Реклама / Ads
1| 4066 |22.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 23 октомври

.
Вестниците пишат за новата банда, отвличаща богати студенти; за Балканите - затънали в дрога и организирана престъпност; за това, че заплатите замръзват за 3 год.
 

Румен Гунински: Лъжа е, че имам SMS от похитителите, цитира Дневен Труд.

“Не е вярно, че съм получавал SMS от похитителите! Никой не ми е искал откуп след отвличането на сина ми. Това, което се тиражира в медиите, е лъжа. Никакъв знак, никакво искане, нищо не съм получил.” Това заяви правешкият бизнесмен Румен Гунински. Синът му Румен-младши беше показно отвлечен в понеделник към 20 ч до сградата на спортната академия в Студентския град. В четвъртък полицейски източници отново потвърдиха неофициално, че в сряда Румен Гунински-баща е получил съобщение от мобилен телефон. То гласяло: “Синът ти е при нас. Приготви пари.” Засега от прокуратурата нито отричат, нито потвърждават тази информация. Ако тя е вярна, изглежда, че бащата е бил предупреден да мълчи за нея в интерес на сина си.

Нова банда отвлича богати студенти, установява 24 часа.

Нова банда, която се занимава с похищения на богати студенти, може да стои зад отвличането на 20-годишния Румен Гунински. Това е една от версиите, по които работят антимафиотите и прокурорите от спецекипа срещу отвличанията. Една от хипотезите е, че бандитите използват услугите на "студенти информатори", които срещу заплащане им "снасят" новини кой от колегите им харчи повече пари, живее ли в луксозно жилище както Румен и какви коли кара. Имало вероятност бандата да черпи информация за доходите на студентите и от местното РУ на МВР. Трети източник на сведения за похитителите били собствениците на лъскави заведения в Студентски град, които също снасяли за студенти със сериозни харчове в техните кръчми и дискотеки. Спецекипът се опасява, че въпросната банда вече е изготвила черен списък с богати младежи, които да бъдат отвлечени и за тях да се иска солиден откуп.

Балканите - затънали в дрога и организирана престъпност, описва Дневник.

Балканите продължават да са основен транзитен канал както за хероиновите потоци към Европа, така и за организираната престъпност. Това обявиха независимо една от друга две международни организации - Службата на ООН за наркотиците и престъпленията (UNODC) и Европол. Българските престъпни групи са най-добрите в изработването на фалшиви евро, а банкнотите, печатани в България, са по-качествени от фабрикуваните в други страни, отбелязва Европол. В доклад, посветен на актуалното състояние на световната търговия с хероин, Службата на ООН за наркотиците и престъпленията критикува България, Румъния и Гърция, че успяват да задържат по-малко от 2% от десетките тонове хероин, които годишно минават през териториите им на път от Азия към Стария континент. По този начин т.нар. Балкански маршрут на хероина продължава да е един от най-натоварените в света.

Изселници гласували и в Турция, и в България, научаваме от Новинар.

33-ма непълнолетни българи са упражнили правото си на вот на последните парламентарни избори на 5 юли. Това показва проверка на ГРАО, изпратена до Централната избирателна комисия. Въпросният протокол е получен и от народните представители от временната комисия, която проверява изборните нарушения на вота за Народно събрание. В документа е записано още, че 174 българи са гласували повече от веднъж. От ГРАО посочват и два случая на гласуване на хора, които не са български граждани.

Заплатите замръзват за 3 год., твърди Стандарт.

Парите за заплати на чиновниците влизат във фризера за следващите 3 г. По 3,2 млрд. лева годишно ще се заделят за възнаграждения в бюджетната сфера до 2013 г. Това е записано в тригодишната прогноза на Министерството на финансите към разчетите на бюджета за 2010 г. Според документа заплатите на чиновниците ще се вдигат само при съкращаване на щата. Целта е те да се обвържат с постигнатите резултати. Работна група вече действа по проекта как парите да зависят от свършената работа. Това е единственият начин добрите служители да получат по-високо възнаграждение въпреки кризата. За догодина се свиват и парите за депутатите. Таванът на пенсиите също замръзва за три години. Възрастните ще вземат максимално 700 лв.

Местят стадиона от пъпа на София, известява 24 часа.

Националният стадион “Васил Левски” да се освободи от мачове, а футболът да се изнесе в покрайнините. Така се отпушва трафикът в центъра на София, предложи вчера пред “24 часа” главният архитект Петър Диков. Инициативата му е по повод новия общ устройствен план на столицата, който СОС приема в четвъртък. В него има доста терени за спорт и атракции, измежду които трябва да се избере един за нов стадион, призова Диков. Старият ще остане за лека атлетика и други спортове. В чертежите имало и терени от по 60-70 декара за нов футболен стадион. За да не предпоставя избора, той отказа да ги посочи.

До 200 лева глоба за загубен паспорт, предупреждава Дневен Труд.

С глоба от 30 до 200 лева ще ни наказват, ако загубим личната си карта или паспорта, ако ги повредим или унищожим. Това повелява Законът за българските лични документи, който влезе в сила от вторник. Със същите суми ще глобяват и онзи, когото хванат, че използва нередовни български лични карти. Пак 200 лева той ще трябва да даде, ако пречи на компетентните органи да разкрият самоличността му. При повторна загуба или повреждане на поспорта глобата нараства до 300 лева.

НАПУК НА "ЛИПСИТЕ": 350 хил. лв. бонуси в МРРБ, констатира Дума.

350 хиляди лева са раздадени под формата на бонуси на служителите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Димитровден. Това призна вчера Росен Плевнелиев.
Регионалният министър обясни произхода на средствата от направени икономии. По думите му ведомството му е успяло да спести парите, лишавайки се от многото заместници, съветници и секретарки. Ден по-рано пък от пресцентъра на МРРБ съобщиха, че парите са спестени от фонд "Работна заплата". Не е раздавана 13-а заплата, тъй като служителите все още не са получили 11-ата и 12-ата си заплата, обясниха в сряда пресслужителите на Плевнелиев. Бонусът бил "традиция" за Димитровден, а размерът - по една заплата. На практика това означава, че е дадена втора 10-а заплата на калпак, коментираха вчера счетоводители.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3971 |21.10.2009 Пресата на 22 октомври . 0| 4028 |20.10.2009 Пресата на 21 октомври . 0| 4063 |19.10.2009 Пресата на 20 октомври . 0| 4167 |18.10.2009 Понеделнишката преса на 19 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads