Реклама / Ads
0| 3858 |08.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 9 януари

.
Вестниците пишат за студ от Сибир вместо газ; за това, че крият газ от “Калиакра”; за футболни фенове, бутащи правителството; за гръмнал шеф в МВР заради мафия.
 

 

Студ от Сибир вместо газ, метафоричен е Стандарт.

Свиреп студ от Сибир ни удари вместо чакания газ.Виелица затрупа за час София и почти цяла България. Температурите паднаха рязко, а колони от коли задръстиха булевардите. Следващите 3 дни ще са най-студените през месеца, в събота се чакат минус 18 градуса, заявиха синоптиците. В същото време преговорите между Москва и Киев за пускане на синьото гориво удариха на камък. Най-оптимистичният вариант е руският премиер Владимир Путин да реши проблема при визитата си в Германия на 16 януари. Лошото време може много бързо да стопи запасите ни от мазут и газ, предупредиха експерти. Заради критичната ситуация от “Топливо” свалиха с 10 % цената на въглища.

Газово примирие за 6 часа, загубите продължават, оповестява Дневник.

Под натиска на ЕС съюз Русия и Украйна се договориха в четвъртък за частично мирно споразумение в газовата война помежду им, което позволява в най-скоро време да бъдат подновени спрените доставки за Европа. То обаче се провали няколко часа по-късно заради новото руско условие Киев да допусне руски наблюдатели до своята газопреносна мрежа. Имахме чудесна възможност за споразумение, но то се провали заради украинците, заяви при отпътуването от Брюксел шефът на „Газпром“ Алексей Милер. Киев бе обещал да даде приоритет на балканското направление. Ако подаването на газ беше започнало още в петък, каквито бяха обещанията на Москва, синьото гориво щеше да достигне България в неделя вечерта. Еврокомисарят по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс обаче предупреди на пресконференция, че още не може да се фиксира точна дата за отварянето на руското газово кранче към Европа.

Крият газ от “Калиакра”, съобщава Дневен Труд.

България разполага с открито, но неизползвано досега находище на природен газ, известно на специалистите под името “Калиакра”. То се намира в черноморския шелф на страната ни и съдържа най-малко 2,4 милиарда кубически метра гориво, твърдят експерти. Правителството има информация за това, но добивът на газ оттам е блокиран. Причината е, че в съда се оспорва конкурсът за определяне на фирма, която да извършва търсенето и проучването на нефт и газ в блок “Галата”. Правителството е дало тези права на “Мелроуз Рисорсис” – Люксембург, но решението се обжалва от “Овергаз Инк”.

ДАНС се зарови и в Държавния резерв, научаваме от Дневен Труд.

Държавната агенция за национална сигурност души в Държавния резерв, твърдят източници от агенцията. Топченгетата са се сезирали заради съмнения за далавера с над 45 000 тона зърно, изтъргувани през есента на Софийската стокова борса. Обвиненията, че огромното количество пшеница е трябвало да мине през определени фирми, от което чистата печалба би била над 2 милиона лева. Според Държавния резерв става въпрос за опит да бъде измамена държавата.

Гръмна шеф в МВР заради мафия, информира 24 часа.

Кюстендил остава без своя първи полицай, след като Чавдар Караджов бе свален заради прочутите дупничани Пламен Галев и Ангел Христов. Министър Михаил Миков подписал заповед, с която мести полицейския началник на резервен щат. Мотивите, които бяха съобщени неофициално са, че полицията в района се е сраснала с мафията, а шефът на областната дирекция не се е справял с работата. Караджов нашумя покрай полицейската акция срещу Галеви през ноември. Тогава той извикал двамата бизнесмени на разпит, но те не се явили.

Правят 50 хиляди досиета годишно, трият 500, пише 24 часа.

Всяка година над 50 хиляди българи се регистрират в информационните масиви на МВР и стават “криминално проявени”. Около 10 хиляди от тях обаче по-късно са оправдани от съда и освободени от наказателна отговорност. И след това обаче върху тях за дълго време остава клеймото “криминално проявен”, което в определени случаи се превръща в тяхна сериозна житейска драма.

Футболни фенове бутат правителството, твърди Новинар.

Масови безредици очакват София идната сряда, за когато е насрочен националният протест срещу правителството. Както „Новинар” писа в понеделник, студенти, еколози, фермери и други граждански организации планират поне тридневни протести пред парламента. В четвъртък стана ясно, че към тях ще се присъединят и част от феновете на двата най-популярни клуба у нас - ЦСКА и Левски, както и запалянковци на други български футболни отбори. Някои от тях са известни с хулиганските си прояви около футболните терени. Във форумите на фенклубовете потребителите се заканват, че протестът пред Народното събрание няма да е мирен, а ще предизвика масови безредици. В коментарите се прокрадват дори призиви като „Смърт за политиците!”. Целта била да се провокират ексцесии по подобие на протестите в Гърция в края на миналата година, за да се уплаши българското правителство.

Двойна тарифа вгорчи сватбите, разочарова Стандарт.

Двойни такси ще помрачат радостта на младоженците. Сватбата вече ще струва 270 лв., гласи нова наредба на Столичната община. С нея кметството вдигна почти всички градски такси. Според нея сребърна сватба ще струва вече 56 лева. Двойно ще плащат столичани и за място на гробищата. Парцелът за вечни времена ще с над 300 лв. отгоре. С левче поскъпват и удостоверенията за наследници.

Добри приходи за туризма през 2008 г., предвещава Пари.

Туристическата 2008 г. беше успешна. Големите бизнесмени отчитат добри финансови резултати или поне запазване на показателите от предходни години. Имаше противоречия относно визията на бранша и необходимите законодателни и стратегически реформи, но впоследствие те като че ли утихнаха. Отново имаше проблеми с издаването на български визи за руски граждани и то на няколко пъти, но още в началото на декември те бяха туширани.  

Безработни цигани учат чужди езици с пари от МТСП, известява Атака.

Общо 512 безработни във Врачанско, от които повечето цигани, ще се квалифицират по 35 професии тази година. Обученията ще се провеждат по заявки на бюрата по труда и ще се финансират от програми на Министерството на труда и социалната политика. Най-предпочитани са курсовете по чужди езици, като освен английски има заявки за часове по гръцки, руски, италиански и румънски език. Около 160 са кандидатите за компютърна грамотност. Сред желаните специалности са оперативно счетоводство, консултант-продавач, парково строителство и озеленяване, управление на малък и среден бизнес. Проблемът обаче е, че мнозина от кандидатите са полуграмотни, а това обрича на неуспех поредната програма на социалния министър Масларова, обясняват от борсата във Враца. Миналата година например курсове за квалификация и преквалификация са преминали 248 души, но реализацията им е била много слаба. През 2009 г. във Враца по проекти, финансирани от оперативна програма "Човешки ресурси" на МТСП, ще бъдат обучени още 587 безработни. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4163 |07.01.2009 Пресата на 8 януари . 0| 4486 |06.01.2009 Пресата на 7 януари . 0| 4241 |05.01.2009 Пресата на 6 януари . 0| 4053 |04.01.2009 Понеделнишката преса на 5 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads