Реклама / Ads
0| 3865 |24.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за това, че до 48 часа продават ЦСКА и Кремиковци; за уволнения статистик №1 след рекордната инфлация; за излъганите учители; за признанието на Митьо Очите, че е бос на наркобанда.
 

До 48 часа продават ЦСКА и Кремиковци, съобщава Стандарт. 

До 48 часа “Кремиковци” и ЦСКА ще бъдат продадени в пакет. “Новината ни съобщи по телефона от Лондон изпълнителният директор на комбината и футболния клуб Александар Томов”, зявиха членове на “червената” управа. Наместникът на индийския собственик Прамод Митал разкрил още, че купувачът е 34-годишен украинец, близък до руския олигарх Олег Дерипаска. На това описание отговаря Константин Жеваго, който управлява икономическата групировка “Финанси и кредити”. Той е депутат от партията на премиера Юлия Тимошенко и държи четвъртото по големина света находище на железни руди. Жеваго не бил склонен да даде повече от 50 млн. евро, но емисарите на Прамод настоявали за двойно повече.

Уволниха статистик №1 след рекордната инфлация, оповестява Стандарт. 

Мистериозни рокади в ръководството на Националния статистически институт направи правителството на вчерашното си заседание. След рекордната инфлация, отчетена от НСИ за миналата година, шефът на института доц. Стоян Цветков изненадващо бе сменен. Това стана само 9-10 месеца след назначението му, въпреки че има 7-годишен мандат. Уволнението е по искане на вицепремиера Ивайло Калфин и икономическия министър Петър Димитров. Официалният мотив за отстраняването му е неизпълнение на основни задължения по Закона за статистиката. Никой обаче не е уведомил Цветков, че не си върши работата, а той научи за рокадата след решението на правителството. Директорът не е викан за разговор и не са посочвани недостатъци в работата му. Самата точка за смяната в дневния ред на правителственото заседание е внесена в последния момент.

Кабинетът на Костов първи пуснал бюджет за "Бургас-Александруполис", известява Дума.

Правителството на СДС с премиер Иван Костов е първото българско правителство, което е финансирало проекта "Бургас-Александруполис" с 18 млн. лева през 1997 г. Това показва препис на протокол № 85 от заседанието на Министерския съвет, с който разполага агенция "Фокус", съобщиха вчера оттам. "Бургас - Александруполис" е проект за изграждане на нефтопровод за транзит на руски нефт от пристанище Бургас до пристанище Александруполис в Гърция, споразумение, което е подписано между България, Русия и Гърция. През 2007 г. и началото на 2008 г. сегашната партия на Иван Костов - ДСБ, е един от основните организатори на референдума в Бургас за проекта. По-късно вчера депутатът от ДСБ и бивш зам.-министър на регионалното развитие Евгений Чачев заяви пред "Фокус", че е спекулация да се говори, че правителството на Иван Костов е дало 18 млн. лева за "Бургас-Александруполис". Според него, за да вземе правителството решение на 24 ноември 1997 година, проектът е започнал поне 10 години преди това. По този проблем имало решения и на предишни правителства.

Чистенето и водата в София ще са по-скъпи, но със същото качество, научаваме от Дневник. 

Водоснабдяването и чистенето на София ще струват по-скъпо на гражданите през тази и следващите години, но срещу това концесионерите не обещават конкретно подобрение на услугата. Ръководствата на "Софийска вода" и "Новера", собственик на "Волф", ДИТЦ и "Чистота София", бяха изслушани в четвъртък от Столичния общински съвет. Те представиха плановете си за инвестиции и подобрения в работата. На базата на това изслушване общинарите трябва да решат дали да одобрят заем за водния концесионер от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за 50 млн. евро. За почистването пък предстои да се приеме годишната задача и колко ще се плати на фирмите, като се очаква повишаване на сумата с няколко милиона лева. Кметът Бойко Борисов за пореден път предупреди "Софийска вода" и "Новера", че не е доволен от работата им и ако не се поправят, ще развали договорите с тях. Той обяви това и преди две години и го повтаряше периодично. В крайна сметка обаче винаги се оказваше, че разтрогването на договорите ще струва по-скъпо.

Управляващата коалиция губи чувство за реалност, анализира в Монитор социологът Антоний Гълъбов.

Предстои среща на Политическия съвет - основният управляващ орган на тройната коалиция. Той обаче не подлежи на никакъв тип парламентарен или граждански контрол. Но противоречивите представи за неговия политически дневен ред потвърждават представата за всеки подобен триумвират като кутия с двойно дъно. Най-външният и традиционно пренебрегван, но обществено значим формат, който определя политическия дневен ред, е свързан с качеството на управлението. В последната част на своя мандат управляващото мнозинство продължава да отлага стратегически важни реформи за развитието на България. Преди всичко, става въпрос за реформата в публичната администрация сектора за сигурност и децентрализацията на властта. Отказът от тези реформи задълбочава проблемите в секторните политики като образованието и здравеопазването, както и ефективността на публичните политики, насочени към групи в неравностойно положение. Но очевидно този макрополитически мащаб на неотложна реформа не интересува управляващото мнозинство, а в още по-малка степен - членовете на Политическия съвет. Международният дневен ред, структуриран около завършването на поредната фаза в руското завръщане на международната сцена, налага намирането на ясен отговор на въпроса каква страна иска да бъде България в евроатлантическото пространство. Държавата ни не разполага с необходимата степен на вътрешен интегритет и стратегическа последователност, за да отстоява сериозно представата за съизмерима отдалеченост и партньорство с всички. В българския вариант претенциите за подобна позиция са просто зле скроено прикритие за зависимост възприемана като политическа съдба. Но членовете на Политическия съвет едва ли ще обсъждат дългосрочните следствия от ролята, в която бе поставена България. В рамките на широкия политически формат на външната политика, лидерите на управляващите формации ще се опитат да си изяснят кой кого е пренебрегнал в по-голяма степен.

Социалистите вбесиха НДСВ заради парламентарните комисии, уведомява Дневник. 

Едночасова кулоарна разправия предизвика в четвъртък новото разпределение на местата в парламентарните комисии, предизвикано от разцеплението в НДСВ. Причината беше настояването на царистите да си върнат ръководството на структурите, оглавявани от бившите им съпартийци и сега членове на група "Българска нова демокрация" (БНД). Основната цел е смяната на Николай Свинаров (БНД) с Минчо Спасов начело на вътрешната комисия и на Светослав Спасов с Васил Иванов-Лучано на председателското място в спортната. Макар още в сряда НДСВ да беше договорило с БСП промените, в четвъртък те така и не бяха гласувани в пленарната зала. Очакваното избиране на нови членове на комисиите обаче беше отложено за следващата седмица, тъй като председателят на парламента Георги Пирински прие аргументите на БНД и "Атака", че има спорни юридически въпроси около процедурата.

Правителството излъга учителите, пише Новинар. 

40 % от учителите в страната няма да получат обещаните по време на стачката 650 лв. през тази година, стана ясно от изказване на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев след заседание на Министерския съвет. Причина за това е новият начин, по който се определят бюджетите на учебните заведения. От една страна, се взима предвид броят на учениците в училището, освен това обаче получените от общината пари се разпределят от самите директори. Ако те не успеят да се справят с финансите и да разпределят адекватно тези пари за цялата учебна година, директорите ще бъдат уволнявани.

Компенсират чиновници заради плоския данък, успокоява Монитор.

Държавата компенсира чиновници заради въвеждането на единната данъчна ставка от 10%. За разлика от тях учителите в общинските училища няма да получат увеличение на заплатата, което да изяде плоския данък, тъй като от тази година директорите на училища сами ще определят числеността и средната месечна брутна заплата на работещите, съобразно утвърдените им разходи. Увеличението на парите ще засегне работещите на трудов договор със заплати до 430 лева и до 375 лева за заетите по служба в бюджетната сфера. То ще бъде изплатено със задна дата 1 януари. Над 330 лева средно ще получават заетите в сферата на здравеопазването, 319 лева в отбраната и сигурността, в културата ­ 409 лева и в общинската администрация ­ 499 лева.

Митьо Очите призна, че е бос на наркобанда, четем в Дневен Труд. 

Несебърският силов бос Димитър Желязков – Очите, който беше задържан при безпрецедентна акция на полицията през април м.г. заедно 16 от най-доверените си хора, подписа в четвъртък споразумение с Бургаската окръжна прокуратура и се съгласи на присъда от 4 години и половина затвор. Така изненадващо Желязков се призна за виновен по всички пунктове на обвинението – за лидер на престъпна групировка за търговия с наркотици. Това съобщиха пред “Труд” осведомени за хода на делото. От прокуратурата не потвърдиха, но и не отрекоха информацията. Очаква се до десет дни съдът да се произнесе дали одобрява споразумението.

Вадим книжка от КАТ по интернет, осведомява 24 часа. 

Девет услуги на КАТ, сред които издаване на дубликат на шофьорска книжка и получаване на временен регистрациотнен номер, ще се предлагат по интернет. Това предвижда проект на МВР, който ще стартира през лятото първо в София и областта, разказва в интервю за “24 часа” зам.-вътрешният министър Камен Пенков. От дома или офиса гражданите вече ще могат да си вадят и справка за броя на притежаваните коли. Другите улеснения ще са свързани с получаване на дубликат за свидетелство за регистрация, пращане на уведомление за договор за покупко-продажба на кола и др.

Кражба за "Гинес" в Пловдив, разкрива Дума.

Бетонобъркачка изчезна в града под тепетата, а липсата й бе забелязана едва вчера. Специализиран автомобил на стойност 92 000 евро бил задигнат от изложбена площ (до керамик център "ТЕД") на бул. "Голямоконарско шосе" в Пловдив. Кражбата била извършена в периода 21-23 януари, съобщи полицията. Изчезналата машина е бетоносмесител, марка "Ивеко Тракер", с немски транзитен номер.

Хийт Леджър и Наоми Кембъл се дрогирали заедно, разбрал е Новинар.

Хийт Леджър се е дрогирал в компанията на Наоми Кембъл, пише британският таблоид “Сън”. Бившата лична асистентка на манекенката Ребека Уайт съобщи, че я е виждала няколко пъти да използва хероин заедно с актьора, който вчера беше намерен мъртъв. Полицията работи по версия за свръхдоза, но аутопсията не е била пълна и оставила много място за подозрения. Леджър и Наоми били видени да взимат хапчета екстази в комбинация с алкохол на парти на рапъра Пи Диди в Париж. Ребека Уайт споделя спомените си за Хийт Леджър: "Хийт искаше да бъде семеен мъж. Той обожаваше дъщеря си. Проблемът обаче беше любовта му към партита.” Сред жените, с които е имал връзка актьорът, са Наоми Уотс и Хедър Греъм. В последно време името му се свързваше с това на супермодела Джема Уорд

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3972 |23.01.2008 Пресата на 24 януари . 2| 4638 |22.01.2008 Пресата на 23 януари . 0| 4190 |21.01.2008 Пресата на 22 януари . 3| 3989 |20.01.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads