Реклама / Ads
0| 4052 |27.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 28 ноември

.
Вестниците пишат за втори шамар от Брюксел заради столичния боклук; за Станишев, който трябва да слезе от трамвая; за нарушения в МВР по времето на Румен Петков; за вечерния час за малолетни.
 

 

Втори шамар от Европа, гневи се Стандарт.

За 48 часа Еврокомисията зашлеви втори мощен шамар на България. Чиновниците в Брюксел ни пратиха вчера две писма с последно предупреждение заради столичния завод за боклука и заради неспазване на директивата за дивите птици. Ако не се съобразим с правилата на Брюксел, Еврокомисията е готова да съди България заради сметта на София. Причина за жълтия картон стана провалът на българските власти в решаването на проблема с извозването и преработването на отпадъците. Депешата е изпратена до българското правителство. Брюксел ни дава срок от 2 месеца да решим проблема. Комисията може да поиска от съда и налагане на финансова глоба за България. Санкцията за неизпълнение на директивите на ЕК може да удари 100 хил. евро на ден.

Еврокомисията: Стига приказки, свършете нещо!, цитира Дневник.

След единодушната реакция на управляващите в София, че решението на Европейската комисия за окончателното отрязване на 220 млн. евро по програма ФАР за България е "крайно несправедливо", проява на "двоен стандарт", а дори и следствие от политическата борба за надмощие в Европейския парламент, ключови представители на администрацията на ЕС повториха в четвъртък в Брюксел и София много ясно защо е заплашена помощта не само от предприсъединителните програми, но и от структурните фондове.В белгийската столица генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей заяви пред "Дневник", че основният резултат, който се очаква от България, е система, която хваща проблемите и ги решава. "Не искаме нови планове за действие всеки месец - по-малко хартия и повече резултати", призова Дей. По думите й съдебната система в България е способна да постигне такива резултати, "но сега не го прави". Правосъдието трябва да е достатъчно силно, за да събира доказателства, да провежда достатъчно бързо съдебни процеси и да произнася присъди. Системата за управление на еврофондовете пък трябва "да може да ни убеди, че има контрол и правилно разпределение" - така генералният секретар обобщи проблемите на Еврокомисията със София. Дей посочи, че комисията продължава да се безпокои от въпроса за партийното финансиране. "Има конкретни случаи, подозрителни договори или поне такива, които ни карат да си задаваме въпроси", каза тя.

Станишев да слиза от трамвая, призовава Новинар.

Сергей Станишев спешно трябва да слезе от трамвая. И да уволни двама-трима от правителството. Само така ще покаже на Брюксел, че не е функция на група тъмни балкански субекти. Че правителството ни не се състои само от пладнешки разбойници, които най-обичат да крадат еврофондове. Станишев трябва да прочете още веднъж мотивите на еврокомисията и вместо „да се разочарова”, да проумее най-сетне, че Брюксел не желае да работи с престъпници. И няма какво да чака вторнишкия лаф с царя и Доган, а да си свърши работата. Защото тук не става въпрос за политическото му лице, нито за това на тройната коалиция и обръчите й, а за България. Която поне наполовина му се води татковина.

Величия на БКП осъдиха България в Страсбург, информира Дневен Труд.

Единадесет от 23-ма обвиняеми по прословутото Дело № 3 за помощите, раздавани на държави и партии от Третия свят, вече осъдиха държавата в Страсбург. До вчера делата си посмъртно бяха спечелили бившият премиер Андрей Луканов и членът на политбюро от Татово време Огнян Дойнов. За още девет висши функционери на бившата БКП и членове на МС вчера Европейският съд по правата на човека призна, че България не е осигурила справедлив процес в разумен срок. Това са Стоян Михайлов, Станиш Бонев, Емил Христов, Милко Балев (покойник), Йордан Йотов, Григор Стоичков, Иван Илиев, Георги Караманев и Георги Йорданов.  

Сметната палата установи серия нарушения в МВР по времето на Румен Петков, съобщава Дневник.

Сметната палата установи грешки в счетоводството, неправилно управление на бюджетни средства и липса на контрол на имотите и активите в МВР по времето на бившия министър Румен Петков. Одитът, който обхваща периода от 1 януари до 31 декември 2007 г., е публикуван на интернет страницата на палатата. "Не мисля, че сме бъркали. Правили сме го в интерес на държавата и на служителите на МВР", заяви пред "Дневник" Румен Петков, попитан дали е запознат с документа.В доклада си палатата посочва, че през 2007 г. министерството е купило самолетните билети за 1.256 млн. лв. от различни фирми, без да обяви обществена поръчка, т.е. в нарушение на закона. За целия одитиран период МВР е направило само една обществена поръчка - за групова застраховка "Живот" на служителите си. В процедурата са участвали пет фирми, комисията за избор на изпълнител обаче констатирала, че офертите на четири от тях не съответстват на условията и за победител бил определен "Булстрад живот" АД. В МВР липсват вътрешни правила срещу пране на пари, няма и стратегия за управление на риска, констатира Сметната палата. Одиторите са установили множество нередности в счетоводната дейност на министерството. Счетоводни документи се обработват ръчно или с нелицензирани програмни продукти, констатира още докладът. 

Инжекция за банките, оповестява Стандарт.

Родните банки ще получат мощна инжекция от няколко милиарда лева. БНБ реши да даде глътка свежи пари на трезорите от 1 декември. Това ще стане, като се намалят задължителните им резерви в Централната банка. Сега блокираните суми са 12% от всички депозити. От следващия месец те падат до 10 на сто. Ново облекчение ще има и от 1 януари. Тогава се намаляват от 10 на 5% резервите върху привлечените от трезорите средства от чужбина. Пак от Нова година банките ще могат да оперират с всички привлечени средства от хазната и местните бюджети. Очаква се мерките на БНБ да доведат до падане на лихвите по кредитите, прогнозираха експерти 

София бламира частниците, връща си обратно всички фирми, пише Новинар.

За да не дава допълнителни пари за почистване на града на частни фирми, кметът на София Бойко Борисов е решил да създаде общинско дружество, което да се заеме с чистотата на столицата. По време на вчерашната сесия на градския парламент градоначалникът за втори път потвърди намерението си. „Колкото и пари да наливаме, концесионерите няма да си вършат работата. Считам, че София ще стане по-чиста, ако комуналните услуги станат общински”, обоснова се Борисов. Малко по-късно през деня председателят на столичния общински съвет Андрей Иванов заяви пред журналисти, че общината ще преговаря със сегашния концесионер "Новера" за откупуване на фирмата. Само преди седмица общината даде чистенето на пет столични района на частна фирма – австрийската „Заубермахер”. Борисов заяви още, че иска Столична община да възвърне изцяло собствеността си и върху Общинска банка, както и върху всички фирми, които преди години общината е дала на частници.

Джип с откуп рекорд откраднат от полицията, твърди 24 часа.

Ловък апаш открадна джип BMW Х6 за близо 200 хил. лева от паркинг пред столично РПУ. Седмици след като колата бе свита, за нея бе поискан рекорден откуп от 25 хил. евро. Джипът стоеше там като веществено доказателство. В началото на ноември полицаи от столичния сектор "Автокражби" арестуваха изнудвача и намериха джипа. Рекетьорът Ники Ташев обаче бил пуснат от съда с парична гаранция от 500 лв. Беемвето било отмъкнато повторно на 21 ноември следобед пред IV РПУ. Дежурните полицаи открили липсата на джипа. Вчера от столичната полиция потвърдиха кражбата. Първата автокражба бе извършена от 35-годишен бандит с дълго досие и близък до сочения от МВР за наркодилър Илиян Варсанов. Откраднатият немски всъдеход е последен модел от 2008 г. Базовата му цена започва от 160 хил. лв. Преди първата кражба той бил паркиран пред дома на заможен столичен бизнесмен в кв. Княжево. Собственикът установил на 10 септември т.г., че джипът му е изчезнал, и веднага подал жалба в полицията. Ден по-късно на телефона в дома му се обадил непознат мъж, който му казал, че за да си получи колата обратно, трябва да плати 25 хил. евро откуп. След втората кражба, беемвето все още не е намерено. 

Вечерен час за малолетните, оповестява Дума.

Създава се специална закрила на деца на обществени места, която ще се осигурява от органите на МВР, дирекциите "Социално подпомагане", кметовете, регионалните инспекторати по образование, регионалните центрове по здравеопазване и от собствениците, наемателите и ползвателите на търговски обекти, кина и театри, както и от организаторите на обществени прояви. Предлага се още и разширяване състава на Националния съвет за закрила на детето. Регламентира се предоставянето на нов вид социални услуги - резидентен тип. Те ще позволяват на ограничен брой лица - не повече от 15, да получават възможност за живеене в среда, близка до семейната. С други промени се забранява разгласяването на сведения и данни за дете без съгласието на неговите родители и законни представители, а когато то е навършило 14 години - и с неговото съгласие.

 

Frognews.bg 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4035 |26.11.2008 Пресата на 27 ноември . 0| 4093 |25.11.2008 Пресата на 26 ноември . 0| 3904 |24.11.2008 Пресата на 25 ноември . 0| 3883 |23.11.2008 Понеделнишката преса на 24 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads