Реклама / Ads
0| 3992 |22.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 23 януари

.
Вестниците пишат за сваления антимафиот № 1 поради смърт на задържан; за това, че такситата са празни, но помпат цените; за това, че Топлото набивал френски сирена с пари на абонати.
 

 

Свалиха антимафиот № 1 заради смърт на задържан, оповестява Дневен Труд.

Антимафиот № 1 Петър Владимиров бе свален от поста. Отстранени бяха и замесникът му в ГДБОП Калин Михов и началникът на „Контратероризъм“ Атанас Димитров. Пенсиониран бе и шефът на дознателите Деньо Терзийски. Причината: мистериозна смърт на задържан от антимафиотите. Пламен Куцаров издъхнал, след като се провалил на детектора на лъжата. Часове по-късно в „Люлин“ бе разстрелян Йордан Цонков – Джиди. Смята се, че има връзка между убития и починалия арестант.

Росен Димов: Конфискация за колите на пияните, цитира 24 часа.

Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов отново поиска държавата да конфискува автомобилите на пияните шофьори. През 2006 г. магистратът предложи това за първи път, но идеята не стигна до пленарната зала на НС. „Надявам се този път предложението ми да мине, или поне да бъде обсъдено. Статистиката показва, че въпреки сериозната медийна кампания и общественото недоволство броят на случаите е тревожен и те не намаляват. Миналата година Върновният съд изключи с едно свое решение прилагането на административна глоба, т.е. при всички случаи се върви към налагане на наказание. Да не говорим, че има и 55 случая, в които шофьори за втори път са залавяни да карат пияни, т.е. има заклекти рецидивисти“, коментира Димов.

По-ниски сметки за парното? Колкото отчете топломерът, постановява 24 часа.

Януарското парно ще бъде засечено от топломерите в абонатните станции в 0ч. на 1-ви февруари. Ако е по-малка енергията, ползвана от блока, тогава ще се разпределят и по-малки количества. Директорът на „Толпофикация“ - София Петко Милевски каза: Имаме реално потребление, отчетено реално и в реално време. Намаленото топлоподаване при подмяната на природния газ с мазута няма да се отрази негативно на сметките, каза Милевски. Той изчислява, че софиянци са били на хладно три дни. След това е поддържана температура на водата от 75-80 градуса.

Топлото набивал френски сирена с пари на абонати, установява Монитор.

Вальо Топлото си падал по френските сирена и диетичните храни. Това стана ясно вчера по време на поредното заседание по делото за безстопанственост срещу бившия директор на "Топлофикация - София" Валентин Димитров. Преди половин година прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост срещу Димитров и още шестима бивши членове на борда на директорите. Според държавното обвинение в периода 2003-2006 г. те са изразходвали необосновано 2 милиона лева за "представителни разходи". Пред Софийския градски съд домакинката на дружеството в този период Илияна Качакова съобщи как Валентин Димитров е бил снабдяван за собствени нужди със сирена и ароматизатори. Доставките за шефа са правени от един от снабдителите на дружеството - Александър Павлов. Поръчвани са били диетични храни, но и косачки за трева, маркучи, аксесоари за GSM и дори устройства за гонене на кучета. Според Топлото те били използвани от инкасаторите на дружеството. 

Такситата празни, но помпат цените, установява Стандарт.

Такситата са празни, но въпреки това правят опити да вдигат цените. Една от столичните компании вече вози на цена от 77 ст. на километър. Тарифата е еднаква и през деня, и през нощта. Повечето от жълтите коли обаче все още карат на 54-59 стотинки през деня и 79 през нощта. Всички превозвачи обмислят корекции на такстите. Някои настояват, че цената трабва да се увеличи, за да компенсира завишените разходи за поддръжка на колите и заплатите на шофьорите. Така обаче ще загубят и сегашните си клиенти. Затова някои таксита обмислят дали да не свалят тарифите, за да върнат пътниците в колите. Броят на хората, които ползват услугите на такститата, е намалял на половина, съобщи шефът на Националната асоциация на таксиметровите водачи Яне Янков.

Протести затварят изцяло границата с Гърция, информира Дневник.

Безпрецедентно откъсване на България от Гърция за неизвестно колко дълго започва днес в 11 часа заради блокадите на протестиращите гръцки фермери, предупреди Гранична полиция. Последният свободен граничен пункт Капитан Петко Войвода в Смолянско ще бъде затворен в петък от гръцка страна. През Ексохи - Илинден и Промахон - Кулата вече не може да се преминава. Единствената алтернатива остава заобикалянето през ГКПП Златарево към Македония и после на юг към Гърция. Това обаче е възможно само за превозвачи и пътници с документи за пресичане на външна за ЕС граница, каквито са българско-македонската и македонско-българската.

Съдът в Страсбург събуди църковния разкол, известява Новинар.

В рамките на следващите три месеца държавата и алтернативният синод на Инокентий трябва да се споразумеят и да поделят имотите на Българската православна църква (БПЦ). Това гласи оповестеното в четвъртък решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото, заведено от синода на Инокентий срещу българската държава. Делото е заради намесата на държавата в църковния конфликт и нарушаването на правата на разколниците, които бяха прогонени с полиция от храмовете и манастирите си през 2004 г. Искът по делото е за 700 млн. евро. Ако държавата и хората на Инокентий не се споразумеят, съдът ще определи кои земи и имоти остават за синода на Максим и кои ще преминат във владение на Инокентий.

Защо не печелим от туристически райони?, пита Пари.

Защо не печелим от туристически райони? Отговорът е: У нас те имат неясни граници, липва информация за идеята и има конфликти за власт, които саботират туристическо райониране. Преди година и половина за пръв път Държавната агенция по туризъм (ДАТ) представи идеята си България да бъде разделена на туристически райони. Целта беше да се изведе на преден план най-характерната черта на даден район, така че той да се превърне в разпознаваема дестинация. Подобен подход ще позволи на страната да се представя на регионален принцип по време на международни изложения. Такава е и международната практика.  

Кабинетът няма да отваря АЕЦ, рекетира ЕС за пари, пише Атака.

Кабинетът Станишев няма намерение да отвори 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", а да получи повече пари от ЕС като компенсация за газовата криза. Това стана ясно от изказването на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера. Министърът заяви, че ЕС може да реши да подкрепи България по друг начин, а не чрез разрешение за пускането на някой от спрените реактори. Целта на проекторешението и дискусията днес е да потърсим начини за компенсация в диалог с Брюксел, призна по време на дебатите в парламента Димитров. Освен пари, като компенсация държавата ни ще иска да получи и увеличение на квотата за парникови газове. С това ще се облагодетелства близкият до президента Първанов - Христо Ковачки.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4241 |21.01.2009 Пресата на 22 януари . 0| 4067 |20.01.2009 Пресата на 21 януари . 0| 3871 |19.01.2009 Пресата на 20 януари . 0| 3886 |18.01.2009 Понеделнишката преса на 19 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads