Реклама / Ads
0| 4321 |27.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 28 май

.
Вестниците пишат за 290 000 на съд за неплатен GSM; за това, че в МЗ източвали пари с фиктивни договори; че ДПС призна: Сривът в икономиката почна при Сергей.
 

290 000 на съд за неплатен GSM, информира 24 часа.

80 000 дела срещу длъжници за телефон ще блокират Софийския районен съд от есента, предупреди шефът му Красимир Влахов. Делата се завеждат от фирма "С. Г. Груп", която изкупила вземанията на мобилния оператор GLOBUL . Неплатените сметки само в София са за 100 млн. лв., очаква се поне по 1/3 от тях да започнат искови производства. Мобилният оператор има намерение да продаде задълженията на близо 290 000 некоректни абонати. “Гражданските дела ще надхвърлят 220 000, което е три пъти повече от 2009 г. Липсата на помещения за обработка на новите заявления, недостигът на съдии и администрация ще блокират работата ни”, твърди Влахов.

Леон Пенета: Ти си лидерът! Аз съм шефът на ЦРУ, цитира 24 часа.

Бойко Борисов разконспирира шефа на една от ключовите разузнавателни служби в света. Премиерът се срещна с директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Леон Панета. Обикновено визитите на ръководителите на ЦРУ се държат в пълна секретност от съображения за сигурност. "Уверих министър-председателя, че ще направим всичко възможно да продължим доброто сътрудничество, особено в усилията на правителството за справяне с корупцията и за установяване на по-голяма сигурност в България", подчерта Леон Панета. Той добави, че е предал на Борисов поздрави от президента на САЩ Барак Обама и го уверил в силната подкрепа на САЩ за България и за сигурността и безопасността на българския народ. Според участвали в срещата двамата постигнали разбирателство по всички въпроси. МС разпространи снимка, на която Панета сочи с пръст Борисов и му казва: "Ти си лидерът на България."

Съдът: Цонев не е предлагал подкуп, пише Дневен Труд.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев не е предложил рушвета заради който беше арестуван. Това показват материалите, събрани със СРС, обяви съдия Мария Митева в Софийския апелативен съд. Тя решаваше в четвъртък за свободата на ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който беше прибран под стража по същото дело. Попов и Цонев бяха задържани на 1 април заедно със съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров. До арестите се стигна, след като следователят от НСлС Петьо Велков Петров съобщи на началника си Бойко Найденов, че тримата са извършили корупционно престъпление, като са му предложили 60 000 евро подкуп. Срещу тия пари той трябвало да потули разследване срещу бившия министър. В четвъртък обаче апелативните съдии освободиха първия от триото обвиняеми. Тенчо Попов вече е на свобода срещу гаранция от 10 000 лв. “Обоснованото предположение за предлагане на даване на подкуп от Попов е разколебано” каза съдия Мария Митева.

В МЗ източвали пари с фиктивни договори, съобщава Новинар.

В министерството на здравеопазването работят чиновници, които са едновременно на щат и на граждански договори. Това съобщи в Разград вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Въпросната справка била предоставена от здравното ведомство. В министерството работят 400 служители. В същото време гражданските договори за експертни услуги, по които също се получават пари, са 509. По тази схема един чиновник можел да си докарва по 3-4 заплати месечно, и то за работа, която се съдържа в задълженията на щатната характеристика.

ДПС призна: Сривът в икономиката почна при Сергей, цитира Стандарт.

Част от негативните тенденции в икономиката у нас са отчетени още в края на мандата на миналия кабинет. Това признаха от ДПС, които участваха в управлението на тройната коалиция. Хората на Ахмед Доган изкараха в парламентарната си стая "Стена на истината" за динамиката на няколко икономически показатели по време на мандата на тройната коалиция и на сегашното управление. На стената са проследени тенденции по данни на НСИ за динамиката на БВП, заетите лица, преките инвестиции, фискалния резерв, производителността на труда, дефицита, инфлацията, вноса и износа. Идеята на ДПС е на всяко тримесечие, когато станат ясни новите данни, те да бъдат нанасяни и така да можело да се прави сравнение за развитието на икономическите процеси в страната.

"Овергаз" влиза в пряка конкуренция с "Булгаргаз", четем в Дневник.

От догодина "Овергаз" ще се конкурира пряко с "Булгаргаз" за големите промишлени потребители на природен газ. Компанията, 50% от която официално се държи от руския монополист "Газпром", ще излезе директно на пазара с 1 млрд. куб.м природен газ, каза пред "Дневник" зам. изпълнителният й директор Светослав Иванов. Това е количеството, за което в края на тази година изтича договорът с "Булгаргаз". Той няма да бъде подновен, съобщи изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев. Освен в ролята си на посредник в доставките на руски природен газ за държавната "Булгаргаз" досега "Овергаз" участваше активно в битовото газоснабдяване, но то е много малка част от пазара. Според експерти с решението на компанията от 2011 за първи път ще има реална конкуренция, въпреки че на теория секторът е либерализиран от четири години.

Домоуправителят задължително платен, твърди Дневен Труд.

Домоуправителите в жилищните сгради ще бъдат вече платени. Това e една от промените, които се обсъждат в Закона за етажната собственост. Корекциите се подготвят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и се очаква да бъдат внесени в парламента до края на юни. Целта е да има стимули за хората, които развиват общественополезна дейност, коментираха от министерството. Проблемът бил, че в закона трябва да се посочи минимално възнаграждение, а не е сигурно дали това ще хареса на всички.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4204 |26.05.2010 Пресата на 27 май . 0| 4220 |25.05.2010 Пресата на 26 май . 0| 4428 |24.05.2010 Пресата на 25 май . 1| 4120 |20.05.2010 Петъчната преса на 21 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads