Реклама / Ads
0| 4215 |23.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 24 октомври

.
Вестниците пишат за това, че обвиниха Батко заради Братко; за гърменето на още афери по САПАРД; за банковия капан за Коце Маца; за прокуратурата и КАТ.
 

 

Обвиниха Батко заради Братко, оповестява 24 часа.

До 8 години затвор заплашват Батко, след като Софийската градска прокуратура го привлече като обвиняем затова, че искал да облагодетелства двамата си братя. Ексшефът на пътищата Веселин Георгиев ще отговаря за престъпление по служба, за което се предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода. Определена му е и мярка за неотклонение парична гаранция от 10 хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на ВКП. От юли 2006 до ноември 2007 г. като изпълнителен директор на фонд Републиканска пътна инфраструктура е нарушил закона за обществените поръчки. Той е одобрил договори между фонда и фирмите Биндер АД, Инмат ООД, Гражданско сдружение Инфраструктурни обекти, с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил.

Каналджия точи карти в бутици, кара джип за 300 хиляди лв., съобщава 24 часа.

Нова измама с кредитни карти в луксозни бутици докара солидни доходи на водопроводчик, който дори си купил лъскав джип Aуди Q7 за над 300 000 лева. Арестуваният преди няколко месеца каналджия бил член на една от петте бенди, които от началото на годината точат банкови карти, като пазаруват в бутиците с перфектно подправени ментета. Измамниците изглеждали като богати юпита и успявали на ден да източат по около 30 000 лева, след като минат през десетина обекта, съобщиха столични криминалисти. Най- предпочитаните стоки били маркови часовници и очила, златни бижута, лаптопи, фотоапарати и плазмени телевизори. Истинският бум на този вид престъпление започнал от юли т. г. За няколко месеца са регистрирани хиляди съмнителни плащания в луксозни магазини и молове в столицата., Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и още няколко големи градове.

Гърмят още афери по САПАРД, европрограмите - под нов въпрос, научаваме от Дневник.

По сигнал от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) прокуратурата разследва две нови афери общо за над 5 млн. евро по САПАРД с германска връзка, съоб- щиха от държавното обвинение в четвъртък. Същия ден източници на „Дневник“ в Брюксел съобщиха, че одиторите на ЕК не са приели първите оценки за съответствие по две от оперативните програми, а тъй като причината е в слабото одитно звено в Министерството на финансите, под въпрос са поставени и останалите пет. По повод новите афери, свързани със САПАРД, от държавното обвинение съобщиха, че през последните три дни заедно с разследващи от Германия са претърсили 15 адреса в София, Бургас и Велико Търново. По неофициална информация на „Дневник“ в аферата са замесени „Сидоренко холдинг“ от Бургас, която се занимава с доставка на машини и технологии за месопреработвателната и хранително-вкусовата промишленост. Другата фирма, проверена от разследващите, е великотърновската „Несто“, която предлага нови и употребя- вани машини.

Банков капан за Коце Маца, информира Стандарт.

Банков капан щракна за Коце Маца. Платежно нареждане доказва, че Костадин Хаджииванов е платил транспорта на контрабанден ТИР цигари през януари 2005 год. Това е основният коз на германското обвинение срещу него в Аугсбург. “Парите са приведени от сметка на Хаджииванов в българска банка към спедиторската фирма на гърка Христос Цопас от Едеса”, обясни говорителят на прокуратурата в Аугсбург Матиас Николай. “Няма по-силно доказателство в съда от документ, показващ директната връзка на обвиняемия с престъплението”, коментира той. Според германския закон Хаджииванов може да получи от 1 до 5 години и 624 000 евро глоба.

Такса от 150 лв. за камион в София, известява Дневен Труд.

Задръстванията и мръсотията в София ще намалеят, а столичани ще си отдъхнат от тътена на тежки камиони по улиците. Общинският съвет забрани движението на камиони над 8 тона в широкия център на града. Ако към стотиците строителни обекти трябва да вървят тежки машини, з атях ще се плаща такса на общината – 150 лева на ден за машина от 8 до 30 тона и 300 лева на ден за ТИР над 30 тона. Ограничението ще влезе в сила от 1 януари 2009 година и ще важи всеки ден от 7 до 22 часа. А според наредбата за транспортна дейност за нарушение на това изискване глобата е до 500 лв. Контролът трябва да се извършва от общината и КАТ.

Прокуратурата ни приличала на КАТ, пише Дневен Труд.

“Много ми е болно, че нашата прокуратура се е превърнала в КАТ”, обяви главен инспектор Ана Караиванова на конференция за ефективността и прозрачността на обвинението. “Докога в годишните отчети най-много ще са обвиненията за транспортни нарушения, а в същото време сериозни престъпления остават неразследвани?”, запита риторично тя. И допълни, че до 1995 год. Тези деяния са били наказвани от КАТ. Според Караиванова обаче е рано да се преобръща моделът и прокуратурата да излиза от съдебната власт.

Данъчна вратичка за фирмени автомобили, отбелязва Пари.

Данъчна вратичка за фирмени автомобили - такова е положението със заложената в Закона за данъка върху добавената стойност възможност за облекчения при закупуването и ползването на автомобил за стопански нужди. На фирмите им се приспада от други дължими данъци предварително внесеният ДДС по закупуването и обслужването на колата. Това означава, че разходите им се намаляват с 20% не само за стойността на автомобила, но и при ползването на сервизи и автомивки, купуването на резервни части, гориво, масло и други консумативи.  

Кризата повлече имотите, разкрива Монитор.

В девет областни града има спад на продажните цени на готовите жилища през третото тримесечие на годината спрямо второто, сочат данните на Националния статистически институт. Градовете, където е регистрирано поевтиняване, са Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Русе, Стара Загора и Шумен. Най-голямо е понижението в Шумен, където средната цена намалява със 7,7% през третото тримесечие спрямо предходното до 995,50 лв./кв. м. В Русе апартаментите поевтиняват с 5,9% до 1646,17 лв. /кв. м, а в Благоевград - с 5,2% до 1235,67 лв./кв. м.Средно за цялата страна имотите бележат ръст от 3%, което представлява забавяне спрямо отчетените 5,9% през второто тримесечие. Така квадратен метър жилищна площ в апартамент в някой от областните градове на страната струва средно 1418,24 лв. през третото тримесечие според официалните статистически данни. 

Законът за етажната собственост бил неприложим, твърди Дума.

Законопроектът за етажната собственост е безкрайно лош, а още по-голямо зло е законопроектът за енергийната ефективност. Това каза вчера главният секретар на омбудсмана Гиньо Ганев - Борислав Цеков по време на кръгла маса "Управлението на етажната собственост в България и страните от ЕС", организирана от Гражданското сдружение срещу корупцията и незаконното строителство. Цеков каза още, че двата законопроекта предвиждат въвеждане на обща сметка за парно отопление, която нарушава индивидуалните права на потребителите. Законопроектът за етажната собственост е погрешен като философия, защото механично пренася практики от европейски страни, които са неприложими у нас, каза Борислав Цеков. Той посочи, че България е голямо изключение в ЕС, тъй като повече от 90 на сто от жилищата у нас са индивидуална частна собственост. В Европа и САЩ по-голямата част от жилищата са на един собственик и той ги отдава под наем, затова там е възможно да има общи потребителски сметки, обясни Борислав Цеков. Според него идеята "една абонаментна станция, една сметка" е порочна и се подкрепяла само от председателя на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай. Трябва да се даде решителен отпор на плащането на една сметка, каза Стоил Сотиров - председател на гражданското сдружение, организирало кръглата маса. Според него трябвало е да има публично обсъждане на законопроекта за етажната собственост преди внасянето му в парламента. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4215 |22.10.2008 Пресата на 23 октомври . 0| 3942 |21.10.2008 Пресата на 22 октомври . 0| 3787 |20.10.2008 Пресата на 21 октомври . 0| 3974 |19.10.2008 Понеделнишката преса на 20 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads