Реклама / Ads
0| 3732 |04.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 5 март

.
Вестниците пишат за това, че Дянков отива на среща с президента; за прокурор, спасил Самоковеца, уволнен заради Красьо; че ни искат поне 144 лв. за нови топломери.
 

Дянков отива на среща с президента, пише Новинар.

Президентът Георги Първанов и финансовият министър Симеон Дянков ще се срещнат в президентството в петък. Срещата е по искане на Дянков и става малко след като двамата влязоха в задочен спор чрез медиите. Темата на разговора между държавните мъже не беше оповестена. Напрежението между Дянков и Първанов през последните дни дойде след участието на вицепремиера в телевизионно предаване. Според Първанов финансовият министър е уронил авторитета на държавния глава с твърденията си за имотното му състояние и поиска или да ги докаже, или да подаде оставка. След това от ведомството на Дянков разпространиха съобщение със стенограма от предаването и коментар, че президентът е бил подведен за смисъла на разговора.

Прокурор, спасил Самоковеца, уволнен заради Красьо, информира 24 часа.

Бившият апелативен прокурор на София Иван Петров бе уволнен от Висшия съдебен съвет вчера заради контактите му с Красьо Черничкия. Петров, който бе кандидат за зам. главен прокурор миналата година, ще напусне съдебната система, след като отказа да подаде оставка заради засечените му телефонни разговори с Константин Димитров-Самоковеца седем години по-рано. Апелативният обвинител изненада главния прокурор Борис Велчев, като се яви на конкурса за негов заместник на 22 април м.г. Тогава кандидатурата му бе отхвърлена. В деня преди избора Петров провел рекордните 23 телефонни разговора с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев. Интензивните им контакти продължили. След като висшият магистрат Иван Колев освети Георгиев като лобист, връзките секнали. Пред дисциплинарната комисия на ВСС Петров заявил, че с Красьо го запознал негов приятел. "За уволнението на Петров бе взето предвид цялостното му поведение", каза Георги Шопов от ВСС. Той посочи високия пост, който заемал прокурорът през годините, както и този, за който кандидатствал. Иван Петров е сред основателите на Асоциацията на прокурорите, преподавател е и е участвал при изготвянето на етичните правила за поведение на обвинителите. През 2003 г. бившият главен прокурор Никола Филчев поиска оставката му заради СРС-та, сочещи, че поддържа връзки с Константин Димитров. Тогава Петров отказа да напусне. Две години по-рано под негово ръководство обвинението спаси от присъда за грабеж Самоковеца. Скандалът с Петров избухна през май 2003 г. след изработването на т.нар. доклад "Петканов".

Държавата бави плащания към фирмите за 600 млн. лв., съобщава Дневник.

Държавата дължи на бизнеса към 600 млн. лв. На толкова Министерството на финансите е оценило забавените плащания към края на миналата година, се посочва в съобщение на ведомството на министър Симеон Дянков. В него е посочено, че "ще бъде направено всичко възможно, съобразно изпълнението на бюджета, да бъдат погасени до 50% от тях до края на март. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов се среща с колегите си от отделните министерства, на които обсъжда схеми за погасяване на задълженията. На първата среща са били зам.-министри и представители на Министерството на отбраната, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на околната среда и водите.
Анализите показват, че над 90 на сто от забавените плащания са към фирми от строителния бранш. Обсъдено е незабавно да бъдат платени до 50 на сто от задълженията към всяко дружество. Това ще стане до края на март спрямо фирмите, работили по договори с Министерството на отбраната и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството, е посочено в съобщението.

И зъболекарите на протест заради заплати, известява Дума.


Българският зъболекарски съюз излезе с протестна декларация във връзка с поредното забавяне на дължимите плащания на денталните лекари от страна на Националната здравноосигурителна каса. Тези пари трябваше да бъдат преведени по договор в края на февруари. От касата декларирали, че ще бъдат платени през втората половина на март. Зъболекарите обаче се канят да завеждат дела за пропуснати ползи и за лихвите, които се дължат за просрочените дни. Съсловието обсъжда и подготовка за местни и за национални протестни действия. Смолянските медици също не са получавали парите си за реално извършена дейност през януари. Засега те виждат изход в заплащането на дейностите от пациентите. Междувременно депутатите отхвърлиха предложението на колегите си от ДПС парламентът да задължи правителството да спре процеса на закриване на общински болници. Пациенти с остеопороза настояват финансовият министър Симеон Дянков да отпусне целеви средства, с които касата да поема поне 50% от стойността на медикаментите за лечение. Над 654 жени с тази диагноза са подали жалби, а заради скъпите лекарства едва 2,5% от пациентките си позволяват да се лекуват. В повечето европейски страни стойността на тези лекарства поемат обществените фондове. Преди ДУМА оповести решение на комисията по позитивния списък, според което от 50 и 100% реимбурсацията на лекарствата за остеопороза, болестта на Паркинсон и глукома пада на 25%.

Кметове броят дупките, вместо да ги пълнят, четем в Новинар.

Районните кметове в столицата почват да броят дупките по улиците, които са в техния район. Заради проблема с многобройните дупки и амортизираните пътища районните кметове трябва да изготвят списъци с проблемните улици. Това заяви за „Новинар” столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов. По думите му данните трябва да бъдат събрани и обобщени до края на този месец и от април да започнат ремонтите по пътните участъци в столицата. Това обаче ще стане, ако метеорологичните условия позволят, добави той. Според сегашните стандарти дупките по улиците могат да се закърпват само ако температурата навън е над 8 градуса. Ако при сегашните условия – ниска температура и валежи, проблемните участъци бъдат ремонтирани, то гаранцията им няма да важи, обясни Христов. При по-ниски температури се използва студена асфалтова смес, но това е временно решение на проблема, разказа за технологията той.

Искат ни поне 144 лв. за нови топломери, ужасява Дневен Труд.

Десетгодишният гаранционен срок на повечето топломери на радиаторите изтича и абонатите на “Топлофикация” ще трябва да ги сменят. Това предупреди вчера най-големият топлинен счетоводител “Техем”. Подмяната на 3 топломера и един водомер в двустаен апартамент ще струва 144 лева, а ако абонатът избере уреди с радиоотчитане - 196 лева. Единствено клиентите на “Бруната” ще минат по-тънко, тъй като техните батерийки се сменят за 8 лева. Задава се масова смяна на топломери. Макар че споменът за голямото купуване на уреди за радиаторите през 2002 г. е още ясен, 10-годишният гаранционен срок на повечето прибори вече изтича. Те трябва постепенно да се подменят, съобщи вчера ръководството на най-големия топлинен счетоводител у нас “Техем”. Оттам уточниха, че батерийките на електронните прибори издържат 10 г. и не подлежат на подмяна. Кампанията обаче няма да засегне всички абонати. В уредите на “Бруната” например батерийките не са запоени и се сменят лесно, уточниха от компанията. За тези потребители подмяната на електронните прибори на десетата година не е задължително.

Есента на синдикатите, анализира Дневен Труд.

Синдикатите напомниха за себе си. Вещаят стачки и бунтове напролет. Пролетта идва астрономически след има-няма две седмици. Означава ли това, че след 22 март страната ще бъде залята от стачна вълна? Вероятно не. Кабинетът се ползва със завидно доверие, да не говорим за рейтинга на премиера. А и синдикатите са вече други. По-старите си спомнят какви войнстващи отряди бяха те в началото на 90-те години на миналия век. Не едно и две правителства трепереха, като чуеха за д-р Тренчев и неговата команда тогава. Сега обаче времената са други. Профсъюзите улегнаха и май се поуспокоиха. Лидерите им изоставиха революционния плам. А и доста синдикалисти изоставиха лидерите си. Не че няма нужда от защита на хората на наемния труд. Малките победи (за пенсионната възраст например), извоювани на масата за преговори, са също толкова важни, колкото бяха навремето блокираните кръстовища. След пролетта ще дойде лятото, после есента. Тогава, казват, се броят пилците..

Глътка доверие за Гърция, оповестява Дневник.

Гръцкото военно министерство обмисля да продаде 200 луксозни автомобила. Колите били закупени за генерали през миналата година, но досега не били използвани. Този факт, съобщен вчера в местната преса, звучи повече забавно, отколкото сериозно, но всъщност ясно илюстрира разнообразието на ефектите от обявените в сряда мерки за намаляване на държавните разходи. В търсенето на спасителни инструменти германски депутати предложиха дори Атина да продаде някои от островите. Гърците реагираха остро срещу правителствения план за увеличаване на приходите в бюджета. Синдикатите заплашиха с нови протестни действия и стачки, а отмяната на 14-ата заплата беше определено от тях като "обявяване на война". Вчера протестиращи и синдикалисти атакуваха и сградата на финансовото министерство, като дори успяха да спуснат върху нея транспарант "Не позволявайте мерките да минат". Планът за спасяване на Гърция от дълговата криза предвижда акцизът върху алкохола да се увеличи с 20%, върху цигарите - средно от 63% на 65%. Очакваният ефект от това е между 200 и 400 млн. евро до края на 2010, съобщи "Дау Джоунс". Над 1 млрд. и 100 млн. евро допълнителни постъпления се очакват от увеличения акциз на бензина, в резултат на който цената на литър скача с 8 евроцента.

Барак Обама и Анджелина Джоли личности на 2010-а, установява 24 часа.

Барак Обама и Анджелина Джоли са личности на 2010 г., обяви сп. “Ола”. Испанското светско списание анкетира редакторите в 13 страни, в които се разпространява. Те подбрали 15 от любимите си популярни лица, като им дали оценка от 1 до 15. Сумата от всички резултати дава крайната класация. Барак Обама печели за втори път, но с по-малко точки от миналата година. Любовната история на Анджелина Джоли и Брад Пит пак й помогна да измести конкурентите си и да застане на челните места в списъка при жените със 104 гласа. Следваща по рейтинг с 97 точки е кралицата на Йордания Рания, избрана за муза на елегантността. Ако в класацията се приемаха покойници, доста напред щеше да бъде Майкъл Джексън, със 73 точки. За първи път тази година сред най-популярните личности влизат Робърт Патисън (5-о място), Риана (№10) и Сюзан Бойл (12-а позиция).
КЛАСАЦИЯТА
1. Барак Обама
2. Анджелина Джоли
3. Йорданската кралица Рания
4. Джордж Клуни
5. Робърт Патисън
Мишел Обама
6. Пенелопе Крус
7. Виктория Бекъм
8. Мадона
9. Карла Бруни-Саркози
10. Риана

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4074 |03.03.2010 Пресата на 4 март . 0| 4123 |01.03.2010 Пресата на 2 март . 0| 3850 |28.02.2010 Понеделнишката преса на 1 март . 0| 3746 |25.02.2010 Петъчната преса на 26 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads