Реклама / Ads
0| 3894 |14.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 14 юли

.
Вестниците пишат за мексиканската банда, която държи Камелия; за сапьорите, стигащи до сърцето на взрива; за повсеместното поскъпване на водата; за туристическия бранш, пропищял от проститутките.
 

 

Мексиканска банда държи Камелия, твърди Стандарт.

Обучена в Мексико банда държи в плен съпругата на Ангел Бончев Камелия. Бригадата е от бивши наши барети, разкриха за "Стандарт" полицаи, участващи в разследването на отвличането. В бандата има медици, които са отрязали двата пръста на шефа на Литекс и след това са му инжектирали антибиотици и обезболяващи. Похитителите разполагат и с перфектно подготвени и обучени експерти, които без проблеми са заглушили техниката на ДОИ. В групата има и чужденци, съобщил при разпита си Бончев. Според криминалисти издирваната банда работи по мексикански сценарий. В латиноамериканската страна на всеки 18 секунди се пада едно отвличане, а разкриваемостта е много ниска.Сигнал за размяна на Камелия Бончева срещу бягството на похитителите й от страната очакват полицаи. Разследващите подозират, че похитителите може да държат жертвата като заложник, докато се измъкнат от България. Сега МВР трескаво умува как да освободи жената. Според друга версия на полицаите половинката на Бончев може и нарочно да е била заменена за съпруга си. Така похитителите се застраховали, че ще вземат от семейството доста повече пари. А пачките могат да бъдат осигурени само от Бончев. Затова и бандитите му съобщили новината в последния момент - пуснали него, а взели сака с парите и половинката му. "Бандитите няма да поискат коридор и транспорт за бягство. Те знаят, че стигне ли се до този момент, ще бъдат заловени", коментира Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР.

МВР не призна, но и не отрече провал при отвличането на съпругата на Бончев, добавя по темата Дневник.

МВР няма връзка с похитителите на Ангел Бончев и съпругата му, съответно не знае за искан откуп, каза главният секретар Павлин Димитров в събота пред БНТ и апелира спекулациите да спрат. Според него прекаленото говорене и предлагане на версии пречи на разследването. В първото си и единствено съобщение за намерения от полицейски патрул Ангел Бончев в петък вечерта, преди да започнат коментарите, МВР напомня, че изнасянето на непотвърдена информация и коментарите по нея могат сериозно да попречат на разследването. Главният секретар не коментира дали полицията е била в течение на събитията около освобождаването на Бончев и отвличането на съпругата му. "Нищо или почти нищо, което е тиражирано досега, не отговаря на истината", каза той. 

Отвличанията като домино. Днес е Бончев, утре може да е всеки от нас, коментира Стандарт.

Две неща стряскат най-много в драмата с отвличането на Ангел Бончев и жена му. Първото е усещането за безсилие на МВР, разбирай държавата. Дори да изключим подозренията, че бандата похитители сигурно има свои агенти от другата страна на барикадата, пак е кошмарно да трепериш, че полицията може по-скоро да те провали, отколкото да ти помогне. Второто голямо притеснение е заплахата кървавият бизнес на похитителите да се превърне в епидемия. И всяка втора квартална банда да се втурне да отмъква хора При това не само богаташи, за които се знае, че близките им могат да съберат милиони. А също обикновени и средна ръка българи. Дори мизата за тях да падне на няколко хилядарки, похитителите пак ще са доволни. Защото печалбата си струва риска. Според смешните ни закони изпечените бандити, които отвлякоха и изтезаваха Бончев, ги чака същото наказание, както и няколко цигани, откраднали хубавата Фатме за булка. Според член 142 в Наказателния кодекс и в двата случая похитителят може да мине с 3 години затвор. Толкова е минималното наказание. Отвличанията у нас не се третират като тероризъм. Макар че става въпрос за изключително жестоки престъпления, които хвърлят в шок и ужас цялото общество На практика за отвличане се взимат много повече пари, отколкото за едно поръчково убийство. Килърът може да прибере до 50 хиляди евро, твърдят криминалисти. А опитът показва, че дори за отвлечен колбасар похитителите искат няколко пъти повече. Наказателният кодекс предвижда за умишлено убийство доживотен затвор без право на замяна в най-тежкия случай. Максималното наказание за отвличане обаче е 15 години затвор. Очевидно санкцията трябва да се увеличи и защото в някои случаи, ако не се изпълнят исканията на похитителите, жертвите изчезват безследно. Това означава само едно - че те са убити. 

Сапьори стигат днес до сърцето на взрива, разкрива Дневен Труд.

Армейските сапьори, които прочистват взривените складове на поделението в Челопечене, днес ще стигнат почти до епицентъра на експлозията, научи “Труд”. След тях ще влязат прокурори, следователи и др. експерти. За пръв път те ще могат да видят от непосредствена близост какво се е случило. Досега разследващите и специалистите наблюдаваха района от разстояние със специална термовизионна техника. Причината е, че навсякъде е осеяно с неизбухнали снаряди. До момента е прочистен около 30 метра път. “Доста е трудно. Работата е рискована. Действаме бавно и внимателно, защото е нелепо точно сега, когато отмина най-страшното, някой да загине”, каза пред репортер на вестника участник в операцията.  

Политици точат зъби за власт наесен, информира Монитор.

Опозиционни лидери още отсега заявиха готовност да поемат управлението на държавата. Бойко Борисов призова за провеждане на предсрочни избори през септември. Неговата партия ГЕРБ ще се стреми към пълно мнозинство или формиране на дясноцентристка коалиция. Ако това не стане, в следващия парламент формацията щяла да остане в опозиция. Председателят на СДС Пламен Юруков пък огласи, че наесен ще се кандидатира за втори мандат. Сините също настояха за оставка на правителството и поискаха предсрочен вот. Партията на депутата Яне Янев "Ред, законност и справедливост" от своя страна се обяви за иницииране на референдум за избирателна система. 

Борисов обеща женско царство в кабинета, съобщава Новинар.

Половината от жените в партия ГЕРБ имат потенциал за позиции в следващото правителство и аз ще дам шанс на всяка една от тях. Това каза вчера столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на учредяването на най-новата женска структура към партията му. Той призова за равнопоставеност между двата пола и повече възможности за развитие. Жените според Борисов превъзхождат мъжете в много отношения. Собственият му опит показвал, че жените са с по-силен характер – когато кажат не, значело не. Освен това слабият пол бил по-работлив от силния, защото почти никога дамите не ходели на обяд по време на работа. Жените, според Борисов, са дисциплинирани, неподкупни и никога не крадат. Това е и основната причина да има толкова много успели дами по света, каза кметът и даде за пример германския канцлер Ангела Меркел. 

Държавата влиза в осигуряването със счетоводна гимнастика, пише Дневник.

Реформата в осигурителната система, с която се официализира участието на държавата като трети осигурител, прилича по-скоро на счетоводна гимнастика. От проектопромените в Кодекса за социално осигуряване, в които е залегнала подялбата на осигурителните вноски между работниците, фирмите и държавата в съотношение 8:10:12, се вижда, че от нововъведението работещите няма да спечелят нищо, бизнесът ще намали разходите си с 2 на сто, а държавата ще прехвърли пари от едно перо в друго. Осигурителната тежест за работещите остава 13%, на работодателите намалява от малко над 20 на 18.2%, а държавата ще продължи да влива в НОИ 3.5% от брутния вътрешен продукт (според актуализираната програма на правителството), но вече не като бюджетна субсидия, а под формата на осигуровки. Това става при бюджетен излишък, който започна да чупи рекордите още от април и според експертни оценки ще достигне 5 млрд. лв. в края на годината. Ситуацията позволява по-голямо намаление на осигуровките, смятат икономически анализатори и сдруженията на работодателите. Георги Ангелов от "Отворено общество" предлага рязка промяна - общата осигурителна тежест да падне от сегашните 34% на 10%. 

Лекари искат 1,7 млрд. лв. за болнична помощ, научаваме от Дума.

Съсловният съюз и касата днес се срещат за поредния рунд 1,7 млрд. лева са необходимите средства за доболнична помощ за тази година. Това заяви вчера председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. За миналата година тези средства са били 1,407 млрд. лева. Разчетите са били материализирани в проекта за бюджет, внесен от БЛС на 3 юли, по който се очаква решение на НЗОК. Очакваме и реакция от Народното събрание, което трябва да актуализира бюджета за здравеопазване още за тази година, заяви Андрей Кехайов. По думите му Българският лекарски съюз е готов за преговори с НЗОК по Националния рамков договор 2009, в това число с проектобюджет в разходната част. Предишното заседание на БЛС и НЗОК за подписване на договор приключи неуспешно, защото от касата поставиха под съмнение легитимността на членовете на съсловната организация за преговаряне, припомнят запознати. На днешното заседание от 15 ч. в хотел “Родина” в столицата ще бъдат предоставени документите, поискани от председателя на УС на НЗОК д-р Емил Райнов, както и ще бъдат разгледани внесените документи от БЛС, БЗС и НЗОК във връзка със стартирането на преговорите на 29 юни т. г. в присъствието на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. От БЛС очакват НЗОК да изпълни договореното и да представи свой проектобюджет на НЗОК и графици за водене на преговорите. 

Водата поскъпва навсякъде, тръби Дневен Труд.

Питейната вода ще поскъпне в повечето райони на страната от 1 август. Това става ясно от два доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, които ще се обсъждат на открити заседания утре. Увеличение няма да има само в столицата, тъй като “Софийска вода” вдигна тарифата си с 20% още от 1 юни. В повечето райони на страната цените за доставката ще се повишат с 10-14%, като в Стара Загора увеличението ще достигне 23,8%. Ударът ще бъде най-тежък за селищата, които се снабдяват с вода от помпи. Причината е, че от 1 юли цената на тока за тях се повиши с 16%. Общата инфлация и увеличението на заплатите във ВиК са другите два основни мотива за поскъпването.  

Разхищаваме най-много ток в ЕС, установява Монитор.

България е на първо място сред страните членки на ЕС по разхищение на електроенергия. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в Поморие, цитиран от БНР. Според Димитров най-здравословно е да заработят 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" до пускането на 1 и 2 блок на АЕЦ "Белене". Със спирането на двата блока на централата в Козлодуй износът на електроенергия миналата година е спаднал с 30 на сто. По мнението на Димитров загуби от финансова гледна точка не са претърпени заради поскъпването на електроенергията. С големите инфраструктурни проекти, България има реален шанс да стане енергиен център на Балканите. Това обаче би претърпяло трудности, тъй като страни като Турция, Албания и Румъния започват също да развиват ядрена енергетика, допълни министърът на икономиката. Според експерти България има много висока енергийна интензивност. Това се дължи на много причини, но главните са остарелият автомобилен парк и липсата на инвестиции в съвременни енергоспестяващи технологии в промишлеността. 

Умря обедната почивка, оповестява 24 часа.

На всеки се е случвало поне веднъж да кръшне от работа по обяд, за да плати някоя такса в общината или да извади удостоверение. Под носа му обаче сърдита чиновничка хлопва гишето, на което задължително е окачена табела с надпис “обедна почивка”. Проверка на “24 часа” обаче установи, че порочната практика държавните служители да обслужват граждани само по няколко часа на ден вече е прекратена на много места в страната. Причината е влязла в сила наредба на правителството, която задължава звената за услуги да изработят удобен за хората график. Пловдивската община например действа на принципа на кръчмата - обслужва, докато има клиенти Служителите са с удължен работен ден и сутрин започват да приемат от 8,30 ч и продължават до 18 ч, за да могат заетите от 9 до 17 ч граждани също да ги посетят.

“Биг Брадър” в Кремиковци, описва Стандарт.

Освен на сценарий от "Боливуд", "Кремиковци" вече заприлича и на "Биг Брадър". Прокуратурата гледа записи от охранителните камери в комбината, запечатали протеста в нощта на четвъртък срещу петък. Това каза за "Стандарт" градският прокурор Николай Кокинов. Тогава работещите, водени от синдикалните си лидери, окупираха шефовете в административната сграда за над 8 часа и ги принудиха след полунощ да подпишат договор за ишлеме с "Ворскла Стийл" на Константин Жеваго. Мениджърите на комбината са подали сигнал в прокуратурата за действията под натиск и принуда. Дежурният прокурор прави проверка и ще прецени дали са налице данни за образуване на дело. Междувременно от петък комбинатът работи със суровини, обезпечени от Жеваго. Той обеща пари за работата на "Кремиковци" и за неплатените заплати на работещите от май и юни. Цял петък хората на украинеца чакали шефовете на комбината да им дадат номера на банкова сметка, за да се преведат парите за хората. Тя обаче била посочена след 16 ч следобед, когато банките вече не работели, каза за "Стандарт" лидерът на "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов. Парите се очакват днес. Вчера синдикалистите се събираха, за да решат какви действия ще предприемат тази седмица. Те бяха предвидили протести и блокада на изходите и входовете на София на магистралите "Тракия" и "Хемус", но засега са се отказали. Поне днес няма да има протести, каза Павлов. Той пое лично отговорността за действията на работещите в четвъртък вечер, но отрече да е използван натиск. Ако беше насила, нямаше да ги чакаме да подписват в 1 ч през нощта, коментира Павлов образуваната проверка на прокуратурата. 

Туристическият бранш пропищя от проститутките, разкрива Новинар.

Туристическият бранш поиска вчера проституцията по Черноморието спешно да се узакони. По думите на Стоян Маринов от Варненската туристическа камара многобройните жрици на любовта по морето влияят зле на имиджа на страната ни като туристическа дестинация. От бранша поискаха депутатите спешно да приемат Закон за проституцията, който да регламентира най-древната професия у нас. Напълно подкрепям приемането на такъв закон, това е тема, която се поставя отдавна, но за съжаление съпротивата от страна на тези, които контролират този бизнес, е голяма, заяви за “Новинар” Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Сега в разгара на сезона жриците са плъзнали по цялото Черноморие, по улиците се разхождат възрастни хора и деца, задължително трябва да има някакви правила, добави Рагин. От бранша предлагат компаньонките да работят в специални клубове, които да не се намират на централните улици, и да има задължителен медицински контрол. 

Киселина обезобрази 3 коли в спор за паркиране, описва 24 часа.

Вбесени съседи поведоха войни помежду си. В Асеновград три автомобила са били залети с киселина вероятно от съседи на бизнесмен, който упорито паркирал своя автопарк по техните места пред блока. Пострадали са “Форд Транзит”, “Форд Пикап” и “Нисан Съни”, съобщи полицията. Нападението е станало през нощта срещу петък пред жилището на собственика на колите Георги Мерджанов на ул. “Захари Стоянов”.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3730 |10.07.2008 Петъчната преса на 11 юли . 0| 4072 |09.07.2008 Пресата на 10 юли . 0| 4123 |08.07.2008 Пресата на 9 юли . 0| 3994 |07.07.2008 Пресата на 8 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads