Реклама / Ads
0| 4226 |28.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за министри, които не вярват, че ще им изстинат местата; за кметството на София, местещо се до гарата; за Бойко, който привлича бивши десни величия и бездомни кучета; за поскъпването на българската виза.
 

Министрите не вярват, че ще им изстинат местата, пише Дневен Труд.

В шеги, закачки и бодро настроение е преминало вчера последното за 2007 г. заседание на Министерския съвет. Въпреки че от два месеца из коридорите на властта упорито се носи мълвата за ремонт на правителството и вчера премиерът Сергей Станишев не показал с нищо, че с някои от министрите си ще се раздели още в началото на 2008-а, разказаха участници в заседанието. Всъщност Станишев упорито отрича, че ще освежава екипа си. Но колкото по-категорично твърди, че ремонт не се задава, толкова по-убедително звучат слуховете и отляво, и отдясно, че Новата година идва с нови министри. “Are you crazy?” (от англ. език - “Луди ли сте?”) - така присъствал на сбирката през смях коментира дали все пак министър-председателят не е подсказал с реплика или жест кои са “нарочените” за смяна.  

Кадър на ДС поема родното ФБР, съобщава 24 часа.

Бивш служител на Държавна сигурност оглави родното ФБР. С решение на правителството вчера за шеф на новата Държавна агенция "Национална сигурност" бе определен досегашният секретар на Съвета по сигурността към премиера Петко Сертов. Президенът Георги Първанов издаде светкавично указ за назначаването му, за да може той да бъде обнародван в днешния "Държавен вестник", призна премиерът Сергей Станишев. При представянето си в Министерския съвет Сертов призна, че е бил кадрови офицер във Второ главно управление на ДС от 1985 г. След нейното разпадане през 1991 г. преминава на работа в Централната служба за борба с организираната престъпност.  

Кметството на София се мести до гарата, разкрива 24 часа.

На 11 декара събират всички служби. Предлагат и парламентът да ходи на друг адрес с Хан Аспарух отпред. Столичната община да не е на “Московска” 33, а на бул. “Мария Луиза” - точно срещу централните жп и автогара, до хотел “Принцес”. Идеята лансира първо пред “24 часа” главният архитект на София Петър Диков. Там общината притежава терен за кметство върху цели 11 декара, достатъчен да приюти всички служби. “В момента те са разпръснати на 7-8 места, което създава проблеми и на самата администрация - не води до добра координация и няма възможност за добър контрол.  

Бойко привлича бивши десни величия и бездомни кучета, пише Новинар. 

София и Бойко Борисов са притегателен център за бивши сини величия с отшумяваща медийна слава и за бездомни кучета от провинцията, стана ясно вчера. В издирване на прехрана от околните населени места към крайните софийски квартали прииждат бездомни кучета, обясни пред "Новинар" директорът на общинското предприятие “Екоравновесие” Мирослав Найденов. Към Борисов и ГЕРБ пък се устремиха Евгени Бакърджиев и други позабравени десни, обединени в непопулярното Движение за национална демокрация. Според Мирослав Найденов, за да се предотврати напълването на столицата с песове пришълци трябва да има единна държавна политика за бездомните животни, която да се води във всички общини. Най-удачен вариант се оказва кастрирането на женските животни, смята Найденов. От септември 2006 година до 19 декември тази година са заловени и кастрирани 5892 кучета. Статистиката сочи още, че от 20 000, колкото са били бездомните кучета миналата година, в момента те са намалели на 11 000. Освен от прииждащите от провинцията кучета мигранти Найденов се оплака, че сътрудниците му се натъкват често за изоставени цели поколения новородени кученца от собствениците им. На този фон обаче има и софиянци, които искат да осиновят улично куче. Броят на състрадателните до момента е само 397, но Найденов обясни, че това е европейска практика и очаква повишаване на желаещите да осиновят домашни любимци. 

Общинска полиция отпушва трафика през февруари, цитира обещанието Монитор.

Общинска полиция ще отпушва трафика в София след няколко месеца. 40-те ченгетата, които ще бъдат под прякото ръководство на столичния кмет Бойко Борисов, ще бранят бус лентите и ще дебнат за нарушители по пътя. През февруари вътрешният министър Румен Петков ще внесе предложение в Министерски съвет за законова поправка, която да даде възможност за създаването на общинската структура. За това са се договорили генералът и МВР-шефът. Полицаите ще се борят със задръстванията и аз пряко ще контролирам работата им, обясни столичният кмет Бойко Борисов пред "Монитор". Той допълни, че ченгетата ще имат същите правомощия, които са имали като част от МВР-системата. Общинските полицаи щели да арестуват и глобяват. От "Московска" 33 пък уточниха, че ако законовите поправки не станат факт, кметството най-вероятно ще наема униформени от ведомството на Петков. Така правели кметовете в други градове в страната. Както "Монитор" писа, столичният кмет Бойко Борисов настоява за въвеждането на общинска полиция от няколко години. Целта на кметските ченгета е те да стане част от плануваната Агенция по трафика. Някои от общинските полицаи най-вероятно ще яхнат мотори през лятото. Така те ще се предвижват бързо от задръстване на задръстване, от кръстовище на кръстовище. Там те ще помагат на регулировчиците от Агенцията, които ще контролират движението на 20 ключови булеварда и възли в града.

Болните с параф срещу корупцията, установява Дума.

За първи път през 2008 г. пациентите, изписани от лечебно заведение, ще декларират писмено, че не са им искали пари за дейности и медикаменти, които се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи вчера председателят на УС на касата и зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов. Подписаните документи ще бъдат прикрепяни към отчетите, които лечебните заведения дават на НЗОК. Целта е да се намалят възможностите за корупционни практики. От 2008 г. ще бъдат въведени и електронните отчети на договорните партньори на НЗОК. За да бъдат предавани тези отчети обаче, всеки лекар, сключил договор с касата, ще трябва да има и електронен подпис. От 1 март ще влезе в сила електронният отчет за лекарите, а за стоматолозите от 1 юли.

И млечният бунт потъва в обещания, осведомява Дневник. 

Стотици животновъди от цялата страна се стекоха в четвъртък пред Министерството на земеделието и продоволствието с ултимативното искане за субсидии, които поне отчасти да компенсират щетите от сушата и последвалия дефицит на фуражи, увеличил рязко цените им. Това е вторият масов протест след 2002 г., когато млекопроизводителите отново бяха притиснати от ниски изкупни цени на суровината и изливаха мляко пред агроминистерството като бунт срещу липсата на държавна политика за сектора. "Този път няма да раздаваме сирене и кашкавал - нямаме пари да го купим. Но ще протестираме до последно, защото животновъдството е поставено на колене", каза по време на митинга Танчо Колев, председател на регионалния съюз на млекопроизводителите от Стара Загора. Министър само за тютюнопроизводството В декларация до президента, премиера и министъра на земеделието млекопроизводителите поставиха осем искания за излизане от кризата. Основното е държавата да отпусне целогодишна субсидия за изкупуване на качествената суровина, каквато получават и европейските фермери. В момента фонд "Земеделие" подпомага сектора само през летните месеци, като размерът на субсидиите са 8 ст. за литър краве и по 7 ст. за останалите млека. Фермерите обвиниха земеделският министър Нихат Кабил, че се грижи само за тютюнопроизводството.

Руснаците надуват тока от “Белене”, научаваме от Стандарт.

Руснаците искат по-висока цена за тока от АЕЦ "Белене". Електричеството, което ще се произвежда във Втора атомна, ще струва повече от обявеното преди година, научи "Стандарт". Цената на 1 киловатчас електроенергия ще бъде поне 4,5 евроцента, или близо 9 стотинки, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Така себестойността на тока от руските реактори поскъпна с близо 1 евроцент за година, още преди да е започнало същинското изграждане на ядрената централа. Руският строител на АЕЦ "Белене" "Атомстройекспорт" спечели миналата година търга за изграждането на двата реактора с обща цена близо 4 млрд. евро и себестойност на киловатчаса 3,5-3,7 евроцента. "Избрахме ги, защото предлагаха по-висока ефективност на реакторите за "Белене" с 25-27% от тези в "Козлодуй", обясни Димитров. Въпреки това себестойността на 1 киловатчас от АЕЦ "Козлодуй" е почти на половина по-малко - около 4,5 стотинки. Колко обаче ще плаща на края българинът, е друг въпрос. Всичко се определя от търсенето и предлагането на пазара, обясни Димитров. Каква е причината за поскъпването на тока от "Белене" засега не е известно. Според запознати влияние имат и покачващите се цени на урана. От "Атомстройекспорт" засега отказват обяснение защо себестойността на беленския ток се е увеличила. Те обясниха само, че са имали три варианта за цена на тока и не е ясно, с кой от тях разполагаме. Но увериха, че ще се придържат към предварително обявената разценка.

Българската виза поскъпва, съобщава Новинар.

Гражданите на страни, които не са членки на ЕС, вече ще плащат по 60 евро, за да получат виза за България, реши вчера кабинетът. Досега за обикновена те плащаха 30 евро, а за бърза – 45 евро. Т.нар. Тарифа номер 3 засяга сумите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси. Според нововъведенията 100 евро ще плащат чужденците, желаещи да се установят продължително или постоянно в страната, за да се приемат и обработят заявленията им за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 6 месеца. За пребиваване със срок на валидност до една година цената ще е 200 евро. От тази тарифа ще могат да се възползват студенти, специализанти, стажанти, както и чужденци в командировка. 20 евро ще събират дипломатически и консулски представители в чужбина за издаването на паспорт, лична карта или шофьорска книжка. Продължаване на срока на валидност на паспорт, служебен или дипломатически паспорт ще се таксува с 40 евро. 50 евро ще се заплаща заявлението за придобиване, възстановяване, установяване или освобождаване от българско гражданство. Събирането на таксите в страната, с изключение на тези за визи, ще става в левове, а в чужбина – в местна валута.

ВСС отстрани от длъжност Ангел Дончев, четем в Дума.

С пълно единодушие Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност прокурора от ВКП Ангел Дончев, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Предложението към ВСС е било от дисциплинарната комисия и без коментари и изказвания е било прието. Дончев бе задържан заради подкуп от 20 000 евро, а Софийският градски съд му наложи мярка "домашен арест". Той бе заловен на 19 декември при предаването на парите в столично заведение, които бяха белязани и му бяха дадени от колегата му от районна прокуратура Сливница Емил Милев, който го обвини в изнудване. Срещу Милев се води проверка за недеклариран имот, а Дончев му бил обещал, че срещу 20 000 евро ще го отърве. Дончев отрече тази версия и каза, че е искал парите за строеж на жилище от приятеля си Милев, а той го натопил. По-късно ВСС прие наредба, в която се запазва формулата, по която и досега бяха изчислявани дневните възнаграждения на съдебните заседатели. Те ще са отново една 44-та част от заплатата на съдията. Така, ако средната на заплата на съдия в районен съд сега е около 1250 лв., то на ден всеки заседател ще взема средно 28,41 лв. 28.12.2007

На прага на 2008 г. еврозоната губи основните си двигатели, осведомява Дневник. 

Силно свито потребление, топящ се имотен и строителен пазар, поскъпващи храни и горива, крайна предпазливост и резервираност на инвеститорите на фона на пълзящи страхове за глобална криза, първите признаци за която сковава финансовите пазари. Това според повечето прогнози на световни анализаторски институти и водещи банки ще са основните предизвикателства през 2008 г. пред страните от еврозоната и САЩ, където в най-добрия случай се очаква забавяне на икономическия ръст. Притеснения се трупат още над силно зависимия от американски поръчки Китай, както и над страни като България, чиято търговия е обвързана с търсенето на европейския пазар. Дори напечелилите се от ценовия бум на петрола Русия и арабски държави са угрижени да не би спад в потреблението на Запад да удари икономиките им. Инфлацията в еврозоната ще се задържи над 2% в продължение на няколко месеца, а рисковете за икономиката на страните от тази група ще растат с всеки лош сигнал от Америка, заяви вчера в интервю пред холандски вестник Юрген Щарк, член на изпълнителния борд на Европейската централна банка. Към края на годината положението може да се подобри, но само ако Европа не се поддаде на изкушението да пусне заплатите да догонват цените, предупреди той.

2008-а - изпускаме ли инфлацията от бутилката, анализира Монитор.

Поскъпването се оказа най-големият проблем за българина - по-голям от безработицата и корупцията. Социологическите изследвания показват, че и през следващата година очакванията са дори за още по-голямо покачване на цените - над половината от запитаните са категорични по-този въпрос. Това обаче не е само проблем за редовия български гражданин. Преполовило своя мандат, управляващото мнозинство също изпитва опасения от подобен развой на движението на цените. Ако то изпусне духа от бутилката и инфлационните очаквания завладеят електората, спечелването на изборната битка след година и половина ще си остане химера за тях. Какво подклажда подобни очаквания? На първо място, това е случилото се с цените през 2007 г. За ноември инфлацията в България на годишна база бе 12,6% и от страните-членки на Общността единствено Латвия е пред нас с 13,2%. Дори и да смекчим този резултат с хармонизирания индекс на инфлацията, с който борави ЕС, базата за инфлационните очаквания си остава изключително висока - 11,6% скок на цените в България според този индекс. На второ място, "либералната" икономическа политика на правителството по отношение на т.нар. администрирани цени ще надуе реално цените на стоките от потребителската кошница. От следващата година се увеличава акцизът на всички видове горива и те ще поскъпнат с 5-8 стотинки, което според някои разчети може да провокира ценови скок дори от порядъка на 10%-15% за някои стоки. Така например, дори и без да са влезли в сила новите акцизи, цените на билетите за междуселищни превози скочиха предпразнично с 12%-20%. "Силният натиск" върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вероятно няма да позволи задържане на сегашните цени на електрическата енергията и вероятно още през първите месеци на 2009 г. токът ще поскъпне между 5% и 10% Заявки за поскъпване на водата валят от всички ВиК-дружества в страната и те се движат в рамките на около 30%. Цените на природния газ ще нарастнат от началото на следващата година в рамките на три месеца с близо 20%. И едва ли ДКЕВР ще устиска цената на парното да се запази. Тоест и там може да очакваме 10-12-процентно увеличение на цените, тъй като стойността на природния газ формира 80% от цената на парното. На трето място, значителна роля за по-високата инфлация през 2008 г. може да изиграят външните фактори. В случая става въпрос не толкова за цените на петрола, колкото за факта, че "високата" инфлация през 2007 г. бе налице при евтин долар, което допълнително потискаше инфлационните тенденции. При очакваното поскъпване на щатската валута това може да бъде допълнителен стимул за нарастване на ценовите равнища. Много по-опасен фактор обаче е задаващата се втора вълна на оскъпяване на храните на световните пазари.

Глад за ниви, описва Дневен Труд.

Най-скъпа е земята в Югозапада. Търсенето на земеделска земя се увеличава и вече надхвърля предлагането, а средните пазарни цени на нивите са се увеличили за една година с над 19 процента. Прогнозите сочат, че гладът за ниви ще се увеличава и през следващите години. Това показва и анализ на Системата за пазарна информация, който всяка година се прави под ръководството на зам.-министъра на земеделието д-р Светла Бъчварова. Най-скъпите ниви са изтъргувани в югозападния регион на страната - Благоевград, Банско, Петрич, Сандански - 13 763 лв./дка средна цена. Космическите числа идват от апетита, който се проявява към застрояването на района с нови и нови хотели и съоръжения за зимен туризъм. За т. г. в страната са изтъргувани над 1,15 млн. дка ниви. 88% от реализираните сделки са за земеделско производство, което се субсидира от Брюксел. И става все по-атрактивно.

Свалят цените за Нова година, радва Стандарт.

Хотелите по морето празни, семейните пакети паднаха със стотарка Нова година почти без пари. Това обявиха хотелите по морето и влязоха в люта битка за сваляне на цените. Семейните пакети паднаха със стотарка, установи проверка на "Стандарт". Причината е, че курортите са празни. Българите масово се изнасят за празниците в Гърция и Турция. Цените там са три пъти по-ниски, отколкото у нас. Цената по морето зависи от нощувките. Три дни в Несебър в 4-звездния хотел "Марина палас" с празнична програма вече струват 387 лв. Хотел "Мадара" в Златни пясъци пусна оферти и за 2. Те струват 290 лв. До 1 декември пакети за по-малко от 4 дни не можеха да се намерят. Домакините примамват гости с 50 на сто отстъпка за децата до 12 г. и пищни шоу програми.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4139 |26.12.2007 Пресата на 27 декември . 2| 4113 |20.12.2007 Петъчната преса . 1| 4725 |19.12.2007 Пресата на 20 декември . 0| 4106 |18.12.2007 Пресата на 19 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads