведомството отказват да коментират дали действително е останала само една оферта, но и не дават никакви сигнали, че ще прекратят процедурата заради липса на реална конкуренция. 

Повече българи на работа в Германия, обнадеждава Дума.

На вчерашното си заседание правителството е одобрило проект за допълнение към споразумение между Агенцията по заетостта към министъра на труда и социалната политика на България и Федерална агенция по труда на Германия за посредничество на български работници за срочна трудова заетост в областта на хотелиерството и ресторантьорството в Германия, както и за работещи в домакинства с лица, нуждаещи се от грижи, съобщи правителствената информационна служба. Споразумението, сключено между двете страни, е в сила от 17 юни 2006 г. С допълнителното споразумение се разширява обхватът на посредничество за заетост в областта на срочната заетост за сезонни работници в селското и горско стопанство, преработката на плодове и зеленчуци и дървообработване. В него са отразени и необходимите изменения, произтичащи от пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г., като не се прилага разрешителен режим за пребиваване на български граждани на територията на Германия. Разширяването на обхвата на професии за посредничество ще позволи реализация на български работници в повече браншове на германската икономика, посочват от МС. 

Опрощават студентския кредит при второ бебе, насърчава Монитор.

Държавата ще опрощава студетски кредити за раждане на две или повече деца. Бъдещите висшисти трябва да бъдат до 35-годишни и ще започват да връщат парите до 10 години след завършване на образованието. Лихвите по кредитите ще бъдат наполовина на банковите и няма да се изисква обезпечение. Това реши вчера Министерският съвет. Студенти и от държавни, и от частни училища биха могли да се ползват от кредитите, стига да не са навършили 35 години. Заемите ще се дават на учещи за бакалавър, магистър и докторантура. Кредитите се отнасят и за граждани на държавите от ЕС и Швейцария, пише в одобрения от Министерския съвет закон. Опрощаване можело да има не само при второ дете, но и в случай на смърт на кредитополучателя или при получаване на трайна нетрудоспособност, предвижда законът. Правото на кредит за издръжка възниква при раждане на дете по време на обучението и може да се ползва само от един от двамата родители. При провеждането на държавната политика в областта на кредитирането на студенти и докторанти Министерството на образованието и науката ще се подпомага от Национален съвет за кредитиране на студентите и докторантите, в който участват представители на просветното ведомството и на финансовото министерство. Представители ще имат и Съветът на ректорите, Българската академия на науките, Националният център за аграрни науки, Националното представителство на студентските съвети и на Асоциацията на банките в България. 

Садим дървета по покривите в София, оповестява Дума.

По покривите в София да се засядат дървета. Това ще бъде условие и в разрешителните за строежите на нови сгради. Тази идея лансира вчера главният архитект на столицата Петър Диков по време на конференция "Зелените площи - ключове за устойчиво развитие на градовете". Това е стратегическа цел на общината за преодоляване на парниковия ефект и влиянието на вредните слънчеви лъчи, обясни Диков. Озеленяването на покривите на Запад е практика, каза Диков и допълни, че в Токио на покрива на всяка сграда има дървета. Той каза, че това е напълно възможно да се осъществи и в София, но в голям процент е въпрос на отношение. С дърветата по покривите столицата може да си възвърне славата на един от най-зелените градове в Европа, каза главният архитект. Той допълни, че това е изпълнимо с помощта на евроексперти.  

Четири дни жега до 29°, прогнозира Дневен Труд.

Задават се четири топли дни, в които температурите ще се повишат до 29°, съобщи вчера дежурният синоптик в НИМХ Анастасия Стойчева. Днес градусите ще скочат до 20, утре до 25, в неделя до 28, а в понеделник до 29°. Но още във вторник ще започне захлаждане и ще вали дъжд. Въпреки топлото време, високо в планините има достатъчно сняг за ски. На пистата “Тодорка” в Банско например снегът е 140 см. 

Бисквити лишиха Мадона от секс, ожалва я Новинар.

“Мъжът ми е на диета и това е просто ужасно, защото вече не иска да се занимава със секс”, оплака се Мадона в ефира на местното радио “Феникс”, цитирано от телевизия “Фокс нюз”. Новината може да постави под съмнение плановете на поп иконата и режисьора Гай Ричи да потвърдят 7-годишния си брак с повторна церемония тази година. Двамата планираха да се бракосъчетаят отново, за да разсеят периодично избуяващите слухове за предстоящ развод. Диетата на 39-годишния Ричи се състои от специално приготвени бисквити и предвижда само 800 калории дневно. Тя е помогнала на звезди като Кели Кларксън и Дженифър Хъдсън да се отърват от тлъстините. Досега обаче никой от приложилите диетата – а те са близо половин милион - не се е оплаквал от синдром като този на Гай Ричи, отбелязва пред “Фокс нюз” доктор Сънфорд Сигал, който създал диетичните бисквитки през 1975 г. “Що се отнася до моите бисквити, те наистина са вкусни, но не мога да си представя, че заради тях някой би се отказал от секса”, уверява докторът. 

Бербо почти в “Манчестър Юнайтед”, твърди 24 часа.

Бъдещият шампион на Англия “Манчестър Юнайтед” е най-вероятният следващ клуб на звездата на българския футбол Димитър Бербатов. Това разкри пред “24 часа” един от най-близките приятели на капитана на националния ни отбор. Мениджърът на “червените дяволи” Сър Алекс Фергюсън е луднал по българина ина всяка цена иска да доведе на “Олд Трафорд” Бербатов през лятото. Вчера пък английските медии полудяха по новината, че Бербо със сигурност напуска “шпорите”. Те бяха цитирани дори и от авторитетната световна агенция Асошиейтед прес. Вестник “Дейли мейл” цитира мениджъра на Митко Емил Данчев, който признава пред изданието, че преговорите с шефовете на “Тотнъм” за нов договор на българина са пропаднали. Бербо има още две години от настоящия си контракт с тима от Северен Лондон, като в него има опция за продължаване с още две години, но агентът признава пред медията, че преговорите с ръководството са пропаднали точно по въпроса с продължаването на договора. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4152 |16.04.2008 Пресата на 17 април . 0| 4166 |15.04.2008 Пресата на 16 април . 0| 4027 |14.04.2008 Пресата на 15 април . 0| 3731 |13.04.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads