Реклама / Ads
0| 5087 |22.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 22 август

.
Вестниците пишат за това, че финансови инспектори от ЕК ще влизат в съмнителни фирми; за тормоза над сина на загиналата в Мадрид българка; за обединението “Борисов-Костов”, което цепело партиите им.
 

 

Финансови инспектори от ЕК ще влизат в съмнителни фирми, известява Дневник.

Контрольори на Европейската комисия ще могат да извършват проверки в български фирми и ще имат пълните правомощия на държавните финансови инспектори. Това ще бъде регламентирано с поправки в Закона за държавната финансова инспекция, които се разработват от правителството. Промените са били обсъдени с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева след срещата си с него. Контрольорите на ЕК ще могат да влизат в българските фирми без значение дали те са съгласни или не, каза Тачева, но не даде повече подробности. Тя обясни, че и в момента тази възможност съществува според европейски регламент от 1996 г., който би трябвало да се прилага директно у нас след приемането ни в ЕС. За да е ясно и сигурно всичко, ние ще запишем правомощията на европейските контрольори в закона, каза министърът.

„Вълците” дойдоха при Станишев, коментира Новинар.

Нахалството на „двуличностният” Петър-Феим Чаушев е ярка илюстрация на отношението на властта и на кабинета Станишев към критиките на ЕС. Доскорошният представител на ДПС във властта гръмко обяви, че ще съди експерта на ОЛАФ у нас Готфрит Манфред, непосредствено преди пристигането вчера на генералния директор на европейската служба за борба с измамите Франц-Херман Брюнер. Човекът на Доган, който доскоро беше зам.-министър на външното министерство, години наред нагло е мълчал, че има два документа за самоличност с различни имена. Някой да чу този човек да се извини пред обществото за заблудата да ползва и разполага с два документа за самоличност години наред?! Или пък органите на държавната административна власт да се намесят и да накажат човека с двете имена и двата паспорта?! Няма такова нещо. Даже колегите му от Министерския съвет и външно удобно млъкнаха, а можеха поне да изразят морална позиция. Защото някак нечисто звучи обстоятелството, че години наред личните документи на този човек са били в разрез с правилата и законите, които всеки редови българин трябва да спазва. Но това очевидно не важи за чиновниците от властта. Чувствителността на Петър-Феим Чаушев странно изведнъж се пробуди, когато експертът на ОЛАФ огласи скандалните факти и снимки за покровителството на Чаушев над бизнесмена Стойков. Тогава Феим-Петър тутакси рипна и обяви, че щял бил да съди германеца. Послед се оказа, че такъв човек въобще не работи за ОЛАФ, но това е друга история. 

Михаил Миков прочиства МВР, смята Дума.

Дванадесет служители на Министерството на вътрешните работи уволни вчера министър Михаил Миков. Шефът на РПУ-Враца си тръгва от поста заради извършени множество дисциплинарни нарушения в рамките само на четири месеца. Сред провиненията на Василев е редовно неупражняване на контрол върху подчинените му, сочи проверката на спецовете от дирекция “Инспекторат”. Така Василев не е установил и нарушенията на подчинените му. Заради тежко нарушение на служебната дисциплина и уронване престижа на МВР от VI районно управление в София си тръгват двама полицаи от група “Охрана на обществения ред. На 30 май на площад “Ручей” в столичния жк “Хиподрума”, докато патрулирали, те спрели за проверка мотопедист. На любителски видеозапис, излъчен в национален ефир, ясно се вижда как двамата полицаи вземат пари от спрения водач на мотопеда. 

Обединението “Борисов-Костов” цепи партиите им, твърди Монитор.

Заявената от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и приближени до шефа на ДСБ Иван Костов готовност за съвместна работа на двете партии предизвиква катастрофално разцепление сред техните хора. След като част от тъмносините реагираха меко казано остро срещу възможността за следизборна коалиция между формациите на столичния кмет и бившия премиер, които доскоро бяха в откровени враждебни отношения, бунтът вече назрява и в редиците на ГЕРБ, научи "Монитор". Някои от ляво настроените в партията на градоначалника дори са изпратили писма до ръководството на ГЕРБ, в които настояват за гаранция, че консолидация с Костов няма да се осъществява по какъвто и да било повод. "От вас чувам. Няма такова нещо. Това са лъжи и активни мероприятия на хора, които се плашат от това", коментира за вестника Борисов. Около една трета от депутатите на ДСБ дори са категорични, че няма да се кандидатират за парламентарно място догодина, ако тъмносинята партия не заяви твърдо, че коалиция с ГЕРБ няма да има. По думите на зам.-шефа на ДСБ Атанас Атанасов, който опонира на анти-Борисов настроените си съпартийци, десните формации трябва да спрат да обръщат внимание на дребните неща в името на отстраняването на тройната коалиция от властта. 

Хулят Доган чрез Google, оповестява 24 часа.

Полезният проект Wikimapia се използва за политически атаки. Wikimapia, един от най-полезните проекти на гиганта Google и интернет енциклопедията Wikipedia, се използва в България за злостна кампания, откри “24 часа”. “Доган вън от България!!!!” и “ДПС са терористи” - тези два надписа излизаха при прокарване на компютърна мишка върху интерактивната карта на София на адрес www.wikimapia.org. 

Управляваща Пловдив коалиция се разпада, съобщава Дневник.

Скандалният начин, по който община Пловдив изгуби собствеността си във фирма "Ритон", предизвика бурни политически размествания в града. За пръв път обща пресконференция дадоха ръководителите на ГЕРБ, СДС, "Атака", ССД и ДСБ. ГЕРБ и "Атака" заедно с ВМРО са в управляващата града коалиция. Лидерът на ДСБ и бивш кмет Спас Гърневски заяви, че десните сили се обединяват с цел да предотвратят разграбване на общинско имущество. "Искаме да кажем "не" на порочното управление на Пловдив, контролирано от олигарсите. Пътят за ново мнозинство е открит", каза Гърневски. Според председателя на градската организация на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев общинската администрация работи много слабо и показва изключителна некомпетентност. Аз също не съм удовлетворен от работата на общинската администрация, заяви кметът Славчо Атанасов, който е член на ВМРО. "Считам, че не е в интерес на никого управляващата коалиция да се разпада, най-малкото не е в интерес на жителите на Пловдив, които са дали своя глас за нас", добави той. 

Тормозят сина на загиналата в Мадрид българка: Майка ти умря в катастрофа, излез и играй, цитира Новинар.

На нечовешки натиск бе подложена крехката психика на 15-годишния футболист Мартин Кожухаров, чиято майка Антоанета Станимирова е сред трагично загиналите в разбилия се самолет на летището в Мадрид. Вчера от българското консулство в испанската столица потвърдиха, че 40-годишната жена е сред 153-те жертви на борда. Младокът, който преди три дни стана част от младежката формация на гранда "Реал" (Мадрид), разбрал за кончината на майка си минути преди мач на тима си. Той пожелал веднага да бъде освободен, за да отиде на мястото на катастрофата, но му било забранено, твърди испанският всекидневник "Марка". Момчето било в шок, треперело и плачело постоянно, което принудило треньора му да го остави на резервната скамейка. Едва на полувремето играчът събрал сили и се обадил на баща си на Канарските острови, за да му съобщи за катастрофата. От щаба на "Реал" обаче категорично настояли, че той трябва да играе и въпреки шока го пуснали на терена в средата на второто полувреме. Мартин проявил мъжество, помогнал на отбора си да спечели, след което веднага след мача, още по екип и дори без да мине под душовете, светкавично отишъл на летище "Барахас" при останките от разбилия се самолет, където вече било започнало разпознаването на овъглените трупове. Вчера за испанската столица отлетяха роднините на загиналата българка, за да организират погребението. 

Ченгета смъкват пари от проститутки, описва Монитор.

Полицаи събират такса "спокойствие" от проститутките, заработващи по улиците в София. Срещу сумата от 40 лв. нощният патрул от столичното Шесто районно не закача травеститите, които всяка вечер висят на площад "Македония". "За тези пари ни оставят да работим 4-5 часа и не ни правят проблеми. Ако им дадем банкнота от 20 лв.,, следва репликата "Ама ние сме двама". Тогава нямаме друг избор освен да извадим още една двадесетачка", обясни елитният столичен травестит Габи пред "Монитор"(името е сменено умишлено, защото не искаме лицето да има неприятности). Екипът ни се представи като компания, която си търси нестандартни развлечения и е готова да похарчи известна сума пари.Проверка в сряда вечерта показа, че полицаите стоят на стотина метра от травеститите и се правят, че не ги забелязват. Човекът, който събира парите от тях, е известен като “началника”. Смяната, патрулираща в сряда през нощта, е най-суровата, обясниха труженичките. 

Нова полиция за мутри на вода, видя 24 часа.

От вчера проверяват джетове, яхти и моторници. Създаване на морска полиция срещу хулиганите с джетове и супербързи моторници поискаха кметове, общинари и концесионери край морето. Те алармират, че “трафикът” на мощни возила в морето расте. Само това лято близо 100 нови яхти и моторници са регистрирали частни и юридически лица в Морска администрация - Варна. 

Строиш затвор, дават ти парцел, информира Дневен Труд.

За първи път у нас държавата ще строи затвори не като плаща “суха пара”, а срещу отстъпване на имоти. Правителството вчера разреши на държавното предприятие “Фонд затворно дело” да се разплаща с имоти. Строителите обаче ще ги получават, след като занданите бъдат готови за експлоатация. Това означава, че инвеститорите ще трябва да влагат свои пари в градежите. 

Брокери гърмят заради чужденци, известява Стандарт.

Малки имотни агенции по морето масово удрят кепенци. Отливът на англичани предизвика масови фалити на агенции за недвижими имоти по морето. Някои от търговците се появиха на бял свят само покрай една-единствена сделка, когато беше бумът на пазара, обясни Добромир Ганев, шеф на "Форос". Брокери и служители сега масово търсели работа в големите агенции, след като по-малките хлопнали кепенци. Само за последните 3-4 г. броят на агенциите се е увеличил с 50-60 на сто. Заради финансовата криза обаче англичани и ирландци се отдръпнаха от нашата страна и вече няма интерес към ваканционните имоти. За масово затваряне на агенциите потвърди инж. Таня Антонова, председател на варненската регионална структура и шеф на "Логос". В асоциацията членуват 46 агенции от Варна. Според Антонова вече никой не купува ваканционни имоти, а британските собственици дори търсели начин да се освободят от тях. Навремето обаче са търгувани на много раздути цени и сега не могат да се избият вложените пари. В годините на бума между 2003-2005 г. сделките се въртели с цел препродаване и лесни печалби, сега обаче сметките не се връзват. В силните години на пазара за недвижими имоти, някои от агенциите са правели и 100% ръст на сделките. В момента се търсят най-вече търговски площи, урегулирани парцели с добра локация, жилища в големите градове или райони в близост до тях с потенциал за развитие. Силно е намалял интересът към селските райони, единствено поевтиняване има на старите панелки.  

Би Би Си в София съвсем замлъкна, чу Дневен Труд.

Предаванията на Световната служба на Би Би Си на английски език, които могат да се приемат в София, са спрени. Това обяви вчера сайтът kafene.net, списван от журналисти, работили в българската секция на медията. Решението е на Съвета за електронни медии (СЕМ). Искането за предсрочно прекратяване на договора за излъчване на емисиите е подадено от “Би Би Си Радиоком-България”. Българските власти чрез СЕМ от 3 г. правят опити да отнемат честотата на Би Би Си в столицата, тъй като тя според запознати представлява интерес за медийни магнати в страната, твърдят в kafene.net. Британската корпорация пък се отказала да продължи предаванията си на български, за да спести средства. 

Сватбите поскъпват, вгорчава Стандарт.

В Добрич първи надуват тарифите заради скока на горива и ток. Целувката на младоженците стана наистина горчива. Сватбите поскъпват средно с 20 лв. Причината е скокът на бензина и тока. Обредният дом в Добрич първи наду таксите за брачна клетва. Заветното "да", изречено в зала, вече струва 144 лв. вместо досегашните 128,40 лв. Най-много - с 27 лева, скача церемонията извън града. За да се врекат във вечна вярност сред природата, младоженците трябва да броят 270 лв. По новите тарифи вече са сключени няколко българо-румънски брака. Увеличаване на цените подготвят и в други общини. Инфлацията ни принуждава да променим таксите, заявиха ритуалчици. Младите полудяха по сватби в паркове и кръчми на открито, затова трябва да осигурим кола и бензин, обясниха обредните служители. 

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3862 |20.08.2008 Пресата на 21 август . 0| 4017 |19.08.2008 Пресата на 20 август . 0| 4072 |18.08.2008 Пресата на 19 август . 0| 4097 |17.08.2008 Понеделнишката преса на 18 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads