Реклама / Ads
3| 3999 |08.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 9 октомври

.
Вестниците пишат за това, че Брюксел атакува строежи в Иракли, Странджа и Пирин; за корупционния скандал, разтресъл ВСС; за есента на умиращите партии.
 

Брюксел атакува строежи в Иракли, Странджа и Пирин, съобщава Дневник.

След десетките протести на природозащитници срещу незаконните строежи на Иракли, в Странджа и Пирин в последните години Европейската комисия се намеси в четвъртък с предупреждение, че на анархията най-после трябва да се сложи край. Брюскел откри четири нови наказателни процедури срещу България и настоя строителството в три обекта да се замрази и незабавно да бъдат изготвени оценки за нанесените върху природата щети. Три от тях са за неспазване на природозащитното законодателство в зоната от "Натура 2000" Иракли-Емине, в Национален парк "Пирин" и в Странджа, а четвъртата – за несъответствия на българското законодателство за "Натура" с европейското. Министърът на околната среда Нона Караджова вчера отказа да коментира писмата от Еврокомисията - "все още не сме получили информация за процедурите – веднага щом се запознаем с тях, ще ги коментирам", каза тя. Външният министър Румяна Желева обясни в предаването "Булевард България" на Re:tv, че това било нормална процедура. "Тя не е част от някаква мярка и не означава, че ще има санкции, защото ЕК ще прецени, след като й отговорим, дали това, което сме предприели, е адекватно", каза Желева. Тя допълни, че България е една от държавите с най-малко процедури в област екология в Евросъюза.

Петко Сертов отива на прокурор заради "Галерия", научаваме от Дневник.

Разработката "Галерия" е започната без законово основание и всички следващи действия на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по нея не съответстват на закона. Отговорността за това е на бившия шеф на спецагенцията Петко Сертов. Това са основните изводи в становището на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, оповестено вчера от председателя й Иван Костов. Комисията сезира главния прокурор да провери данните за нарушения, извършени от Петко Сертов и от служители на ДАНС, замесени в случая. Депутатите препоръчват на председателя на агенцията Цветлин Йовчев да разпореди да бъде събрана и декласифицирана информацията по делото и след заличаване на личните данни да стане публична. Йовчев трябва да разпореди и вътрешна проверка дали има и други открити без законово основание разработки и да информира за тях комисията. Според парламентарния орган министърът на вътрешните работи трябва да възложи проверка на действията на комисар Владимиров от дирекция "Противодействие на организираната престъпност", който е започнал паралелна на "Галерия" разработка.

Корупционен скандал разтресе ВСС, оповестява Новинар.

Корупционен скандал разтресе вчера Висшия съдебен съвет. Главният прокурор Борис Велчев обяви, че трима членове на ВСС са контактували с Красьо от Плевен, за който беше оповестено, че „продавал” на магистрати висши постове срещу 200 хил. лева. Обвинител №1 оповести имената на Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, които за засечени, че са водили телефонни разговори с въпросния Красьо. Велчев поясни, че плевенчанинът е имал контакти с още 30 работещи в системата на правосъдието. Той отказа да спомене имената им, но заяви, че 15 от тях са кандидатствали за шефски места в съдилища и прокуратури. Главният прокурор допълни, че част от магистратите са се срещали лично с Красьо, а други са разговаряли с него по телефона. „Има свидетели на срещите между магистратите и собственика на дискотека в Плевен Красимир Георгиев”, добави главният прокурор. Велчев информира, че Георгиев отрича да е контактувал с магистратите въпреки наличието на доказателства за това.

Черничкия оплел 30 магистрати, добавя по темата Дневен Труд.

Огромен скандал тресе Висшия съдебен съвет от вчера, след като прокуратурата откри имената на 30 магистрати в мобилния телефон на Красьо Черничкия - Красимир Георгиев. Това е станало при обиск в дома на "кадровика" на съдебната власт. Трима членове на ВСС с различна интензивност са разговаряли с Черничкия - Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, обяви главният прокурор Борис Велчев. Петима от новоизбраните шефове са имали контакти с Красьо, научи "Труд". Комбинативен и напреднал в контактите си с хора на различни нива и позиции. Искаше цялата държава да е негова. но го издъни лакомията", заявиха негови познати бизнесмени от Велико Търново. Красьо е с три имена Красимир Васков Георгиев и е докторант в Стопанската академия в Свищов. Научен ръководител му е самият ректор доц. Величко Адамов. "Бях негов научен ръководител. Преди година и половина той стана задочен докторант на академията. Изкара си успешно изпитите, но оттогава не е идвал", каза ректорът пред Труд. Красьо е 27-годишен и е собственик на "Екоенерджи" ООД, "Пауър груп" ЕООД и ЕТ "Краси комерс" с дейност от строителство и търговия с петрол до счетоводни услуги. Той се прочу в светските хроники покрай приятелката си фолкпевицата Магда. Трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, са засечени в телефонни разговори с “черничкия, с ланци” Красьо от Плевен - герой на най-гръмкия скандал за търговия с влияние в съдебната власт. Онзи, който държал гласовете на мнозинството във ВСС и можел да урежда назначения на шефове в Темида срещу 200 000 евро за 13 гласа. Разговорите на Стоев с Красьо са взаимни и многократни, на Иван Димов били по-малко “интензивни”, Стоилов е набиран само веднъж.

Освободиха Спаска Митрова предсрочно, ликува Новинар.

Българката Спаска Митрова беше освободена рано тази сутрин предсрочно от македонския затвор „Идризово”. Митрова беше осъдена на три месеца затвор от съда в югозападната ни съседка заради това, че не е осигурила легло на бившия си съпруг, когато посещавал детето им. Информацията за освобождаването на българката беше потвърдена от Министерството на външните работи. По думите на говорителя на ведомството Драговест Горанов осъдената е пусната заради добрите българо-македонски отношения. Изпълняващият длъжността посланик в Скопие Ангел Ангелов информира, че Митрова в момента се намира в българското посолство и й предстоят разговори с адвокати. Тримесечната присъда на българката трябваше да изтече на 30 октомври.

Отговори ли Сергей на 2-мата Руменовци,ще обърне нещата, казва в интервю за 24 часа главният секретар на БСП Димитър Дъбов.

- Г-н Дъбов, трябва ли Сергей да отговори на двамата Руменовци?

- Мисля, че невероятната медийна активност, която няколко души развиват през последните две седмици, не им прави чест. Не искам да фиксирам имена, то се вижда кои тичат от телевизия във вестниците и обратно.
Това няма да помогне! Напротив, партията се дразни. На мен всеки ден ми се обаждат от цялата страна, че това не се харесва. Подобни неща се казват в очите. За чест на Татяна Дончева ще отбележа, че тя е единствената, която се е изправяла в залата и е влизала в дебат със Станишев. Така трябва да се води полемика, а не цял ден да си приказваш с него за други работи и после да отидеш да го оплюеш в интервю. Не го приемам за нормално, партията също не го приема, дори го осъжда. Което ще си проличи и на конгреса. Искрено се радвам, че Сергей не отвръща на тези нападки.
- Не са ли обаче прави Петков и Овчаров да се засягат, след като срещу тях има другарски огън? Нормално е да питат защо ги клепат.
- Не знам дали е другарски огън, поне при мен няма информация, че другари ги оклепват. Може би отвън други се опитват да инспирират подобно напрежение, създаване на недоверие в партията.
Сергей не е наивник, нито малко информиран. А е много търпелив Ако реши по същия начин да го направи с информацията, с която разполага, ситуацията може да се обърне много сериозно...Надявам се, че търпението му ще стигне и няма да направи грешката да даде отговор. За тези 8 години много се ошлайфа. Може да е млад, но не е момче, има достатъчно сила. Характерът му просто е друг, стреми се да прави компромиси, да е кооперативен и това му създава част от проблемите.На някои се доверява повече, отколкото трябва. Последната година понаруши колективният метод на работа, други му бяха “консултантите” и това безспорно му изигра лоша шега. Случващото се сега е последствие от всичко това.
- След като 10 пъти повтори, че не го е страх от лидерска битка, няма ли сам да предложи такава на конгреса?
- Той ще каже. А на тези, които твърдят, че процедурно било невъзможно, ще напомня, че такъв прецедент има, и то със самия Сергей Станишев преди 8 г. Тогава, след като Георги Първанов беше избран за президент, се свика конгрес и бе избран сегашният председател. Всичко стана много бързо.

Започва есента на умиращите партии, твърди в интервю за Дневен Труд проф. Драгомир Драганов.

- Проф. Драганов, да очакваме ли трусове в политическите партии заради кметските избори в София? Такъв вече се очертава в “Синята коалиция”, която по всяка вероятност ще се откаже от свой кандидат и ще подкрепи Фандъкова? Не грешат ли десните?

- Не грешат, защото никой десен кандидат извън Фандъкова няма никакъв шанс. Както и никой друг кандидат няма шанс. Това нали на всички е ясно.
- Но смисълът на партиите е да се борят за власт. Случайно ли софийската организация на СДС иска оставката на Мартин Димитров?
- Дали Мартин Димитров е срещу градското СДС, или обратното - няма никакво значение. Рано или по-късно от т.нар. “Синя коалиция” няма да остане и помен.
В нито една от новите демокрации от първоначалната опозиция вече не е останало нищо. Само у нас, понеже сме бавнозагряващи, по-зле сме и от албански реотан, това недоразумение съществува. Както преди 20 г. закономерно се появи СДС като голямата дясна опозиция и след това съвсем незакономерно започна да се рои, така сега онова СДС просто трябва да спре да съществува. Така както вече го няма “Унгарски демократичен форум”, “Граждански форум” в Чехия, “Солидарност” в Полша и т.н. На тяхно място се настаниха европейски структури и тертипи.
- Какъв ще е българският тертип?
- Още преди да стане реална политическа сила, Бойко Борисов много правилно се ориентира към Европейската народна партия. ЕНП му подаде ръка и каза: “Вие сте!” Вероятно и БСП ще преживее своя колапс и ще се върне при партията на европейските социалисти. Така ще се оформят две ядра - ляво и дясно. Цяла Европа е ориентирана към т.нар. квазидвупартиен модел. Не може в България да е друго. Единственото изключение у нас е ДПС, но рано или късно и то ще се ориентира към голямото ляво или голямото дясно.
- Кога смятате, че ще изчезнат СДС и ДСБ?
- Мисля, че след общинските избори това постепенно ще се случи.
- Но нали в парламента има “Синя коалиция”?
- Моля? Каква коалиция? Вероятно искате да ми кажете, че и Яне Янев с партията си е в парламента? Всички те са под графата “116 депутати на ГЕРБ” плюс. За мен останалите са посетители на парламента, които получават заплата... Бойко Борисов постъпи много мъдро, като даде на Иван Костов да оглави комисията за ДАНС. Хем да си замита следичките от неговото си още управление, хем да си има някаква играчка.

Асансьорен техник звъни, че ще убият Бойко, описва 24 часа.


"Готви се атентат срещу премиера Бойко Борисов. Покушението ще организират корумпирани българи, срещу които той се бори." Това предупредил в сряда на тел. 112 27-годишният Ивайло Пламенов. Той е асансьорен техник с психични проблеми. Минути по-късно полицаи го заловили край фонтана на президентството. Издал го звънът на мобилния му телефон. Месец преди телефонната заплаха за покушение младежът бил регистриран в полицията за кражба на кола, която се оказала, че е на майка му, с която се скарал. Асансьорен техник с психически проблеми се оказа мъжът, който заплаши с покушение премиера Бойко Борисов. Той бе арестуван близо до президентството минути след обаждането на тел. 112, след като бе разкрит от полицаите по звъна на телефона му. 27-годишният Ивайло Пламенов всъщност искал да предупреди министър-председателя, че щом така усърдно се бори с копрупцията, няма как някой да не опита да го убие. Месец преди телефонната заплаха младежът бил регистриран в полицията за кражба на кола, която се оказало, че е на майка му, с която се скарал. "Готви се атентат срещу Бойко Борисов", казал с леден глас Ивайло на една от дежурните операторки на тел. 112 в сряда точно в 17,46 часа. Жената доста се притеснила и веднага прехвърлила обаждането към дежурния телефон на полицията. Щом Пламенов разбрал, че говори със служител на МВР, отсякъл: "Нямам какво да ви кажа на вас, защото полицията е корумпирана и компроментирана." След този твърд отказ дежурният в СДВР веднага върнал обаждането към спешния национален център. Когато чул операторката, асансьорният техник благосклонно разяснил, че не той ще организира смъртоносно покушение, а корумпираните българи, които премиерът е ударил.

Целодневно обучение в началното училище, информира Дума.

От следващата година децата в началното училище да преминат на целодневна форма на обучение. Това е една от амбициите на просветното министерство, обявена вчера от образователния министър Йорданка Фандъкова. Тя обяви плановете на ведомството на среща с учители и представители на синдикатите, организирана от КНСБ. Обмисля се също в новия закон за училищното образование да бъде заложено на всеки четири години учебните програми да бъдат актуализирани. За всички е ясно, че сегашните програми по всички предмети не са актуални, подчерта Фандъкова. Тя коментира, че най-претоварена е програмата по български език и че това трябвало да бъде променено. Според министъра професията учител отново става привлекателна, защото в условията на криза това е защитена професия. Имало училища в столицата, където за едно място кандидатстват между 60 и 70 души.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4432 |07.10.2009 Пресата на 8 октомври . 0| 4153 |06.10.2009 Пресата на 7 октомври . 0| 4099 |05.10.2009 Пресата на 6 октомври . 0| 4067 |04.10.2009 Понеделнишката преса на 5 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads