Реклама / Ads
0| 3937 |04.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 5 юни

.
Вестниците пишат за това, че 12 милиона заделени за купуване на гласове; за замръзването на 400 000 заплати; за осветяването на всички отвличания.
 

400 000 заплати замръзват, разочарова Дневен Труд.

Заплатите на 400 000 бюджетни служители да бъдат замразени от 1 юли т.г. Възнагражденията на министрите, заместниците им, на членовете на политическите кабинети, на областните управители да се намалят с 15 на сто. Да се свият всички разходи на администрацията и да спрат всякакви излишни харчове. Това са част от мерките за затягане на колана, които финансовият министър Пламен Орешарски предложи на вчерашното заседание на кабинета. Заплатите на 400 000 бюджетни служители да бъдат замразени на сегашното равнище. Възнагражденията на министрите, заместниците им, на членовете на политическите кабинети, на областните и зам. областните управители, на шефовете на агенции да се намалят с 15 на сто. Да се свият всички разходи на администрацията, да се сложи лимит на телефони и коли и да спрат всякакви излишни харчове.
Това са част от мерките за затягане на колана, които финансовият министър Пламен Орешарски е предложил на заседанието на правителството вчера. Колегите му имат около седмица да дадат идеи как ще свият разходите си. Ако бъдат приети на някое от следващите заседания на кабинета, мерките ще влязат в сила вероятно от 1 юли т.г.

12 милиона заделени за купуване на гласове, съобщава Новинар.

Около 6 процента от българите са готови да продадат гласа си и намират това за нормално, съобщи вчера Георги Стойчев от "Отворено общество". Проучване, проведено през май, показва, че 10 на сто са готови да вземат пари, но да гласуват по съвест. 15% обявяват, че ще се оставят да бъдат купени, но няма да гласуват за тези, които им плащат. 65 на сто от българите са категорични, че не биха изтъргували гласа си срещу пари. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пресметна, че ако 120 000 души, което е около 5 на сто от имащите право на глас, са готови да продадат гласа си, това ще струва на партиите около 12 милиона лева. Сумата се получава, ако се приеме, че един глас струва средно 100 лева, като участниците в схемата за купуване на гласове получават различни суми според нивото си в йерархията. Над 40 неправителствени организации, обединени в Коалиция за свободен и демократичен избор, обявиха вчера началото на мащабна кампания срещу търговията с гласове. Мотото на кампанията е "Продаваш само гласа си, а те купуват целия. Не се продавай!". От гражданската коалиция съобщиха, че откриват безплатна телефонна линия за сигнали, чийто номер е 0811 224 и с интернет сайт samizbiram.bg. Случаите на продаване и купуване на гласове ще бъдат проверявани съвместно с ДАНС, МВР и прокуратурата.

Кокошки станаха валута в купуването на гласове, добавя по темата Дневник.

Част от българите все още не вярват в наказуемостта на търговията на гласове - това е един от изводите от проучване на институт "Отворено общество", проведено през май месец. Резултатите бяха представени на съвместна пресконференция с асоциацията "Прозрачност без граници" и "Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор". Според 6% от анкетираните купуването на гласове е нормална практика и не би трябвало да се преследва от закона, съобщи директорът на института Георги Стойчев, цитиран от БТА. Хората, които са склонни да вземат пари за гласа си, са много повече от ефективните "продавачи на гласове", уточни той. Други 26% от анкетираните смятат, че не може да бъде намерен начин, по който да се прекрати тази практика. Все пак 65% посочват, че няма да вземат пари, за да гласуват.

"Синята коалиция" ще съди БСП за клевета, известява Дневник.

"Синята коалиция" ще заведе иск за клевета в съда срещу лидера на БСП Сергей Станишев и водача на листата на левицата за Европейски парламент Ивайло Калфин за това, че водят клеветническа кампания срещу десния съюз. Това съобщиха съпредседателите на изборния щаб - Петър Москов и Найден Зеленогорски.Поводът е серията клипове на партия "Нова зора", в които се твърди, че правителството на Иван Костов (1997 - 2001 г.) е орязало пенсиите на възрастните хора. Според представители на "Синята коалиция" Ивайло Калфин на два пъти публично е поддържал тезата на "Нова зора". Връзката между кампанията на "Нова зора" и левицата се проследява чрез премиерския съветник и шеф на преброителите от "Информационно обслужване" Азер Меликов, от чието име е регистриран и сайтът на "Нова зора" boykostov.org. Досега Меликов не е отрекъл публично авторството си, а Станишев отказа да освободи съветника си.

1% не стига на Яне за евродепутат, съобщава 24 часа.

1,1% не стигат на Яне Янев да си осигури депутат, а царската партия се е отдалечила на 2% от възможността да вкара водача на листата си Меглена Кунева. Това са изводи от проучване на социолозите Саймън Хикс от Лондонското училище за бизнес и Майкъл Марш от "Тринитиколидж" в Дъблин. Според тях за ГЕРБ бюлетина ще пусне всеки трети, което ще даде на партията 6 депутати. С 27% вот БСП ще запази петте си места, след като в последните дни е успяла да подобри позициите си с цели 5%. Изследователите твърдят, че ДПС с 12% вот също качва нагоре и има трима сигурни в Страсбург, макар че по тяхно мнение това би било отстъпление с 8% спрямо вота отпреди 2 г. "Атака"ще вкара двама с резултата си от 11 на сто, прогнозират социолозите. Според тях Синята коалиция ще има 1 представител в Страсбург с 6,2% гласове.

Кризисният щаб на Станишев е незаконен, пише Новинар.

Обявената криза с боклука в София и последвалото създаване на кризисен щаб са незаконни, стана ясно от решение на Върховния административен съд в четвъртък. Магистратите отмениха решението на Министерския съвет с аргумента, че мотивите в докладите на отговорните ведомства, които налагат обявяването на криза, са „общи и неподкрепени с конкретни доказателства”. Според съда на територията на Столична община е била налице организация по сметосъбирането и по сметоизвозването. "Нарушаването на ритъма на тези дейности за определен период от време не налага извод за съществуването на кризисно положение съгласно критериите, заложени в закона", посочват от ВАС. Затова криза по смисъла на закона няма. Незаконни са и решенията, които щабът е взимал. Припомняме, в рамките на един месец държавата даде близо 1,4 млн. лв. за допълнително почистване. Щабът не работи от около месец, тъй като законът, по който беше създаден, беше отменен с новия военен закон.

Ловят хора на Баретата, докато си пият кафето, уведомява Дневен Труд.

Стари и известни кримигерои отново паднаха в капана на МВР. Тежковъоръжени антимафиоти предизвикаха истински екшън вчера преди обед, след като изловиха петима души насред лоби-бара в столичния хотел “Кемпински Зографски”.
С белезници на ръцете бяха оковани Серафим Антонов, Димитър Кукев-Куката, Христо Златков, Борис Борисов-Боби Белята и Тодор Вълчанов. Серафим Антонов бе оправдан през миналата година за убийството на молдовеца Степан Рибаков. Боби Белята пък доби известност като “атентатора рибар”. През 2002 г. той бе спипан за бомбен атентат в автосервиз. По-късно обаче съдът го освободи, тъй като Белята разказал, че е пипал взрив, защото е ходил за риба. Това предизвика скандал между МВР и съда.

Осветяват всички отвличания, четем в 24 часа.

МВР прави анализ на всички отвличания от последните години по разпореждане на главния прокурор Борис Велчев. Това заяви в интервю за“24 часа” вътрешният министър Михаил Миков. Анализът се правел, за да се видят пропуските и грешките в разследването на тези престъпления и да се извлече информация от тях. Данните могат да помогнат за залавянето на бандите, които се занимават с този черен бизнес. “Има случаи, когато полицията е стигнала до извършителите, но това не може да бъде легализирано със средствата на наказателния процес, с годни доказателства, които са необходими в съдебната зала”, каза пред “24 часа” министър Миков.

М. Миков: Никой не ми е плащал рождения ден, казва в интервю за 24 часа министър Миков.

- Г-н Миков, заради кого се извинихте преди два дни - заради всички полицаи, които са били на рождения ден в "Континентал плаза", заради вашите "15 минути" на празника на съдията в резиденция "Лозенец" или заради близките на 17-те загинали край Ямбол?

- Да приемем, че съм се извинил заради всички. Дебатите в публичното пространство достатъчно натовариха съвестта на всички, които по един или друг начин бяхме включени в коментарите около тези събития.
- Казахте, че няма да спорите с Христо Стоичков, който ви поиска оставката. Г-н Миков, на вас като политик кой досега ви е плащал рождените дни?
- Нито ще споря с него, нито ще доказвам. Никой никога досега не ми е плащал рождените дни, а и никога досега не съм правил някакви забележителни чествания. Последния рожден ден празнувах в кабинета си. Никога не съм писал и пращал покани за рождения си ден.
- Не е ли малко смущаващо висши полицаи от средните етажи в МВР, да канят на подобни лични празници толкова много хора, дори целта да е благотворителна?
- Всеки човек е свободен сам да определи по какъв начин да празнува рождения си ден. Разбира се, това трябва да бъде в рамките на неговите финансови възможности. Може би в този случай благотворителността е била причината за такъв широк кръг поканени.
- Обещахте проверка и наказания за висши полицаи, а ако има подозрения за разчистване на сметки в края на мандата?
- Много мислих. Смятам, че цялото разчепкване на този случай и дискусията в публичното пространство са достатъчни като реакция на случилото се. Моралното наказание е наложено. Все пак дисциплинарните санкции са за нещо, извършено по служба, и не могат да изчерпят богатството на личния живот на човек. Пък и нямат такава цел. Отмина времето, когато за женитба и развод в МВР се даваше разрешение.

Румънци продават пиринч за злато, осведомява Дневен Труд.

Позабравени шмекерии на граждани от северната ни съседка отново са на дневен ред във Варненско. Номерата на румънци отпреди 6-7 г., когато евтино продаваха "златни" накити и ужилиха десетки лековерни нашенци, пак са актуални. Девненски полицаи спипаха трио румънски роми, които промениха за пореден път представите ни за летовниците, прескочили до морската столица за уикенда. За 72 ч на "екскурзия" в ареста бяха пратени пласьори на пиринчени пръстени, пробвали да изпързалят нашенци. Театралната постановка, която умело изиграли Йон Г.(31 г.), Константин Р.(51 г.) и Никосур Д. (24 г.) обаче ударила на камък.Българите не се хванали на въдицата и подали сигнал в полицията в Девня. Каръшкият дебют на румънците бил на 3 юни сутринта, когато "закъсали" със своя "Опел Астра" в района на Долината на химията до разклона за магистрала "Хемус". Ромите артистично излезли от возилото и започнали да махат на идващите коли. Горивото им било свършило, нямали български пари, а само "алтън". Лъжливите румънци предложили светкавична оферта - срещу бензин да дадат само за 100 лв. масивен мъжки златен пръстен.

Отрицателни са всички проби досега за грип, удпокоява Дума.

Преди ден в Националната референтна лаборатория по грип бяха изследвани 3 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус. Всички проби за грип от типа A(H1N1) са отрицателни, съобщи пресцентърът на МЗ. До момента в лабораторията са изследвани общо 35 лица, като от тях 34 са с отрицателен резултат. Вчера се изследваха още 7 проби. Вчера от болницата във Велико Търново беше изписан първият положителен на вируса A(H1N1) български гражданин. Той е лекуван с антивирусни препарати в инфекциозното отделение на болницата и след изтичане на инкубационния период на заболяването е изписан в добро здравословно състояние. Всички контактни с лицето са изследвани и са показали отрицателен резултат. С това случаят се счита за приключен. Към 4 юни в страните от Европейския съюз са регистрирани 711 случая на новия човешки грипен вирус от типа A(H1N1), от които 259 са с вътрешно разпространение на заболяването. През последното денонощие новорегистрираните случаи са 106, като 84 от тях са във Великобритания.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4224 |03.06.2009 Пресата на 4 юни . 0| 4117 |02.06.2009 Пресата на 3 юни . 0| 4180 |01.06.2009 Пресата на 2 юни . 0| 4064 |31.05.2009 Понеделнишката преса на 1 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads