Реклама / Ads
1| 3772 |30.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за деветимата министри - курбан след изборите; за изпростяването на младежите; за кандидат-кмета Митьо Пищова; за дългите бедра, които спъват секса.
 

Деветима министри курбан за изборите, издава Стандарт. 

Царят прави пълна рокада, “Позитано” жертва трима. Деветима министри ще паднат курбан след кметските избори, за да се лъсне имиджът на тройната коалиция. Ремонтът ще бъде по формулата 5:3:1, като голямата метла ще размаха царят. Това разкриха пред "Стандарт" източници от "Позитано" 20. Оставките трябва да компенсират очакваното неубедително представяне на управляващите в местния вот. Така ще се парират и призивите на новата сила ГЕРБ за предсрочни парламентарни избори. Симеон вече е обявил пред най-близките си царисти, че ще смени и петимата жълти министри. Може да се размине само на правосъдната шефка Миглена Тачева, която пое поста наскоро. БСП ще прати в запаса трима министри. Най-сигурен пътник е здравният терминатор д-р Радослав Гайдарски, който ще бъде наследен от своя заместник Емил Райнов.

220 лв. минимална заплата, инфлация - 3,7%, прогнозира 24 часа.

10 на сто ще е плоският данък. 220 лева минимална заплата вместо сегашната от 180 лв., 6% икономически ръст, 3,7% средносрочна инфлация, намаляваща до 2,6% в края годината, и бюджетен излишък от 2,5%. Това са основните параметри в бюджетната прогноза за 2008 г. на финансовия министър Пламен Орешарски, които кабинетът одобри вчера. Документът предвижда индексиране на бюджетните заплати с до 10% от 1 юли 2008 г.

Брюксел пази енергетиката от съмнителни инвеститори, пише Дневник.

ЕС планира драстични мерки за ограничаване на достъпа на компании извън общността до европейския енергиен сектор, и в частност до електро- и газопреносните мрежи, съобщи в. "Файненшъл таймс Дойчланд", като се позова на вътрешен документ от Европейската комисия. Опасенията на Брюксел са свързани със страни като Русия и Саудитска Арабия, чиито държавно контролирани концерни или инвестиционни фондове могат да получат контрол върху енергийните доставки в Европа и така да застрашат тяхната сигурност. В момента в ЕК се обсъждали три основни варианта за възпрепятстване на чуждите посегателства върху европейската енергетика, пише вестникът. Първата и най-мека опция предвижда Брюксел обстойно да проверява всеки потенциален инвеститор извън съюза. Втората разчита на принципа на реципрочността и при нея например компании от Русия и Саудитска Арабия не биха имали шанс, тъй като европейските фирми срещат сериозни ограничения за инвестиции в тези държави. А по силата на третата и най-строга клауза енергийният бранш в Европа ще бъде обявен за стратегически важен сектор, което на практика би направил пробива от трети страни почти невъзможен. И трите варианта засягат поне два от руските енергийни проекти за доставки в Европа, които включват територията на България. Единият е за петролопровода Бургас - Александруполис, другият е за газопровода "Южен поток".

“Топлофикация” обеща по-ясни фактури за парното, обнадеждава Монитор.

Новите фактури за парното пуска столичната “Топлофикация” от 1 септември. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски вчера. Новите сметки ще са по-подробни и ясни за потребителите и ще се изпращат в запечатан плик, уточни Стефан Дочев, директор в дружеството след обществено обсъждане на новите Общи условия за продажба на топлинна енергия в столицата. Новите фактури за абонатите на “Топлофикация” ще са с размер А4 и подобно на другите сметки ще са сгънати на три. На лицевата им страна освен името и абонатния номер на клиента, ще бъдат отбелязани сумата и срокът за плащане на сметката. В отделно поле ще се изписват количествата енерия за сградната инсталация, за отопление на имота и за подгряване на водата, както и цената на 1 киловатчас топлоенергия. На специален ред ще бъдат включени просрочените задължения, ако има такива, и натрупаната до момента лихва. На гърба на фактурата ще бъде отпечатена подробна справка за използваната от абонатите енергия. Заедно с новите фактури, “Топлофикация” ще разпрати на клиентите си и брошури с разяснения как да пестят топлоенергия. Най-ниски ще са сметките, ако температурата в домовете ни по време на отоплителния сезон е в рамките на 18-20 градуса, изчислиха експерти от компанията. От “Топлофикация” препоръчват още на абонатите да не спират отоплението в жилищата си. В противен случай сметките им ще се увеличат неимоверно, тъй като процентът за такса “сградна инсталация” може да стигне до 70 на сто от сметката.

6300 кв. м за жилище, шокира Дневен Труд.

Рекордната цена е в района на Докторския паметник в София Шокиращо висока оферта за луксозен апартамент в сърцето на София разтърси пазара на имоти. Офертата е 600 000 евро за жилище с площ 95 кв. м. Това прави рекордните 6316 евро за всеки квадратен метър, съобщиха от компанията “Юник естейтс”, представител на “Кристис” за България. Тлъстата цена се обяснява с уникалното местоположение на имота. Районът на Докторския паметник от години е най-скъп в столицата, като средните цени стигат 2000 евро на кв. м. Предлагане почти няма, търсенето е силно и това обуславя фантастичните цени. Въпреки цената от 6316 евро на кв. м веднага са се появили кандидати за апартамента.

Бумеранг с цените, анализира Стандарт.

Пътят към ада е постлан с добри намерения. Само така може да се обобщи нескопосаният опит на икономическия министър Петър Димитров да овладее поскъпването и да се пребори със спекулата. На практика обаче обявяването на т. нар. средни цени доведе до съвсем различен резултат - чака ни ново увеличение и още по-голям удар по джоба на купувачите. След като лично министърът закова сиренето на 6,40, а кашкавала на 10,33 лева, кой е луд да продава по-евтино?! И ако до вчера в повечето магазини се намираха стоки под тези цени, днес вече това е рядкост. Бакалинът слага новия етикет с чиста съвест защото е твърдо убеден, че не върши нищо нередно - след като самият министър казва, че сиренето струва 6,40, а един вестник написа, че цената му ще скочи още с левче, кой съм аз, че да оспорвам? Вдигам цената, а хората ще купуват, къде ще ходят. Защото и на тях им повтарят, че стоката струва толкова, а пък българинът не иска лесно да се откаже от шопската си салата. Всъщност Петър Димитров имаше доброто желание да информира хората за "реалните" цени, за да не ги лъжат спекулантите. И ако те видят стока, която е очевадно по-скъпа, да се откажат да я купуват. Похвално желание на управляващите, особено преди избори. Защото, ако Столетницата иска да обясни на електората си, че не е виновна за скъпотията, трябва да намери друг отговорен - търговеца спекулант например. В страните с развита пазарна икономика потребителите отдавна са свикнали да преборват капризите на търговците - точно като ги бойкотират. Такива примери имаме и от Франция, където свалиха цените на бензина, и от Дания, където принудиха производители да се откажат от вредни съставки в прах за пране. Там обаче потребителите са единни и наистина усилията им постигат резултат. А пазарът също действа по свои закони. У нас обаче министерските цени само задълбочиха хаоса. Оказа се, че пилето на борсите може да струва 4,06 лв., а в отделни магазини да се намира и за 3,68 лв. Същият ценови абсурд важи и за брашното, и за кренвиршите.

Удрят богатите с по-високи осигуровки, предупреждава Дневен Труд.

Осигурителна секира ще посече българите, които получават над 2000 лв. догодина. От 1 януари те ще заделят за пенсия върху максимален доход от 2000 лв. Досега таванът на осигуровките беше 1400 лв. Това е записано в средносрочната фискална рамка на правителството за периода 2008-2010 г. Минималният осигурителен доход ще се увеличи от 220 на 240 лв.

Костадин Паскалев пак се бори за Благоевград, научил е Новинар.

Депутатът от Коалиция за България и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев да бъде кандидатът на БСП за кмет на града, реши на свое заседание местната организация на партията. Самият Паскалев даде съгласието си да се кандидатира за градоначалник. Той обаче е поставил условие кандидатурата му да бъде одобрена от Висшия съвет на БСП. Днес съветът ще обсъди представянето на партията на местните избори. Паскалев спечели два мандата като кмет на Благоевград, като по време на втория се оттегли, за да заеме длъжността вицепремиер и министър на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Гергов пита за царско рамо, четем в 24 часа.

Неочаквано посещение на бизнесмена Георги Гергов в партийната централа на НДСВ засякоха репортери вчера. Пловдивският предприемач заяви преди седмица намерение да се кандидатира за кмет на града. На “Врабча” 23 той се срещнал с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. След срещата Гергов обяви, че разговорът минал положително. Вътре той изложил приоритетите си за развитие на града и поискал подкрепата на НДСВ, разказаха жълти, но напомниха, че в неделя предстои заседание на местната организация. Царят обещал партията му да обмисли предложението. Ще се срещна и с други партии от десницата и центъра, каза Гергов. До 10 септември щял да реши окончателно играе ли за Пловдив, или не. “Имам бизнес, който трябва да реша как точно да структурирам, за да мога да бъда полезен за града си”, обясни той. На въпрос защо не споменава БСП, той отговори: “Защо да чукам на затворена врата” и поясни, че социалистите вече са си издигнали Захари Георгиев. Същото важи и за кандидата на ГЕРБ, ДСБ и ВМРО Славчо Атанасов. Но напомни, че като бизнесмен не се интересува дали ще получи синя, червена или оранжева подкрепа, нито би се съобразявал с партийни повели. Пред “24 часа” преди седмица Гергов се изказа ласкаво за сегашния пловдивски градоначалник д-р Иван Чомаков и обяви, че ще изчака неговото решение ще се кандидатира ли за трети мандат. Отговорът даде официално самият Чомаков вчера с отказ от битката за Пловдив. “8 г. бях в този град главният герой. Човек трябва да прецени момента, когато половината хора го харесват, а другата половина - не. Докараш ли нещата до 50:50, трябва да се отеглиш”, мотивира се той и разля шампанско на репортерите. “Това е достойно решение. Сега очаквам СДС да подкрепи коалицията на ДСБ, ГЕРБ и ВМРО, за да помете червените”, заяви лидерът на костовистите в Пловдив Спас Гърневски. “Не искам да оставим Пловдив в ръцете на популисти или комунисти”, отсече шефът на СДС Николай Караиванов и обяви, че той ще бъде кандидатът на сините за кмет.

Борисов наложи глоба за ремонта на "Цариградско", четем в Дума.

Заради дефектите по ремонтираната настилка на бул. "Цариградско шосе" на фирмата изпълнител "Пътища и съоръжения" е наложена глоба от 125 000 лева, обяви вчера столичният кмет Бойко Борисов. Санкцията е на база протокол на държавната лаборатория, който доказва пропуските. До този момент фирмата не е получила нито една стотинка пара от общината, заяви отново Борисов и допълни, че ремонтът за 750 хил. лв. ще бъде платен, когато фирмата отстрани дефектите. Вероятно това ще стане през почивните дни 6, 7 и 8 септември, каза той. Кметът е глобил с 8357 лева и фирма "Главбулгарстрой - Инфраструктурно строителство" за текущите ремонти на асфалта, паважите и на тротоарните настилки. Фирма "Сдружение пътища и съоръжения" ЕАД с 5960 лв. и "Сдружение пътища" - с 11 135 лева. Санкциите са заради закъснението през юли на ремонтите на малките улички в различни квартали на столицата.

Митьо Пищова пак кандидат за кмет, съобщава Монитор.

Ексцентричният великотърновец Димитър Маринов Пищова отново ще се кандидатира за кмет на Велико Търново. Според собствените му думи този път зад него щяла да застане официално новоучредената партия на бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР. Негласно подкрепата си му били обещали и "Новото време" и "Евророма" на Цветелин Кънчев ­ Дон Цеци, както и две други по-малко известни партии, начело с червени генерали. "Този път няма да има милост и прошка за никого. Ще плюя от националните телевизии всички останали кандидати, които са шушумиги и пеликани с костюми и вратовръзки. Имам много папки с документи срещу повечето от опонентите си, които ще дам на прокуратурата. Възмутен съм от местната управа на Велико Търново. Откраднаха тротоарите на децата и яслите и градините на внуците ни. Време е някой да спре тази разсипия и аз ще го направя. Ако не спечеля и не стигна до балотаж, ще подкрепя кандидата на ГЕРБ, който е един много достоен човек", заканва се Пищова. Той обясни също, че приятели му осигурили 245 хил. лв., които щели да му стигнат за кампанията. За разлика от предишните кметски избори през 2003 г, когато раздаваше кебапчета, кюфтета и салами, сега чешитът ще раздава на избирателите си прасенца, кокошки, фураж и жълта лимонада.

Българи и роми се биха в Плевен, описва мелето Новинар.

Двама братя от Плевен се сбиха с роми в с. Беглеж във вторник към 21,30 ч, съобщиха вчера от полицията в града. Мелето станало пред кафене в центъра на селото. След възникнал скандал последвал побой между братята и ромите. Пострадали са всички участници, но медицинските прегледи показали, че няма тежки наранявания. Образувано е досъдебно производство, което трябва да установи кой е причинил мелето. След нощта на 13 срещу 14 август, когато петима души пострадаха след масово сбиване пред заведение в столичния квартал "Красна поляна", в страната почти всекидневно избухват локални етнически сблъсъци.

Младите - до компютъра, с мобилен телефон и по-далеч от книгите, установява Дневник.

По-голямата част от младежите имат мобилни телефони, близо половината - компютри вкъщи, но също толкова смятат четенето за отживелица, а като цяло са значително по-лошо образовани от по-възрастните поколения. Това показва изследване на агенция "Медиана", направено по поръчка на Държавната агенция за младежта и спорта сред юношите от 15 до 19 години. Младите получават все по-лошо образование, каза собственикът на агенцията Кольо Колев. Изследването показва, че за около 40% от учениците в горните класове четенето на книги е старомодно и обременяващо занимание. Една трета от тях не знаят какво е число на квадрат, 40% не са чували за Чарлз Дарвин, а 20% не са в състояние да посочат стойността на числото пи. Над 60% от младежите са убедени, че САЩ и Русия са били противници във Втората световна война. Едва 30% могат да отговорят къде се намира държавата Андора, но почти всички са наясно кой е Азис, посочи Колев.

Униформи в червено, бяло и черно, описва 24 часа.

Ученици и учители ще шият униформите за школата си, бяло и черно, червено и синьо пък са най-често избираните цветове. Това показа проверка на “24 часа” 15-ина дни преди началото на новата учебна година. От тази есен задължителните дрехи става масови. За 107 училища образователното министерство осигури финансиране след конкурс. Останалите събират пълната сума от родителите. В някои на дете се дават към 300 лв. Спечелилите получават до 70% от общата сума. Останалата се добавя от родителското настоятелство.

От събота пак идват наводнения, предупреждава Дневен Труд.

До 60 литра на квадратен метър дъжд може да се изсипе в събота над централната и североизточната част на страната, съобщи вчера Любка Кумчева от метеорологичния институт на БАН. Пороят вероятно няма да подмине и Карловско, уточни тя. Министерството на бедствията и авариите вече било официално предупредено за очакваната беда. За евентуални наводнения в Плевенско, Великотърновско, Добричко, Русенско, Разградско, Карловско са предупредени службите на Гражданска защита и кметовете. Горещо ще остане времето само в Южна и Югоизточна България (Сандански, Пловдив, Бургас, Кърджали, Елхово).

Дългите бедра спъват секса, изследва Стандарт.

Ако търсите дама за бурен секс, не търсете манекенки с тънки кръстчета и безкрайно дълги бедра. Това е категоричният извод на екип учени от Калифорнийския университет. Направеното от тях изследване сочи, че размерът на талията влияе на сексуалността. Или с други думи: колкото са повече сантиметрите, толкова по-високо е нивото на хормоните, които разгарят еротичното желание. Затова тоталното гладуване превръща жените в лишени от страст кукли. "Диетите накърняват естествения ритъм на организма и по този начин влияят негативно на сексуалността" твърди д-р Патрик Фенеди. Според него, ако искат да прекарат добре в леглото, джентълмените трябва да наблегнат на по-пищните дами с талия най-малко 80 см. Повечето представители на силния пол обаче не са убедени в това и според най-новото проучване на английски психолози в Кеймбридж като най-сексапилни се приемат дамите с талия между 60 и 65 см и обиколката на бедрата 90-95 см. Специалистите изчислиха, че при най-привлекателните дами съотношението дължина на ръцете/обиколка на талията е около 1,2. Те посочват, че с такава пропорция са холивудските звезди Мерилин Монро, Анджелина Джоли, Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър и Холи Бери.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4097 |30.08.2007 Пресата на 30 август . 0| 4391 |29.08.2007 Пресата на 29 август . 1| 4313 |28.08.2007 Пресата на 28 август . 2| 3894 |26.08.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads