Реклама / Ads
0| 4010 |30.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 31 октомври

.
Вестниците пишат за евродепутати, усетили България без упойка; за делото “Лиани”, което било “Лиана”; за Пурата, който карал бъги, докато го смятали за отвлечен; за ДПС и “Атака”, които се заплашвали с убийства.
 

 

Спират приватизацията, оповестява 24 часа.

Заради глобалната криза кабинетът да спре приватизацията на държавни активи. Това било принципно договорено на Съвета на коалицията в резиденция “Лозенец” преди дни, съобщи депутатът от БСП Петър Кънев. “Става дума за големи инфраструктурни проекти и активи. Цената им пада и има реална опасност да продадем нещо толкова евтино, че да се обезсмисли продажбата”, обясни мотивите Кънев. “На съвета се чуха различни, дори противоположни мнения, няма крайно решение”, коментира обаче зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. “ДПС е и за приватизацията, и за концесионирането”, каза зам.-председателят на партията Йордан Цонев. 

Евродепутати усетиха България без упойка, метафорично отбелязва Дневник.

Представители на Европейския парламент от Комисията по петициите, дошли да се запознаят на място със сигналите от български граждани, бяха шокирани от видяното и на идване, и на заминаване от страната. В края на мисията си в четвъртък самите те посочиха като причина за стъписването си неспособността на държавното управление да прекрати незаконни практики, независимо дали става въпрос за таксиметрови услуги или за строежи в защитени територии. Евродепутатът Дейвид Хамърщайн се е сблъскал с българската действителност още със слизането от самолета. Качил се на такси от софийското летище до бул. "Дондуков" в центъра, което му струвало 105 лв., а разписката за услугата се оказала фалшива. "Разказах за това на министъра на транспорта, но той заяви, че не може да направи нищо по въпроса с незаконните коли", каза Хамърщайн, който е от групата на зелените. Според него много други неща в България се случват по същия начин. Останахме шокирани от видяното, обобщи Кати Синот, зам.-председател на Комисията по петиции. Според нея в България природата системно се уврежда. От 27 до 30 октомври петима евродепутати успяха да посетят незаконни обекти в Рила, бяха в Челопеч, където е златната мина на "Дънди прешъс металс", разговаряха с недоволни граждани в София и в Габрово. Най-голям брой от петициите са свързани с опазването на околната среда, а останалите засягат условията в домовете за деца, въпроси на църковната общност, трудовоправни отношения, пенсионно осигуряване. Мисията имаше срещи и с представители на министерствата на транспорта и на околната среда.

Пътната агенция съобщи за фирмите на и.д. шефа й, четем в Дневник.

ДАНС и държавната финансова инспекция да проверят финансирането от Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) на текущите ремонти. За това настоя в четвъртък парламентарната комисия за борба с корупцията. Според членове на комисията средствата за ремонти непрекъснато се увеличават, но пътищата са в много лошо състояние, което буди съмнения. От НАПИ обявиха, че вече ще плащат за толкова ремонти, за колкото има пари. В заповедта на и.д. шеф на агенцията Иван Атанасов се казва, че оттук нататък ремонтите и поддържането на пътищата ще подлежат на строг финансов контрол и "превенция на рисковете". Приоритетни вече ще бъдат проектите за възстановяване на прекъснати пътни връзки, за зимно поддържане и поставянето на маркировка. 

“Лиани” било “Лиана”, пише Монитор.

Оперативното дело "Лиани", за което се твърди, че проверява незаконното финансиране на политическа партия, всъщност се казва "Лиана". Това обясни пред журналисти депутатът от НДСВ Станимир Илчев. Вчера пред депутати от вътрешната комисия в парламента бяха изслушани министърът на вътрешните работи Михаил Миков и председателят на ДАНС Петко Сертов. По време на заседанието двамата обяснили, че оперативно дело с името "Лиана" съществува. То обаче е започнато през 2006 г. като разследване за служебни престъпления на лице от МОСВ. Преди 3 дни делото е било поискано от Софийската градска прокуратура, където се намира в момента. Пред журналисти Михаил Миков отказа да коментира информацията, която е била дадена на заседанието, защото тя била класифицирана. "Мисля, че е редно обществото да знае, ако има случаи на незаконно финансиране на политически партии. Ако имам такава информация, бих я споделил", заяви Миков след заседанието. 

ДПС и “Атака” се заплашват с убийства, твърди Дневен Труд.

Лидерите на ДПС и на “Атака” в Твърдица си размениха вчера взаимни обвинения в отправяне на закани за убийство. Най-напред се оплака зам.-кметът на миньорското градче Мустафа Мустафов. Той съобщи, че около 10,30 ч вчера пред сградата на кметството случайно се срещнали с шефа на “Атака” Методи Методиев. Докато се разминавали, Методиев му подхвърлил: “Теб още ли не са те гръмнали? Аз лично ще те гръмна!” “Не съм предизвиквал с нищо този човек. Нямам представа защо ми отправи заканата за убийство”, обясни Мустафов. Той подал жалби в полицията и прокуратурата за случая. “Той ме заплаши с убийство. И по тази причина аз също ще се оплача на полицията и прокуратурата!”, коментира от своя страна Методиев. Неговата версия е, че първи Мустафов го е нападнал с думите “Скоро ще дойде и твоят ред” 

Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла, обявява 24 часа.

Кой на кого изпраща имейл, ще могат да следят занапред борците с престъпността. За тях вече няма да са тайни и събеседниците в популярните интернет чатове като Skype и ICQ например. Това реши парламентът вчера с одобрени на първо четене 2 проекта за промени в закона за електронните съобщения. С тях депутатите задължават всички интернет доставчици да пазят тази информация 12 месеца. Тя може да бъде изискана при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност, е записано в проекта на МС. Според шефа на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов тази формулировка отваря прекалено широко вратата МВР да се рови в електронната кореспонденция на гражданите. На косъм мина неговото предложение тази информация да се предоставя само със съдебно решение за разкриване на тежко престъпление. Не се знае кой от двата варианта ще одобрят депутатите при окончателното гласуване. МВР ще научава адреса, от който е изпратено дадено съобщение, до кого е, кога и колко дълго е продължила връзката. Съдържанието му обаче няма да се разкрива. Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони. Телефонните компании ще са длъжни при поискване да предоставят номера на абонати за ежегодна актуализация на указателите, записаха депутатите. Шефът на комисията за регулиране на съобщенията вече ще има 6-годишен мандат. Досега бяха 5. Драстични глоби за мобилни оператори, които не спазват европейския таван за роуминг услуги, предвиждат избраниците. При първо нарушение компаниите ще плащат до 2 млн. лв. При второ сумата скача двойно. 

Насърчават банките да отпускат повече кредити, съобщава Новинар.

Българските банки трябва да започнат да отпускат кредити и ще ги насърчаваме да го правят. Това заяви вчера управителят на БНБ Иван Искров на среща с банкери. По думите му преди време политиката на централния трезор е била да ограничи кредитирането, тъй като банките са отпускали много заеми. Сега, когато заради световната финансова криза те са по-консервативни и предпазливи, политиката на БНБ ще бъде да ги насърчава да отпускат кредити. Българските трезори разполагат с достатъчно пари, за да дават заеми за потърпевшите от кризата отрасли у нас. Искров посочи, че постъпленията в банките през септември тази година са малко над 1 млрд. лв., което е с 30 процента повече от същия период на 2007 г. Очакванията са до края на годината постъпленията в трезорите да стигнат 1,5 млрд. лв. По думите на Искров хората не са загубили доверие в кредитните институции нито у нас, нито в тези по света и затова не са изтеглили депозитите си. Управителят на БНБ беше категоричен, че България няма да получава заем от МВФ заради кризата, каквато финансова помощ получиха вече страни от ЕС.  

1200 души от „Кремиковци” - на улицата, научаваме от Дума.

Има вариант продукцията на металургичния комбинат да бъде изкупена от Държавния резерв Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви вчера, че в момента конюнктурата за “Кремиковци” е много неблагоприятна и е по-добре комбинатът да бъде държан в латентно състояние и около 3500 човека да работят в чистите производства. По думите му е рано да се погребва “Кремиковци”, но около 1200 човека трябва да бъдат съкратени и компенсирани, ако не бъде намерен оператор. Вчера металурзите се събраха пред МС, тъй като по време на заседанието на правителството трябваше да се вземе решение за подпомагане бързата продажба на наличната в “Кремиковци” продукция и с получените средства да се осигурят суровини за работа. Ако това не се случи, една възможна схема е да се закупи продукцията за Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. Синдикатите заплашиха столицата с блокада от понеделник, ако не се вземе правилно управленско решение и не се платят заплатите на металурзите.  

Пурата карал бъги, докато го смятали за отвлечен, разказва Новинар.

Бившият митничар Георги Георгиев-Пурата не е бил отвличан, а карал бъги из Стара планина. Това заяви вчера негов приближен, който работи в автокъщата на Пурата в столичния кв. "Горубляне". По думите на авера му Георгиев наистина изчезнал за няколко дни. Наистина се притеснихме, разказа той. Оказало се обаче, че от автокъщата не могли да се свържат с него, докато той бил в планината, тъй като телефонът му нямал обхват, а и сигналът от джипиеса на колата му се изгубил. След това Георгиев се прибрал и чак тогава разбрал, че медиите го смятали за отвлечен. Не е вярно това, което се пише по вестниците, че му липсвали пръсти и че искали откуп от милион и половина, категоричен бе неговият приближен. Вчера от журналистите, събрали се пред автокъщата на Георгиев, охраната му пускаше само жени. Те обаче бяха пропускани, само при условие, че не внасят записващи устройства и камери. След като се разбра, че Пурата се е появил, около автокъщата непрекъснато обикаляха полицейски патрулки. 

Съдия и адвокат завлякоха 10 млн. лв, обявява Монитор.

Адвокат и съдия от Районния съд в Костинброд са въртели измами с имоти за милиони. Това съобщи вчера главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет Анна Карагеоргиева. Схемата е била доста сложна и чрез нея са завлечени над 10 милиона лева от възрастни хора без наследници. Чрез подставени лица в общината измамниците проучвали бъдещите си жертви. Те търсели в системата на ЕСГРАОН възрастни хора без наследници, които да притежават апетитни имоти в центъра. След това изготвяли фалшиви записи на заповеди, с които собствениците на имотите се задължават да върнат големи суми пари. Хората, които "кредитирали" богатите баби и дядовци, дори не подозирали, че много скоро ще станат собственици на имоти за милиони в столицата. След проверка на инспектората се оказало, че един от кредиторите 4 години живял в Испания, а отскоро е в Софийския затвор. Въпреки това обаче затворникът бил "упълномощил" адвокат, който да води граждански дела, чрез които да му върне дадените в заем милиони. При разпита на кредитора от разследващите се оказало, че той дори не подозира, че има възможност да се сдобие с имот в столицата, нито е упълномощил свой защитник да води дела. 

Вълчев се ядоса на учените, информира Дума.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев скочи разгневен и стремглаво напусна залата по средата на обсъждане на проблемите на науката в "Червената къща" в сряда вечерта. Поводът бяха думите на младия биолог Йордан Манасиев от БАН, че заплатата му е 300 лв., че след защита на дисертацията си е бил в Холандия и видял как безпаричието е довело науката ни до неизпълнимо изоставане в тематиките. По-добре ни убийте, да не се мъчим, каза Манасиев. Когато имате готовност да обсъждаме стратегията за науката, а не личните ви проблеми, тогава ме повикайте, заяви Вълчев, излизайки от залата. Това не са лични проблеми, сподириха го възгласи. Диалог не се получи. Присъствието на ученици от Френската гимназия и на предсрочно пенсионираната директорка Пенка Малинска още в началото ядоса министъра. Обявената тема бе "Реформа на институциите или повече пари за науката". Вълчев искаше дебати по проекта на МОН за стратегия за науката, но отрицателното становище за нея на научния съвет на ядрения институт при БАН бе последвано от още остри критики. След напускането на Вълчев доц. Леандър Литов от СУ подчерта да не се делят БАН и университетите, защото проблемите на науката са общи. Стратегията на МОН насажда преднамерено това разделение, коментираха учените, бурните изказвания продължиха близо 3 часа.  

Нов вирус - хрема и сълзи, предупреждава Дневен Труд.

Нов есенен вирус, който кара очите да сълзят, а носът да отделя упорит секрет, върлува в страната. Само за седмица той е повалил на легло над 4000 души. До дни ще знаем точния им брой, съобщи вчера д-р Ангел Кунчев, началник на отдел “Противоепидемичен” в Министерството на здравеопазването. За разлика от другите вируси, които поразяват горните дихателни пътища (респираторни), при този не е задължително човек да вдигне температура или да усети слабост в мускулите (типичната отпадналост), добави епидемиолог № 1. Есенната зараза разболява хора от всички възрастови групи. Има много болни сред малките деца (до 4 г.), както и сред учениците и хората в активна възраст. Както при останалите респираторни болести, и тази се повлиява от антивирусни препарати, но до 48-ия час след заразяването. 

Бой пред НДК заради Лили, видя Стандарт.

Истерията около предстоящите два концерта на Лили Иванова в зала 1 на НДК стигна своя пик, след като вчера фенове на примата влязоха в ръкопашно-словесна схватка. Билетите от 50 до 100 лв. бяха изчерпани скоростно за проявите на 12 и 13 ноември, та се наложи организаторите да пускат правостоящи. Те са по 20 лв. Почитатели на естрадата обаче се втурнаха масово да изкупуват и тях. "Нищо чудно черноборсаджии да се опитат да ги продават по-скъпо", възроптаха бдителни граждани и предложиха касите да отпускат най-много по 4 билета на човек, а не по 8. Други обаче злостно отвърнаха, че цели офиси се готвят да отидат на събитието. "Всички колежки от първа смяна ще бъдем там", похвали се служителка от голям магазин. В същото време стана ясно, че и билетите за спектакъла на Камен Донев "Възгледите на един учител за народното творчество" утре в зала 1 на НДК са свършили и вече няма дори на търси се.  

Ножица за 3 бона подмладява дами, разучил е Стандарт.

Уникална ножица подмладява дамите, като ги спасява от изтощени и сухи коси. Революционният продукт е с топлинно захранване и струва цели три бона. Той подхранва краищата на косата при подстригване и спира цъфтежа. Топлата ножица вече е хит сред най-известните стилисти в света. Вчера тя направи премиера и у нас на Италианския фестивал на красотата и прическите в Международния пловдивски панаир. Само през четирите фестивални дни във втора палата специалисти по козметика ще консултират безплатно посетителите. На изложението ще бъде представена най-новата техника за разкрасяване - шоко терапия, която връща младостта на кожата. Другият продукт, който от тази година ще превземе салоните за красота, е за кафе терапията. Това е козметика от висок клас, разработена на основата на кафе "Арабика". Освен за разкрасяване тя помага и за оросяване на мозъка, бори стреса и преумората. За първи път на фестивала се предлагат немски солариуми, които говорят и пускат музика на клиентите. Машинките имат вид на космически совалки и на чист български език обясняват на клиентите как да ги ползват. Всеки, който е готов да плати сумата от 11 хиляди евро, може да си вземе такъв солариум и за вкъщи. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5791 |29.10.2008 Пресата на 30 октомври . 0| 4075 |28.10.2008 Пресата на 29 октомври . 0| 4197 |27.10.2008 Пресата на 28 октомври . 0| 3880 |26.10.2008 Понеделнишката преса на 27 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads