Реклама / Ads
0| 4074 |03.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 февруари

.
Вестниците пишат за това, че България ще влезе в рецесия; за агента от ДАНС, снасял на хора на Маргините; за лимита на евтиния ток; за директивата на Доган: 500 000 гласа за изборите.
 

 

Слагат лимит на евтиния ток, съобщава Стандарт.

Евтиният ток за битовите потребители и малките фирми може да бъде отрязан. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на “Български енергиен холдинт” Галина Тошева. Според нея квотата за ток на преференциални цени за малките потребители е прекалено голяма и количествата вероятно ще бъдат редуцирани. Повод за коментара е предупредителното писмо от ЕК, което дойде преди дни. Според Брюксел режимът у нас, който задължава производителите на ток да продават на НЕК определени количества на фиксирани цени, противоречи на пазарните принципи и пречи на конкуренцията. Пазарът у нас е различен от европейския, тъй като основните консуматори в България са хората и малкия бизнес.

“Булгаргаз” иска нов договор без Сашо Дончев, пише Монитор.

Доставчикът на руски природен газ за България да бъде само един и в най-лошия случай това да е дъщерната на “Газпром” компания “Газ- промекспорт”. Действащите към момента три договора, най-големият от които с “Овергаз инк” на Сашо Дончев, да бъдат подменени или обединени в един, настояват от “Булгаргаз”. Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов съобщи още, че най-късно до петък ще бъдат изпратени писма до трите фирми доставчици на синьо гориво за България - „Овергаз инк", „Винтерсхал" и „Газпромекспорт". В тях държавната газова компания ще постави исканията си за компенсации. "Най-голямото неизпълнение за доставка на природен газ във връзка с газовата криза ще бъде от страна на „Овергаз инк"", категоричен е Гогов. Най-малко ще е това от страна на "Газпромекспорт", защото руската фирма доставя газ само за Югозападна България. 

Имоти ’09: отложени проекти и незавършени обекти, обобщава Дневник.

Пазарът на бизнес имоти вече е непредвидим, защото изграждането им закъснява или пък е отложено за по-добри времена. Много от проектите ще останат само архитектурни скици през 2009 г. Други се преработват към изискващи по-малко инвестиции. Прогнозираното преди година пренасищане на пазара на търговски площи и офиси няма да се случи. Основната причина е в липсата на кредитен ресурс и искането от страна на банките за предоговаряне на условията. Това показват годишните анализи за пазара на две големи международни компании у нас. Най-силно от спряното кредитиране е засегнат сегментът на търговските площи. Все по-строгите банкови условия ще оставят и много жилищни проекти недовършени. Банките спират финансирането дори и на обекти в строеж, ако инвеститорите откажат предоговаряне.

България ще влезе в рецесия, твърди Пари.

Опасявам се, че рецесия в България ще има, но се надявам да бъде "плитка" и по-кратка. Това заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. България влиза в студените води на кризата в добро икономическо здраве, със спасителен пояс от рекордно големи фискални и валутни резерви, с бюджетен излишък, достоен за олимпийски медал, с много ниско ниво на публичен дълг, каза Василев. Според него обаче в същото време страната има и някои сериозни дисбаланси - особено огромният дефицит по текущата сметка на платежния баланс - към 24% от БВП за 2008 г.

Съветът на коалицията заседава след доклада на ЕК, известява Новинар.

Лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган се събират в края на следващата седмица. Идеята за поредното отлагане на съвета е изчакването на мониторинговия доклад по главата „Правосъдие и вътрешен ред” на Европейската комисия, който страната ни трябва да получи в началото на идната седмица. Очаква се според препоръките на ЕС да бъде продължено наблюдението на страната ни, но властта опровергава твърденията от преди месец, че ще ни бъде наложена предпазна клауза. На съвета на коалицията освен еврокритиките ще бъдат обсъждани още изборните закони, както и централизирането на звената за контрол над европарите, обясниха депутати.

Двама антимафиоти в килия заради смъртта на Куцара, информира Дневен Труд.

Двама антимафиоти от ГДБОП бяха задържани във вторник за смъртта на арестанта Пламен Куцаров. Спецполицаите Ирен Велев и Божидар Проданов конвоирали 29-годишния мъж от Института по психология на МВР към базата на антимафиотите. В полицейския бус те натискали главата му към коленете и така блокирали дишането му. Куцаров си прехапал езика, лицето му посиняло и получил кръвоизлив в очите. Издъхнал е в адски мъки за около 3 минути.

Агент от ДАНС снасял на хора на Маргините, оповестява 24 часа.

Агент от ДАНС в Пловдив се разследва за връзки с хора на Маргините. Служителят на секретната агенция е бил засечен да прави справка по молба на приближен на братята Маринови за кола, която го следяла. Това станало през октомври 2007 год. Оказало се, че автомобилът е на Дирекцията за оперативно издирване (ДОИ), чиито служители следели въпросния човек. Според запознати агентът направил справката по поръчка на известния Христо Халваджиев – Халвата. По това време той е бил разработван за участие в престъпна група.

Заради рекет и нападения китайците заобикалят България, научаваме от 24 часа.

Китайците заобикалят България, твърдят анализатори на границите ни. Едната причина била глобалната криза, която сваляла оборотите на всички, включително и на китайската икономика. Втората е, че тук тук те имат непрекъснато проблеми и с мътническите власти. А и с групировки, които воюват за територии. През последната година се забелязва тенденция на пренасочване на вноса от Китай извън България към пристанищата в съседна Гърция и Румъния поради по-високите изисквания на българската митническа администрация към митническата стойност на китайското карго.  

“Тракия” не е предвидена по ОП “Транспорт”, разкрива Монитор.

В утвърдената от ЕК оперативна програма "Транспорт" не е включена автомагистрала "Тракия". Това съобщи Петър Мутафчиев, министър на транспорта, във връзка с предстоящото финализиране на проектите за автомагистралите "Струма" и "Марица". Както "Монитор" вече писа, ако строителството на недовършената магистрала бъде пренасочено към оперативната програма, това ще доведе до още по-голямо забавяне в нейното изпълнение. Министър Мутафчиев отбеляза, че не са получавали никаква официална информация за евентуални планове за пренасочване на финанси и към тази магистрала. Той допълни, че досега не са получавали писмо от крайния бенифициент и министърът поема ангажимента да възложи на управляващия орган да изиска позицията на НАПИ по този въпрос. 

КНСБ: Станишев да тури запор на Вълчев, цитира Дума.

Премиерът Станишев да наложи запор върху идеите на министър Даниел Вълчев, за да не се срамува един ден от тях, настоя вчера доц. Лиляна Вълчева, лидер на браншовия синдикат в КНСБ "Висше образование и наука". Ако министър Вълчев не започне спешно диалог с гилдията от вузовете и научните институции за своите измислени в тесен кръг сепаратистки идеи, цялата гилдия - синдикати, изследователи, ректори, млади учени, студенти, напролет излизаме да търкаляме протестно тикви по улиците, заяви лидерът на КНСБ Желязко Христов. Поводът са подготвената от Вълчев Национална стратегия за науката и идеите за нова система на научните титли от среща на ограничен кръг експерти миналата седмица в резиденция "Лозенец". За пръв път ВОН, Съветът на ректорите, Съюзът на учените, Националното представителство на студентските съвети, движението на младите учени "Когито" сме с обща позиция, подчерта Христов. През целия си мандат този министър нямаше социален диалог с никого, той говори само със себе си, както и Живков не го правеше, заяви синдикалистът. Нашата търпимост доведе до това, че учените сме постоянно унижавани - сутрин плюят БАН, вечер някой вуз, възмути се той. Заради стила на "затворени врати" и "сепаратистките идеи" на министъра за неуместни промени в края на правителствения мандат, вчера ВОН започна да пише отворено писмо до премиера Станишев, което ще бъде подписано от Съвета на ректорите, Съюза на учените, студентските съвети, младите учени, БАН. Ако не ни чуят, стягаме тиквите, каза Христов, напомняйки, че през 2007 г. младите учени протестираха срещу малкото пари за наука с търкаляне на тикви.  

Доган пуска директива: 500 000 гласа за изборите!, разучил е Атака.

Искам 500 000 гласа на изборите! Тази директива към областните координатори на ДПС била спусната от Доган, съобщиха за "Атака" общинари от Варна. Представителят на ДПС там се тюхкал как да изпълни разпореждането на вожда си и обяснявал, че в околността не живеели достатъчен брой турци. На предишните парламентарни избори ДПС има един депутат от Варна - Йордан Цонев, известен с прякора Ментата. Сега Доган искал минимум два мандата в града и дори обявил, че лично ще води листата там. Лидерът на антиконституционната партия заявил, че иска да премери сили лично с Волен Сидеров, който бе водач на листата във Варна и спечели две депутатски места през 2005 г. Това обяснява и мръсната война, която вестниците на Доган "Монитор", "Телеграф", "Политика" и "Експрес" стартираха срещу АТАКА през последната седмица. В тях се появи първо лъжата, че рейтингът на АТАКА се срива, при положение, че всички социологически агенции отчитат 2% покачване на доверието към националистите. След това "Монитор" обяви, че АТАКА се разпада, което отново бе долнопробна лъжа. В мръсната турска битка срещу патриотите малотиражките на Доган включиха изританите от АТАКА предатели, които всеки ден леят помия срещу Сидеров. Според отлично информирани 5 000 лв. била минималната тарифа за окалване. Обръчите на Доган са купили и няколко водещи тв-журналисти, които да дават трибуна на всевъзможни лъжи и клевети срещу националистите, съобщиха техни колеги.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4185 |02.02.2009 Пресата на 3 февруари . 0| 4025 |01.02.2009 Понеделнишката преса на 2 февруари . 0| 3903 |28.01.2009 Пресата на 29 януари . 0| 4210 |27.01.2009 Пресата на 28 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads